Щоб оздоровити дітей-«чорнобильців», потрібно… просто виконувати закони

1698 0

Ми у соцмережах:

Щоб оздоровити дітей-«чорнобильців», потрібно… просто виконувати закони

Більше 150 тисяч дітей в області потребують оздоровлення як потерпілі внаслідок чорнобильської катастрофи. Асигнування з держбюджету на ці цілі за останні дев’ять років зменшились утричі, й торік, приміром, Рівенщина отримала лише 16% коштів від потреби. При цьому, виявляється, наша область за питомою вагою коштів, що виділені на оздоровлення дітей-«чорнобильців», — на першому місці в Україні. Тобто інші області отримують ще менше.

Тим часом на недавньому засіданні постійної комісії облради з питань бюджету та фінансів депутатам ще й запропонували підтримати побажання «зверху» про те, щоб частину коштів, яких не вистачає для оздоровлення дітей із радіаційно забруднених районів, передбачити в обласному бюджеті. Виявляється, нещодавно на одній з нарад у віце-прем’єра Рівенщину, за словами начальника облуправління у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Сергія Тихончика, згадали як єдину область, де таких видатків у місцевих бюджетах (за винятком бюджетів Рівенського району та міста Рівного) не передбачено. Проте члени комісії зійшлися на думці: така постановка питання — це засіб перекинути «на місця» відповідальність за недофінансування державою «чорнобильських» бюджетних статей.

— Не наша вина в тому, що стільки людей мешкає в нас у забрудненій зоні, що вони, за законом, мають відповідний статус, — наголосив голова бюджетної комісії облради Олександр Юркевич. — Ми не побудуємо цивілізованої правової держави, якщо в подібний спосіб ігноруватимемо закони. А то програма чорнобильська не виконується — і проблеми «скидаються» на низ. А де в районах кошти? Навпаки, це ми повинні звертатись до уряду, до Верховної Ради, щоб все, що належить профінансувати з держбюджету, було профінансовано. Інакше про Чорнобиль скоро взагалі забудуть.

У підсумку члени комісії вирішили зобов’язати обласне «чорнобильське» управління першочергово оздоровити постраждалих дітей, що належать до так званих «пріоритетних категорій» — сиріт, напівсиріт, дітей-інвалідів. Їх на Рівенщині 8 тисяч. Решту ж оздоровлюватимуть настільки, наскільки вистачить грошей. За ініціативою Олександра Юркевича у відповідне рішення комісії внесено й пункт про необхідність залучення благодійних коштів на додаткове оздоровлення дітей-«чорнобильців» пріоритетних категорій та сприяння з боку райдержадміністрацій і міськвиконкомів у такій благодійності.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також