РЗТА: стіни ламають, але є земля — державна

3464 0

Ми у соцмережах:

РЗТА: стіни ламають, але є земля — державна

Рівненський завод тракторних агрегатів — колись потужне підприємство у селі Городок поблизу Рівного — з минулого року в стані ліквідації. Виробництво ж на ньому припинилося значно раніше, зокрема, і в ливарному цеху. Останні десять років навколо заводу триває постійна боротьба між приватними структурами, які у той чи інший спосіб вже отримали у власність частину майна РЗТА. Свого часу на територію підприємства навіть намагалися пробратися силоміць. На сьогодні ситуація мало змінилася, окрім хіба стану самого заводу. Частину будівель почали розбирати.

До редакції звернулися представники харківського товариства «Флавія», яке з 2009 року, за рішенням суду, було власником механічного корпусу на території РЗТА, площею понад 17 тис. кв. м. Днями споруду знесли без згоди власника — залишилася лише одна стіна.

Володимир Губар, представник «Флавії» на Рівненщині:

— Як нам відомо, зруйнували не лише нашу будівлю, а й корпус ливарного цеху. Ми припускаємо, що це працювала немала бригада, зі спеціальною технікою. Без відома керівництва ВАТ «РЗТА» та охоронної фірми «Вінар Плюс» цього зробити не могли. Найімовірніше, розібрали будівлю, щоб заволодіти бетонними та залізними конструкціями, які можна продати. Ми звернулися із заявою до районного відділу поліції.

«Флавія» належить, за даними держреєстру, чотирьом харків’янам: Володимиру Сінельнікову, Сергію Трошкіну, Владиславу Титову та Георгію Чкуаселі — і пов’язана з товариством «Технопривід», дочірнім підприємством РЗТА у Городку, яке також у стані банкрутства. Як встановили правоохоронці (і про це йдеться у матеріалах судових рішень), «Технопривід» переказував «Флавії» гроші за начебто оренду обладнання, хоча офіційно звітності про будь-яку заборгованість перед харківським товариством не було.

Знесення корпусу фактично відсторонило «Флавію» від претензій на майно РЗТА. Земля заводу досі у державній власності, й розпоряджається нею Рівненська ОДА. В останній про конфлікти за майно підприємства не знають, бо зі скаргами чи з проханням втрутитися у ситуацію, кажуть, не звертався ніхто.

— Натомість є зацікавлення інвесторів щодо РЗТА, — розповідає заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко. — Адже об’єкт насправді цікавий: там є потужна інфраструктура, зокрема залізнична колія. Наскільки відомо, інвестор зараз веде переговори з власниками майна. Домовитися з приватними структурами, думаю, буде навіть легше — все впиратиметься у комерційну пропозицію. Наразі не можемо говорити конкретно про самого інвестора та його плани. Але на території РЗТА може запрацювати будь-що: і металообробка, і деревообробка.

За даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України, 25% акцій ВАТ «Рівненський завод тракторних агрегатів» — у власності Фонду держмайна України. Решта акцій розпорошена. Більше 5% не має ніхто. Ліквідатором ВАТ на сьогодні є арбітражний керуючий з Києва Олексій Щербань. Коментувати ситуацію на заводі пан Щербань відмовився, як і Ігор Гаюр, власник охоронної фірми «Вінар Плюс», який донедавна був заодно і її директором.

Зазначимо, що наразі долю майна РЗТА активно вирішують у господарських судах. Лише з початку року вже було більше 50 судових засідань. Окрім того, розслідування щодо майна заводу та його дочірніх структур проводять правоохоронці, зокрема управління боротьби з економічними злочинами. Та поки буде у всіх справах поставлено крапку, чи залишиться що купувати потенційному інвестору?

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також