Сесія нестійких домовленостей: як вирішують питання в облраді

2453 0

Ми у соцмережах:

Голова фракції Батьківщина Микола Кучерук та радикал Олександр Ширяєв

«Фракція «Конкретних справ» просить перерву, – вигукнув посеред обговорення бюджету депутат Богдан Файфура. Прохання прозвучало несподівано для всіх невтаємничених у депутатські домовленості і за годину від початку сесійного засідання Рівненської облради.

Богдан Файфура

Після прохання обранці швидко проголосували за зміни до бюджету, хоч п.Файфура і хотів вести преговори саме з цього питання.

А вже за кілька хвилин по перерві обласна влада ухвалила важливе для Рівненської ОДА рішення, на яке з першого разу голосів не вистачило.

БППівець віталій Чугунніков та батьківщинівець Олександр Ткач

Йдеться про проект, який підготував депутат від «Конкретних справ» Василь Кльоп, - про визнання таким, що втратило чинність рішення обласної ради за 27 липня.

Василь Кльоп, представник фракції Конкретних справ

У липні обласні обранці підтримали ініціативу радикала Володимира Ковальчука – щоб продемонструвати голові ОДА Олексію Муляренкові, що більшість у раді можна у будь-яку хвилину переформатувати. Проголосували тоді за те, щоб 25% від перевиконання власних доходів обласного бюджету спрямовували на потреби депутатів.

Володимир Ковальчук

Подібні схеми розподілу коштів працюють на Житомирщині та навіть у Рівненському районі. Проте Рівненська ОДА ще у липні заявляла – вони не відповідають бюджетному законодавству.

Віталій Ундір, депутат та перший заступник голови Рівненської ОДА

Окрім того, противники такого рішення зазначали, що перевиконання надходжень до обласного бюджету на Рівненщині невелике і депутатам діставатиметься по кілька десятків тисяч гривень, на які можна хіба буде замінити кілька вікон у закладах. Або ж, як зловтішалися, роздавати виборцям як матеріальну допомогу.

Світлана Богатирчук-Кривко, депутатка від Конкретних справ та заступниця голови Рівненської ОДА

Радикал Ковальчук та прибічники його ідеї наполягали на іншому: депутати можуть кооперуватися і по черзі вкладати кошти у чийсь округ. Так принаймні можна буде убезпечити опозиційних депутатів від того, що їхні округи залишаються без фінансування.

Позафракційний Юрій Шарманський

Втім, у цій суперечці варто ще додати, що Рівненська область, яка була поділена на 64 округи, не від усіх населених пунктів має депутатів-представників, а на деяких округах є по два обранці. Тож розподіл все одно був би нерівномірним.

 Депутати Іван Караїмчук, Олександр Мисько та Володимир Мартинюк

Володимир Ковальчук перед голосуванням за скасування його липневого рішення вийшов до трибуни і звинуватив голову Рівненської ОДА Олексія Муляренка у тому, що той хоче переломити депутатів через коліно, а облрада перетворюється на «філію».

Просив колег не голосувати за сьогоднішній проект, бо Рівненська ОДА і так подала до суду на скасування липневого рішення. І на період судового розгляду це рішення облради було призупинено.

Володимир Ковальчук та Олександр Ширяєв

Пан Муляренко теж не проґавив нагоди звинуватити депутата Ковальчука у тиску на своїх колег.

Олександр Данильчук та Олексій Муляренко

Після довгої дискусії між депутатами рішення про скасування виділення депутатам 25% від перевиконання таки не ухвалили – не вистачило трьох голосів.

Депутати-свободівці

Фактично, те голосування показало, що у голови ОДА немає надійної більшості у сесійній залі.

Олексій Муляренко та Олексій Бучинський

Проте перерва, яку попросив Богдан Файфура, дозволила БПП та ОДА не тільки «переграти» ситуацію, а й показати цікаву картину – «Батьківщина» в облраді «примирилася» із президентською більшістю. Хоча цього року, нагадаємо, Олексій Муляренко перебрав неформальне лідерство у фракції БПП і відтіснив «Батьківщину» з більшості, назвавши звільнення голови облради-батьківщинівця перемогою.

Володимир Валявка

Причина, щоб повернутися до переголосування, була формальна – депутат Олександр Мисько зазначив, що його голос не було враховано, бо не спрацювала кнопка. Хоча у таких випадках апарат облради може за письмової заяви депутата додати його голос.

Олександр Мисько

Друге голосування уже мало 39 «за» - проголосували  майже всі «батьківщинівці» та кілька «свободівців», які під час першого разу також не тиснули «за».

Ірина Савчук

Голова фракції «Батьківщина» Микола Кучерук запевняє, що ні з ким не домовлявся і фракція не змінювала своє ставлення до питання. Але, мовляв, воно не було принциповим. Оскільки суд все одно призупинив виконання рішення, зазначив пан Кучерук, то можна його і скасувати, доопрацювати, щоб було законодавчо грамотно, і подати на наступний бюджетний рік.

Микола Кучерук

Натомість, голова облради Олександр Данильчук напряму журналістам зазначив, що на перерві таки домовлялися за голоси, але він сам участі не брав.

Олександр Данильчук

Сьогоднішнє засідання було коротким: більше 40 питань депутати розглянули за рекордні дві години.

Зокрема, підтримали «Інтер-Буд», компанію, яка належить до групи компаній рівненського забудовника Юрія Чаборая. Саме з нею КП «Управління майновим комплексом» підпише інвестиційний договір на будівництво на вулиці Кавказькій, 32б, де наразі стоїть одноповерхова будівля колишнього «Рівневідеокіно».

Зліва - директор

«Інтер-Буд», як обіцяє, після зведення 13-поверхівки виділить обласній раді більше 1200 «квадратів» площі – житлової та нежитлової. За словами голови облради Олександра Данильчука, житлову роздадуть як квартири, наприклад, учасникам АТО та їхнім родинам.

 Ксенія Павловська, депутатка від Батьківщини

Також обранці затвердили головною лікаркою недавно утвореного Обласного центру громадського здоров’я Олену Гандзюк, а директором обласного краєзнавчого музею Олександра Булигу знову не призначили.

Уже вдруге не проголосували за жодного із кандидатів на посаду директора закладу «Група з централізованого господарського обслуговування навчальних закладів і установ освіти». За Гордія Гордійчука, який багато років керував цим закладом, було лише 25 голосів.

БППівець Віктор Охремчук

Не вистачило голосів і приватній фірмі, яка просила виготовити проект землеустрою і викупити згодом гектар землі біля Сарн, де має виробництво дерев’яних будиночків.

Олександр Ширяєв

Наступну сесію голова облради планує скликати за півтора місяця. На ній, як кажуть депутати, вони знову можуть повернутися до нерозглянутого на цій сесії проекту – про недовіру Олексію Муляренку. Олександр Ширяєв зазначив, що подасть його знову, якщо голова ОДА буде втручатися у справи облради.

Алла САДОВНИК.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також