Вараш збільшать на дві тисячі гектарів

4479 0

Ми у соцмережах:

Вараш збільшать на дві тисячі гектарів

Цього року Вараська міська рада мала створити об’єднану територіальну громаду, об’єднавшись із сусідньою Заболоттівською сільрадою. Об’єднання місту атомників потрібне задля перевиборів, адже там з минулого року гострий конфлікт міського голови та депутатів. Але замість того, щоб створювати ОТГ, у Вараші тепер думають, як приєднати сусіднє Заболоття до меж міста.

Зробити село новим мікрорайоном Вараша проситимуть у Верховної Ради.

Проект землеустрою щодо зміни меж Вараша розглядатиме на наступній сесії у травні Рівненська обласна рада. Вона ж клопотатиме Верховну затвердити зміни.

Оскільки у Заболоттівську сільську раду входить тільки село Заболоття, до Вараша має увійти уся сільрада, площею понад 2,2 тис. га.

Проект рішення подав обласний депутат із Вараша Борис Бірук. За його словами, приєднання Заболоття, а не об’єднання з ним потрібне, аби у місті провели цього року вибори.

Бо очікують, що парламент незабаром внесе зміни до законодавства і дозволить містам обласного значення об’єднуватися із навколишніми сільрадами без перевиборів міського голови та міських депутатів. А це означає, що якщо Вараш і створить цього року ОТГ, виборів там не буде.

- Якщо ж до міста приєднати сільську раду, то можна буде оголосити перевибори, що й потрібно Варашу для вирішення проблеми з владою, - коментує пан Бірук. – Окрім того, це відновить справедливість. У 2003 році Заболоттівська сільська рада віддала Варашу 274 гектари, на яких розташована Рівненська АЕС. З умовою, що Вараш приєднає Заболоття до себе. На сьогодні електростанція платить у міський бюджет 30 млн грн. оренди, а Заболоття, яке так і не приєднали до міста, не має нічого, хоча могло б бути багатим.

Роман Хондока, заболоттівський сільський голова, зазначає, що селянам байдуже, доєднають їх до Вараша як мікрорайон чи об’єднають в ОТГ:

- Обдурили заболотців конкретно, коли у 2003 році тодішній міський голова Кузнецовська пообіцяв, що село включать до території міста, - зазначає пан Хондока. – Ми втратили 30 млн грн щорічно, віддавши землю під РАЕС і повіривши міській владі. З нашим нинішнім бюджетом – 360 тис. грн на рік – ми не можемо існувати більше. А місто ділитися грошима за оренду не хоче.

Окрім того, ми не можемо ні роздавати земельні ділянки, ні будувати на території сільради. Отримали недавно про це лист з роз’ясненням від обласного департаменту будівництва. Бо рішення 2003 року сільради та міської ради про приєднання Заболоття дійсні, як і генплан Вараша з землями нашої сільради, який розробили. А процедуру приєднання так і не виконали.

До слова, на Рівненщині ще не було випадків, щоб ціла сільська рада, а не якийсь окремий населений пункт, приєднувалася до міста.

За словами радника з просторового планування рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Олександра Придатка, приєднання Заболоття до Вараша, найімовірніше, до перевиборів не призведе. Бо законодавством не передбачено.  

Додамо, що міський голова Вараша Сергій Анощенко у Рівненському окружному адміністративному суді доводить, що рішення Вараської міськради про усунення його з посади було незаконним. Наполягає, що депутати не обґрунтували, чому оголошують йому недовіру, а також, що голосів для зняття було замало.

Спірним є вирішальне 23 «за». У залі було 24 депутати, проте голосував таємно і Сергій Анощенко. Тож поставив він «за» недовіру собі чи «утримався» у кабінці для голосування, буде з’ясовувати тепер суд. Наступне засідання відбудеться 3 квітня.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також