Що чекає економіку України в 2009-му

3074 0

Ми у соцмережах:

Що чекає економіку України в 2009-му

Доходи населення перестануть зростати, подешевшає бензин, житло, а подорожчають кредити, імпортні товари й авто. Фінансова криза, яка почалася торік, докорінно змінить життя нашої країни. Нам доведеться змінювати свої звички, переставати жити в борг і навчитися заощаджувати. Головне запитання, яке задає собі кожен: «Коли закінчиться криза?». Але однозначної відповіді на нього дотепер немає. У такій складній ситуації багато прогнозів будуть неоднозначними, але ми спробуємо розібратися, що ж нас чекає.

Податок на нерухомість таки введуть Всі прогнози щодо цього року для країни не дуже оптимістичні. Та ще й переборювати кризу влади, схоже, збираються за наш з вами рахунок. По-перше, може з’явитися податок на нерухомість. І платити його доведеться цього року. У законопроекті, який запропонував Кабмін, пропонується ввести податок на нерухомість для квартир більше 150 кв. м і будинків площею понад 300 кв. м. Величина його — 1% від суми прожиткового мінімуму (758 грн.) для працездатних осіб за кожен зайвий метр загальної площі об’єкта оподатковування. Наприклад, якщо площа вашої квартири 160 метрів (на 10 м більше від «ліміту»), то вам щорічно доведеться платити близько 75,8 грн. Податком також пропонується обкласти дачні будинки і господарські будинки, площа яких перевищує 100 кв. м, і гаражі площею понад 30 кв. м. По-друге, відповідно до бюджету уряд практично перестане платити компенсації вкладникам Ощадбанку СРСР. На 2009 рік у бюджеті закладено 250 млн. грн. для компенсації (у 2008-му уряд вже виплатив 6,4 млрд. гривень). Пенсія не буде встигати за мінімальним прожитковим рівнем. Поки депутати вирішили залишити «мінімалку» колишньою — 498 гривень. Згідно з бюджетними прогнозами уряду, середня зарплата в країні в 2009-му зросте менш ніж на 1%. Якщо врахувати, що інфляція становитиме не менше 9,5% (так припускають чиновники), то очевидно: у 2009-му буде сутужніше звести кінці з кінцями. Правда, Кабмін обіцяє всі соціальні виплати індексувати відповідно до офіційного рівня інфляції. Але чи вистачить у них на це грошей — не знає ніхто. Напевно, і вони самі теж. На думку першого заступника глави Секретаріату Президента Олександра Шлапака, вже в лютому може виникнути дефіцит коштів на соціальні виплати й уряд буде змушений ініціювати перегляд держбюджету у Верховній Раді.

Забудьте про життя в борг Якщо вас ще не злякали всі принадності валютного кредитування, неймовірні стрибки курсу долара і ви все одно хочете одержати валютний кредит, маючи гривневі доходи, то це вже практично неможливо. З 28 грудня набрала чинності постанова НБУ «Про затвердження змін у положення «Про порядок формування і використання резерву для відшкодування можливих втрат по кредитних операціях банків», яким НБУ фактично заборонив надавати кредити у валюті. Тепер при видачі споживчого кредиту у валюті банки повинні створювати резерв у 50% суми кредиту (у гривні — 2%). При простроченні по кредиту в 1 день резерв виростає до 100% (у гривні — 10%). Якщо кредит надається позичальникові, що не має доходу у валюті, до нього теж застосовують нову формулу резервування під 50% і 100%. Це призведе до масового переведення валютних кредитів у гривневі й припинення валютного кредитування. Адже якщо банк раптом захоче видати вам кредит у доларах, то ще таку ж суму йому доведеться відкласти, тобто «заморозити». Природно, це невигідно. У той же час активізації кредитування в гривні поки теж не варто очікувати. Відплив коштів з депозитів не дозволить банкам давати в борг під невеликі відсотки. Ситуація може змінитися лише після того, як у країну почнуть надходити гроші інвесторів і на ринку з’являться дешеві ресурси. Однак розраховувати на це до кінця року не варто. Нацбанк також намагається зробити менш вигідним для банків залучення валютних депозитів. Так, вже з понеділка, 5 січня, норматив резервування по термінових депозитах у валюті збільшився з 3 до 4%, а по депозитах в інвалюті до запитання — з 5 до 7%. Це призведе до зниження ставок по валютних депозитах.

Готуємося платити більше З урахуванням подорожчання енергоносіїв ні в кого не викликає сумнівів, що послуги ЖКГ для населення будуть дорожчати. Так, у грудні на 35% підвищилася плата за газ для населення, слідом за цим чекаємо підвищення комунальних тарифів у всіх регіонах. Щоправда, поки складно сказати, у яких регіонах, на скільки точно і коли будуть підвищені ціни. Але за прогнозами експертів, вартість послуг зросте мінімум на третину. Також не виключено, що подорожчає електроенергія. Недавно представники Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) заявили, що з 1 січня 2009 року будуть переглянуті тарифи на електроенергію для населення. При цьому передбачається поетапне зростання її. Правда, керівництво НКРЕ говорило, що робота над документом перебуває в початковій стадії. Але навряд чи тарифи залишаться такими, як сьогодні, на ввесь рік.

Долар впаде, гривня зміцниться Більшість опитаних нами банкірів і аналітиків сходяться на думці, що до березня курс національної валюти може коливатися в широких межах. На скільки опуститься або зміцниться гривня, буде залежати від політики НБУ, яка торік була не зовсім передбачуваною. З початком весни банкіри прогнозують зміцнення національної валюти. На скільки — не знає ніхто. Але якщо врахувати, що середньорічний курс, закладений у бюджет, становить 7,0-7,5 грн./дол., то логічно, що до кінця 2009-го долар буде коштувати дешевше 7 гривень. Хоча не виключено, що допоможе нашій валюті зміцнитися і сам «зелений». Багато аналітиків говорять про його можливе ослаблення. Якщо місяць тому за 1 євро давали 1,24 долара, то останнім часом курс коливається вже біля позначки 1,4. Останнім часом позиції бакса різко погіршилися. Так вважають експерти Erste Group. Через те що американський Центробанк знизив ключові кредитні ставки майже до нуля, а також підтвердив свої плани про купівлю державних цінних паперів, у наступному році пропозиція долара значно зросте, що призведе до ослаблення американської валюти. Падіння долара очікується в березні 2009 року, після того як європейський Центробанк призупинить зниження кредитно-депозитних ставок. Однак існує ризик, що ринки відреагують на зміну відсоткових ставок раніше, тому фахівці не рекомендують зараз інвестувати кошти в долар.

Бензин подешевшає на 1 гривню Ще однією приємною новиною для автолюбителів може стати ціна на чорне золото. Якщо наприкінці минулого року вартість нафти впала до чотирирічного мінімуму, то в наступному році вона може і зовсім обвалитися. При таких цінах бензин в Україні повинен дешевшати, навіть якщо курс долара продовжить зростання, а пальне обкладуть підвищеними акцизними зборами. За нашими розрахунками, при курсі національної валюти на рівні 7,5 грн./дол. вартість бензину, за законами ринку, повинна знизитися як мінімум на гривню. Але от чи захочуть вітчизняні нафтотрейдери знижувати ціни, це вже інше питання.

Вже не засіб пересування Початок року — це останній шанс купити новий автомобіль за гуманною ціною. Розпродаючи залишки авто минулого року випуску, салони будуть робити серйозні знижки. Але вже з кінця лютого нове авто навряд чи буде багатьом по кишені. Авто іноземного виробництва подорожчають (через зростання курсу долара і збільшення акцизного збору) мінімум на 50%, а вітчизняні на стільки ж через бажання власників підприємств заробити додаткові прибутки. Так, наприклад, єдиний на сьогодні український автомобіль ЗАЗ «Славута» вже коштує 42 441 грн. (рік тому його ціна була близько 30 000 грн.). Пояснити це зростанням курсу долара не можна, адже працівники одержують зарплату в гривнях, а всі комплектуючі виробляються в Україні. Отут уже ринок сам розставить свої ціни: не будуть брати — ціни будуть падати, нікуди не дінуться. Що стосується акцизного збору на іномарки, то вони подорожчають залежно від об’єму двигуна. Наприклад, новий Toyota Prado 4.0 зросте в ціні на 4000 євро. При його середній вартості 45 тисяч євро подорожчання становитиме близько 10%. Змінився і транспортний збір на престижні авто. Більше доведеться платити власникам автомобілів із солідним об’ємом двигуна. Власники авто з мотором менше 2,2 літра будуть платити по-старому; для тих, у кого двигуни потужніші й до 3 л — транспортний збір встановлюється в розмірі 75 грн. за 100 куб. см; більше 3 л — 120 грн. з 100 куб. см. Цікаво, що в розряд престижних автомобілів потрапили навіть старі «Волги» і трудяги «Газелі», які оснащені мотором з об’ємом 2,5 літра. Власникам доведеться платити по 1875 грн. у рік. Їх може заспокоїти хіба той факт, що хазяїн шестисотого «Мерседеса» заплатить утричі більше, ніж тепер — 7200 грн. за рік. А от б/в автомобіль можна купити вдвічі дешевше, ніж раніше. Мова йде про заставне майно, яке будуть розпродавати банки. У наступному році до 130 тисяч авто можуть бути повернуті банкам. Такий висновок зробили фахівці компанії Autoconsulting. А якщо врахувати, що за найбільш оптимістичними прогнозами продаж в наступному році скоротиться як мінімум на третину, то для оперативного продажу заставного майна доведеться серйозно знижувати ціни. На фоні стерилізації грошей населення на депозитах ті, хто має готівку, можуть зробити непогане придбання.

Квитки продовжать дорожчати Українські пасажири вже звикли до того, що раз у квартал проїзд у потягах дорожчає. Чергове 5-відсоткове підвищення цін транспортники намітили на перший квартал. Не виключено, що протягом року буде ще одне або два підвищення цін на ті ж 5%. Можливо, найближчим часом літати літаками буде вигідніше, ніж їздити потягами. Так, авіакомпанії знижують потихеньку ціни у зв’язку зі зниженням цін на пальне і зменшенням попиту. За даними Мінтрансу, в Україні в результаті фінансової кризи скорочено 40% чартерних авіарейсів.

Час купувати квартиру Якщо автокредит більшість позичальників платило не з останніх грошей, то для купівлі квартири за допомогою іпотеки багато хто затягував пояси. Природно, переважна більшість позик були валютними. Нині, коли долар зріс у півтора раза, проблеми з виплатами виникли в половини позичальників. При курсі долара вище 8 грн./дол. проблемними виявляться більше половини від загального числа іпотечних позик. Хтось з цих людей погодиться на реструктуризацію боргу, а хтось просто віддасть ключі від квартири банкові. Можливо, не зі своєї волі. Скільки заставних квартир з’явиться на ринку — поки не може сказати ніхто. Але вже зараз деякі аналітики не виключають, що до літа ціни на житло зваляться ще вдвічі.

Переходимо на недорогу техніку Незважаючи на те, що нині багато мереж магазинів побутової техніки й електроніки випробують величезне кредитне навантаження і гостро мають потребу в готівці, у супермаркетах задзвеніли заклики: «Акції!», «Знижки!», «Два за ціною одного!». Старі запаси будуть розпродаватися й у перші два місяці року. Якщо ви задумали здійснити покупку, то зараз для цього настав найбільш вигідний момент. Надалі на прилавках залишаться товари, що були завезені за новим курсом і зі збільшеними митними зборами. Тому більшості з нас доведеться почекати з відновленням комп’ютера, купівлею нової пральної машини або холодильника. На думку фахівців, зміниться й асортимент супермаркетів електроніки. На полицях зменшиться продукції іменитих брендів, зате стане більше товарів усіляких китайських компаній за більш доступними цінами.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також