Чиє майно горіло на Драгоманова, 32?

3237 0

Ми у соцмережах:

Чиє майно горіло на Драгоманова, 32?

Яскрава пожежа у центрі Рівного, яку гасили впродовж кількох годин, стала приводом дізнатися, кому тепер належить ця історична будівля, що, на щастя, серйозно не постраждала. Одні називають цей дім музеєм, інші – рестораном. Тепер виявилося, що там є квартири, яких за документами не могло бути взагалі.

Отож будинок, де після другої світової війни була редакція обласної комуністичної газети із друкарнею у підвалі, на початку 90-х чудернацьким чином опинився у власності банку «Восток», засновник якого, на прізвище Касацький, був згодом вбитий десь під Москвою. Потім там був «Економбанк» на чолі із першим демократично обраним головою міськради Марчуком, потім ще один банк, який понад два десятки років просто займав це приміщення і не проводив хоч якої помітної діяльності.

Лише в останні роки двоповерхова споруда зазнала ремонту і повернулася до життя. На першому поверсі розмістився заклад громадського харчування та куріння кальянів під назвою «Гранат», на другому — кілька квартир, зокрема, помешкання Надії Косміаді, яка розмістила там галерею творів свого батька Георгія Косміаді. На щастя, під час пожежі експонати не постраждали.

Надія Косміаді:

— Я вже була у ліжку, коли спрацювала пожежна сигналізація. Зателефонувала працівникам краєзнавчого музею, вони вийшли і нічого не побачили, вимкнули сигналізацію, проте за кілька хвилин вона спрацювала знову. Тільки за другим разом працівники помітили вогонь у тій частині будинку, що найдалі від мене. Спершу рятували мене, а потім, коли зрозуміли, що вогонь далеко, почали виносити експонати.

Вогонь пошкодив понад 300 «квадратів» перекриття будівлі. Пожежники з’ясували причину швидкого займання — коротке замикання електромережі в одній з квартир на другому поверсі. Хоча офіційно у будівлі на Драгоманова жодних квартир немає.

За документами, будинок №32 розташований на території «громадського будівництва». Проводити реконструкцію нежитлових приміщень у житлові там можна лише після звернення до міськради, проте за містобудівними умовами та обмеженнями ніхто не звертався. У 2015-му, коли почали реконструкцію, начальник обласної ДАБІ Ігор Мічуда заявляв, що неможливо встановити, кому належить будівля та хто затіяв реконструкцію.

Будівля на Драгоманова сьогодні поділена на частини і належить кільком власникам. Вони викупили приміщення в останнього власника цілого майнового комплексу — «Укрінбанку» і створили у 2015 році ОСББ «Гарден Хаус» (у перекладі з англійської — «садовий будинок»). Головою об’єднання стала сарненська підприємниця Юлія Кошмак, якій у будинку, за даними державного реєстру прав на нерухомість, належить понад 300 «квадратів».

Кафе «Гранат» займає у будівлі 83 «квадрати» і за документами належить підприємницям Олені Кудіній та Ірині Хоровець. Перша із них є бізнес-партнером Володимира Богуцького, брата Валерія Богуцького, друга Юрія Благодира.

Власницею ще 18 «квадратів» на Драгоманова, 32 є Юлія Грібінчак, а 120 «квадратами» володіє засновник будівельних фірм Сергій Вакуліч.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також