Селяни з ОТГ на Рівненщині зароблятимуть на молоці не 4, а 8 гривень

1895 0

Ми у соцмережах:

Селяни з ОТГ на Рівненщині зароблятимуть на молоці не 4, а 8 гривень

8-10 тисяч гривень на місяць родини на Закарпатті, Львівщині та Буковині мають, тримаючи корову. Бо молоко здають не молокозаводам по 4 грн за літру, а власному молочному кооперативу або ж кластеру, отримуючи удвічі більше. Подібні кластери давно діють у Польщі і найближчим часом їх хочуть створити і на Рівненщині. Проектом зацікавилося вже кілька ОТГ і, найімовірніше, найшвидше він запрацює у Повчанській громаді, що у Дубенському районі.

За словами директора Рівненського центру розвитку місцевого самоврядування Руслана Сивого, окрім Повчанської, зацікавлені у створенні молочних кластерів Бугринська, Козинська, Деражненська і навіть Крупецька ОТГ, де працює «Радивилівмолоко».

- У молочних кластерах, які вже працюють у сусідніх областях, зокрема у Бродівському районі, самозайняті до сотні родин. Деякі заробляють по 8-10 тис. грн на місяць, - розповідає Руслан Сивий. – Молочні кластери виготовляють сир. Купити лінію для виробництва кисломолочного вартує 300 тис. грн, для твердого – дорожче. Гроші на установку може виділити ОТГ, але ми також хочемо вести переговори з ОДА щодо можливості виділення коштів з обласного бюджету.

Платять кластери більше за молоко селянам, аніж молокозаводи (по вісім гривень за літру), оскільки спеціалізуються на сирах, що коштують дорого. Тверді, наприклад, – по 250-400 грн за кілограм.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також