Шершун у смітнику

5956 0

Ми у соцмережах:

Фото charivne

У нинішнього голови Федерації профспілок Рівненської області дуже насичена біографія. Понад три десятки років Микола Шершун посідав керівні посади різного рівня, був народним депутатом України і тепер залишається далеко не останньою людиною не лише у нашій області. Тепер у біографії пана Шершуна з'явився новий рядок — цього вівторка його посадили до сміттєвого бака, завдавши при цьому тяжких травм. Та найбільшою для нього травмою буде моральна — немолодий вже чиновник навряд чи очікував подібної «оцінки» своєї діяльності. Найближчий час покаже, хто мав рацію. Наша нова і чесна влада разом із не менш новими і чесними правоохоронцями мають або підтвердити правоту тих, хто садив Шершуна до сміттєвого бака, або посадити їх самих за протиправні дії. А поки що надаємо хроніку події та коментарі до неї.

Зранку у вівторок кілька десятків молодиків, які назвались представниками УНСО та громадської організації "Полісся", раптово забажали звільнити з посади начальника Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Володимира Грицайчука. Коли секретарка сказала, що він у відрядженні в Києві, пікетувальники пішли до Рівненської ОДА. Першому заступнику голови адміністрації Юрію Приварському вони заявили: Володимир Грицайчук та Микола Шершун родичі, ще з часів Януковича керують вони лісовою галуззю області винятково у своїх інтересах та за допомогою злочинних схем. Приварський пообіцяв провести перевірку та взяв звернення від пікетувальників. Саме в той час Микола Шершун розмовляв із головою обласної ради Володимиром Ковальчуком у його ж кабінеті. Як про це дізналися "активісти" — невідомо, але один з них зазирнув у кабінет голови та запросив Миколу Шершуна в 301-у залу для спілкування з "громадськістю". За кілька хвилин це "спілкування" закінчилося тим, що Миколу Шершуна виволокли на вулицю, побили та, матюкаючись, вкинули у сміттєвий контейнер. А потім прокричали: "Слава Україні! Героям слава!". Поки до РОДА їхала "швидка" та поліція, "громадські активісти" спокійно пішли до управління лісового господарства. А Миколу Шершуна госпіталізували в травматологічно-ортопедичне відділення центральної міської лікарні з переломом лівої ноги, травмою плеча та численними забоями.
 
  Володимир Кубюк
 
Представник УНСО Володимир Кубюк передав Олександру Ковальчуку лист-звернення з вимогою звільнити Володимира Грицайчука

Не минуло години, як до управління лісового господарства приїхав голова Державного агентства лісових ресурсів України Олександр Ковальчук. Було схоже, що його приїзд не став несподіванкою для пікетувальників. Та й сам Олександр Ковальчук не дуже здивувався, побачивши перед управлінням кількадесят молодиків у цивільному та камуфляжі й приготовлений ними для Грицайчука сміттєвий бак. Зустріч мітингувальників з головою Держагентства тривала близько години. Представник УНСО Володимир Кубюк передав Олександру Ковальчуку лист-звернення з вимогою звільнити Володимира Грицайчука. А голова ГО "Полісся" та депутат облради Олександр Васильєв запевнив, що самі активісти жодних своїх інтересів не відстоюють, а тільки хочуть, щоб ці керівники пішли на пенсію й поступилися місцем молодим та некорумпованим спеціалістам.

Коментарі

Олександр Ковальчук, голова Державного агентства лісових ресурсів України:

— Ще на початку своєї роботи на посаді я запропонував Володимиру Грицайчуку звільнитися. І він написав заяву за власним бажанням, але згодом, виходячи з якихось власних міркувань, її відкликав. І мені самому не до вподоби та накипіло, що я кілька місяців не можу призначити нового начальника, бо змушений чинити згідно із законом. Якщо ж конкретніше, то вже до кінця цього тижня Володимира Грицайчука буде звільнено з посади начальника Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства. Сьогодні-завтра я подам відповідне подання в Рівненську ОДА, ми вже говорили про це з її керівником Віталієм Чугунніковим — він його підпише. Після цього буде призначено т.в.о. начальника управління та оголошено конкурс на заміщення посади. Упродовж місяця подаватимуть документи претенденти. А вже після новорічних свят ці претенденти складатимуть іспити, а також відповідатимуть на запитання членів спеціальної кадрової комісії, яка й прийматиме рішення щодо призначення. У цю комісію громадськість Рівненщини можете делегувати 2-3 своїх представників, а отже, впливати на відбір кандидатів на посаду. Бо саме рішення тієї кадрової комісії й буде тим єдиним законним документом, який дасть мені змогу подати конкретну кандидатуру нового начальника управління на затвердження голові РОДА та профільному міністру.

Андрій Мітюхін, керівник Української народної самооборони в Рівненській області:

— На своїй посаді Грицайчук ще з часів Януковича, але ніхто не ставить питання, чому він досі працює, його не звільняють. Ми неодноразово зверталися з цим в обласну адміністрацію. А ще є велике питання стосовно того, що за рахунок нашого лісу фактично спонсоруються терористи на сході України. Бо є багато фірм, власниками яких є родичі Грицайчука та Шершуна, і частина з цих фірм — по той бік фронту. І вони мають прибуток від вирізування нашого лісу.

Володимир Кубюк, представник УНСО Рівненщини:

— Окрім рідних і близьких пана Шершуна, ніхто не може очолити структурні підрозділи лісового господарства Рівненщини. І він надалі хоче, щоб керівниками в цій галузі залишались тільки потрібні йому особисто люди. Про численні порушення та зловживання в лісовому господарстві надають більш як достатньо інформації самі працівники лісгоспів. Пишуть листи, знімають і надають відео. Отож ми відгукнулися на крик душі громадськості й вирішили нарешті поставити на цьому жирну крапку.

Олександр Васильєв, голова громадської організації "Полісся", депутат Рівненської обласної ради:

— Особисто я не претендую на жодне місце з тих, за які вони так тримаються. А тільки хочу, щоб нарешті в Україні був порядок. Щоб на посади приходили молоді фахівці, які хочуть і можуть рухати державу вперед.

Микола Шершун, голова Федерації профспілок Рівненської області:

— У залі, куди мене запросили начебто для діалогу з громадою, було близько півсотні людей. Почали кричати, що когось там кришую, прикриваю. Кажу тим хлопцям, що давайте за законом. У чомусь звинувачуєте, то є ж на те "органи", нехай працюють. Треба ж розібратись. У відповідь крики: "Ми самі розберемось!". Далі професійно, відтреновано скрутили, вивели із зали, потягнули на вулицю. Штовхали, били, ставили на коліна, на руки ногами ставали. Потім в той сміттєвий бак головою вниз вкинули, закрили кришку, ногами по ньому били... Відверто кажучи, навіть не можу сказати кому це все було вигідно? Та й про інше думаю... Не тримаю зла на тих хлопців, бо явно їх хтось замовив. Але ж ця дітвора, студенти вони чи хто, й той, хто їх замовив, як вони взагалі думають будувати чесну Україну? Що буде далі, якщо такими методами ми будемо наводити, як вони думають, порядок? І чому в нас сьогодні можливо так, що прямо в приміщенні, де обласна адміністрація та обласна рада, б'ють людей. Не хочу підкреслювати свої посади, але ж я громадянин України. І це так з кожним можуть вчинити?!

Володимир Ковальчук, голова Рівненської обласної ради:

— З паном Шершуном ми обговорювали тристоронню економічну раду, яка має відбутися 15 грудня за участю ОДА, облради та Федерації профспілок. Під час розмови до моєї приймальні прийшли активісти і попросили Миколу Шершуна вийти на розмову. Він погодився. Хто повідомив, що він у моєму кабінеті, — не знаю. Активісти зайшли у 301-й кабінет, шуму я не чув. Все відбулося дуже швидко, це було несподівано як для пана Шершуна, так і для мене. Моя принципова позиція — агресії та насильству не місце у країні, що хоче сповідувати європейські цінності. Я засуджую дії деяких представників громадськості, які вчинили так з головою обласної Федерації профспілок. Усі конфлікти потрібно вирішувати у правовому полі. Депутата облради Олександра Васильєва бачили у той день серед активістів, але я не можу давати оцінку його діям. Але неправда, що за цим стоїть Радикальна партія.

Олександр Данильчук, депутат обласної ради, рік тому його, тоді заступника голови обласної ради, унсовці також вкинули у сміттєвий бак:

— Напади як на мене, так і на Миколу Шершуна розцінюю тільки як провокацію та "заказуху", за якою стоять бандити. Я не мав жодного стосунку до Партії регіонів, а Микола Шершун який стосунок має до вимоги звільнити начальника лісового господарства? Коли почув коментар начальника обласного управління Національної поліції, що вони покарають винних, одразу зрозумів — нічого робити не будуть. Кримінальні провадження щодо інциденту зі мною позакривали, мені навіть не сказавши. Поліцейським тільки один бурштин треба, тож я вирішив нерви даром не тріпати і не вимагати відновлення розслідування. Ще якби вони хоч щось робили, а так... У такий спосіб вже давно треба "люструвати" начальника управління поліції та його заступників, аби хоч щось робили. Але змусити їх працювати зможе тільки зміна всієї системи. Щодо УНСО, то вважаю, що це були бандити, які прикривалися брендом УНСО.

Сергій Максимов, т. в. о. начальника ГУ Національної поліції в Рівненській області:

— Події в приміщенні РОДА розгорталися швидко й спонтанно. Правоохоронці виїхали туди, але не встигли. Люди, які витягли з приміщення голову Федерації профспілок області та вкинули його у сміттєвий контейнер, на той час вже розійшлися. Разом з тим, прокуратура міста Рівного за фактом хуліганства відкрила кримінальне провадження за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк до чотирьох років. На місці події працювали правоохоронці, було опитано свідків і очевидців. У розпорядженні слідчих є фото та відео, частину з тих, хто вдався до хуліганських дій, вже встановлено. Цих людей вже викликаємо, допитуємо.

Алла САДОВНИК, Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також