Синдром полікістозних яєчників: чому виникає і чим небезпечний

575 0

Ми у соцмережах:

Синдром полікістозних яєчників: чому виникає і чим небезпечний

Синдром полікістозних яєчників — це захворювання, що виникає у жінок та супроводжується порушенням діяльності багатьох залоз. При цьому страждають гіпофіз, яєчники і навіть підшлункова залоза.

Таке різноманіття пов'язане зі складним патогенезом, за якого гормональні порушення поступово посилюються. Наприклад, у відповідь на підвищення рівня глюкози в крові через проблеми з підшлунковою залозою яєчники починають виробляти більше чоловічих гормонів. Тому важко виявити первинне порушення, яке спричиняє каскад відхилень гормонального балансу.

Діагностика цього стану включає оцінку роботи всієї ендокринної системи. Потрібно перевірити рівні гормонів, оцінити стан окремих органів. Наприклад, обов'язково призначається тест на андростендіон — андроген, концентрація якого за цього захворювання зростає. На сайті лабораторії Ескулаб є його докладний опис: https://esculab.com/androstendion-and. Він важливий для діагностики стану та роботи інших залоз — надниркових та яєчників. Тому для кожної пацієнтки лікар індивідуально складає перелік необхідних аналізів, щоб отримати повне уявлення про порушення.

Як проявляється синдром

Для нього характерна різноманітна клінічна картина, яка включає:

  • різні порушення менструального циклу — збільшення часу між менструаціями, альгодисменорею;
  • неможливість овуляції — можна з'ясувати на УЗД або шляхом вимірювання ректальної температури;
  • появу чоловічих статевих ознак — виражене оволосіння, появу волосся на обличчі;
  • тривалий та яскравий передменструальний синдром;
  • поступовий значний набір ваги;
  • розвиток резистентності до інсуліну.

Така клінічна картина може бути характерною для безлічі ендокринних порушень, тому лікарі призначають низку аналізів, щоб з'ясувати, функція яких залоз постраждала. Для дослідження яєчників призначають також УЗД, гістероскопію, МРТ малого тазу. 

До чого може призвести полікістоз

Для цієї хвороби характерні ускладнення, що виникають, якщо вчасно не розпочати терапію. Зокрема, можуть розвиватися:

  1. Безпліддя. Через недостатність необхідних статевих гормонів немає овуляції, що робить зачаття неможливим. Через це не настає вагітність — вона не зможе наступити без проведення лікування.
  2. Цукровий діабет ІІ типу. Поступово розвивається на тлі зниження толерантності до глюкози та появи інсулінорезистентності.
  3. Рак ендометрію. Розвивається на тлі його гіперплазії, що поступово виникає через порушення менструального циклу.
  4. Гіпертонічна хвороба. Може розвинутися через порушення роботи надниркових залоз та поступову появу ознак атеросклерозу.
  5. Андрогенізація. Через гормональний дисбаланс виникають оволосіння за чоловічим типом, набір зайвої ваги, часткова алопеція.

За виявлення перших симптомів слід негайно звернутися до лікаря, щоб вчасно отримати діагностику та лікування.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також