Сергій Литвиненко: Покарання за «бурштинові» злочини буде невідворотнім

2177 1

Ми у соцмережах:

 Сергій Литвиненко: Покарання за «бурштинові» злочини буде невідворотнім

4 вересня у Верховній Раді зареєстрований поданий Президентом проект закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за незаконне видобування бурштину або переміщення його через митний кордон України».

 Перспективи ухвалення законопроекту та «бурштинову» проблему в цілому прокоментував народний депутат, член Комітету з питань аграрної та земельної політики Сергій Литвиненко (Слуга народу).

«Як народний депутат від Рівненщини, я дуже добре знаю, наскільки актуальним та болючим для регіону, для цілої країни є незаконний видобуток бурштину. І тема ця далеко не нова. Вона існує в Україні понад десяток років. – каже народний депутат Сергій Литвиненко. – І лише зараз Президент вніс законопроект, що значно підсилює відповідальність за незаконний видобуток і контрабанду бурштину. З цього можна зробити висновок, що досі, попередні очільники держави не були зацікавлені у припиненні злочинів на бурштиновій темі. Мені завжди було смішно і прикро, коли нам найвищому рівні керування державою розводили руками: мовляв, нічого з цією проблемою зробити не можна. Просто ганьба і пряма зацікавленість у незаконному промислі» - обурюється політик.

На думку Сергія Литвиненка, проблема незаконного видобутку вирішується елементарно. Для цього державі треба лише одне: бажання, політична воля. Політик переконаний, що політична воля з’явилася тільки зараз, у Президента Зеленського.

«Для мене слова, обіцянки, запевнення від керівництва держави, що все буде добре – порожнє місце. Я вважаю, що значення мають лише конкретні дії. І зараз вони з’явилися. Не маю сумнівів, що законопроект про підсилення відповідальності за незаконний видобуток і контрабанду бурштину депутати підтримають. І, врешті, держава виконає свої функції – наведе лад у цій сфері».

Депутат нагадав, які саме зміни пропонуються до Кримінального кодексу, навівши фрагмент документу:

1. Незаконне видобування бурштину – карається штрафом від семисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від одного до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
2. Реалізація, придбання, зберігання, передача, пересилання, перевезення, переробка незаконно видобутого бурштину –
караються штрафом від трьох тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до шести років, або позбавленням волі на той самий строк.
3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені за попередньою змовою групою осіб або повторно, або у значних розмірах, а так само дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені на територіях чи об'єктах природно-заповідного фонду, – караються позбавленням волі на строк від чотирьох до семи років».

Політик підкреслив, що український бурштин вирізняються найвищим у світі відсотком бурштину ювелірної якості в покладах, а невелика глибина залягання (2 – 7 метрів) сприяє тому, що видобутий в Україні бурштин значно дешевший за бурштин, видобутий в інших країнах.

«Тому й попит на український бурштин за кордоном є великим. Цим не гребують користатися ділки, організовуючи «чорних копачів» - а їх, на думку експертів, понад 50 тисяч чоловік - та контрабанду сонячного каменю. При цьому збитки державі вимірюються десятками мільйонів доларів. – каже Литвиненко. – Я вже не кажу про ту непоправну шкоду природі, котру цинічні полювачі за бурштином нанесли лісам варварський методом добування – гідророзмивом. Уже на цей момент знищено десятки гектарів лісів, знищено грунтові та рослинні покрови, псується родючий шар землі. Коли це все відновиться? І чи відновиться повною мірою взагалі? На моє переконання, ми стоїмо фактично на порозі екологічної катастрофи».

Депутат навів офіційні дані, вказані у пояснювальній записці до законопроекту: «за останні три роки лише поліцією Рівненської, Волинської і Житомирської областей зареєстровано 1534 провадження за статтею 240 КК України щодо незаконного видобутку бурштину. До суду направлено 172 обвинувальних актів за фактами незаконного видобутку бурштину. У розслідуваних кримінальних провадженнях вилучено та визнано речовими доказами 154 одиниці автотранспорту, 1456 мотопомп».

«Кого можуть вразити гучні цифри, за якими нічого не стоїть? Вірніше стоїть явна корупція на найвищому рівні, котра досі й покривала десятки тисяч шахраїв на місцях. Відсутність результату – найочевидніша ознака того, що ніхто й не думав раніше припиняти злочинний чорний бурштиновий бізнес, а гучна статистика була банальним окозамилюванням. Впевнений, що невдовзі зміни до Кримінального кодексу будуть внесені і санкції його статей одразу ж будуть застосовані. А далі – судові вироки і «посадки». Гарантовано: чорний бізнес одразу втратить свою привабливість. Однак, не будемо наївними – ця міра не вирішить всю проблему одразу, проте ми точно знаходимося на початку повного узаконення бурштинового промислу. Час звикати, що Україна – не бананова республіка» - завершив Сергій Литвиненко.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також