Скільки коштують «безкоштовні» пологи?

28127 19

Ми у соцмережах:

Скільки коштують «безкоштовні» пологи?

Новина, що Вікторія Єнікеєва знову очолила обласний перинатальний центр, викликала жваву дискусію у Рівному. Бо заклад хоч і спеціалізований, народжувати у ньому хочуть навіть ті, хто не має проблемної вагітності. Перш за все тому, що умови перебування у ньому значно кращі, аніж у більшості пологових будинках області. Факт, що п.Єнікеєва залишилася на посаді, нікого не дивує. Але багатьох обурили її слова членам конкурсної комісії, що у закладі борються з корупцією. Відомо ж бо: за пологи, які відповідно до чинного законодавства є безоплатними — і на цьому наголошує сама п.Єнікеєва — у перинатальному беруть кошти, причому не у гривнях.

Вікторія Єнікеєва була єдиною кандидаткою на посаду головного лікаря обласного перинатального центру. Найімовірніше, конкурентів не було, оскільки всі прекрасно розуміють: конкурси обрана облрадою комісія проводить для протоколу, насправді ж вирішують, хто керуватиме тим чи іншим закладом, в облраді та ОДА.

Під час конкурсу, тим не менше, п.Єнікеєва розповіла про свої подальші плани на посаді. І звучали вони доволі перспективно. Так, за її словами, на базі перинатального хочуть створити перший на Західній Україні банк донорського молока. Наразі такий лише починає працювати у Києві. За словами керівниці перинатального, молоко, яке прирівнюють до лікарського препарату, безкоштовно надаватимуть хворим та недоношеним діткам перинатального, обласної дитячої лікарні та районних лікарень. Також Вікторія Єнікеєва хоче створити інформаційно-телекомунікаційну систему у закладі, зробити автономне опалення та відкрити симуляційний центр для навчання лікарів.

Але найважливіше — медзаклад у рамках реформи стане комунальним підприємством, відповідний проект рішення уже подано обласній раді. За словами пані Єнікеєвої, після реорганізації перинатальний шукатиме нові джерела фінансування. Окрім надходжень від національного страховика та обласного бюджету, залучатиме кошти благодійних фондів, страхових компаній та, як сподіваються, пацієнтів. Вікторія Єнікеєва наголосила, що в Україні діє мораторій на платні послуги з материнства та дитинства, проте вона сподівається, що можна буде надавати їх у гінекологічному, амбулаторному напрямках, які має заклад, та пропонувати за доплату перебування у палатах покращеного комфорту.

Те, що у закладі тільки планують вводити «платні послуги» у багатьох рівнян викликало саркастичну реакцію. У соціальних мережах десятки людей почали писати, скільки платили за пологи у перинатальному. Розповідають, що за природні пологи лікарям дають від 100 доларів, за кесарів розтин — 300-500. Від кількох сотень до кількох тисяч гривень витрачають також на медикаменти. Окрім того, додають, що мешканки Рівного, які не мають патології, але хочуть народжувати у перинатальному, сплачують вже офіційні благодійні внески.

Платять «подяку» лікарям, втім, далеко не всі. Проте багато батьків бояться народжувати, попередньо не домовившись із лікарем. Мовляв, ставлення тоді значно гірше, тож ліпше віддати суму, але отримати належний догляд. Доходить навіть до комічних ситуацій: гроші дають за своїх дружин правоохоронці, які борються з корупцією у сфері медицини.

Також, варто зазначити, багато рівнян підтримують таку форму подяки, бо у лікарів офіційно малі зарплати. Нарікають тільки на тих, хто бере гроші до пологів, а не опісля. Те ж саме — у міському пологовому. Проте суми «подяк», як розповідають, там трохи менші.

Вікторія Єнікеєва розповіді рівнян вперто заперечує, не підтверджує навіть про благодійні внески для рівнянок:

— Пологи — безкоштовні. Три роки тому, коли мене обирали головним лікарем, теж говорили, що у закладі беруть якісь кошти поза благодійними внесками. Я тоді зазначала і зараз кажу: якщо у когось є факти, що у перинатальному центрі вимагають кошти, будь ласка, звертайтеся у правоохоронні органи. За три роки — жодного такого звернення не було. Тепер знову починається те ж саме безпідставне коментування.

Благодійний внесок сплачують лише ті, хто бажає, і тільки через термінал. Сум ніхто не озвучує — усе за бажанням пацієнта. Мешканок Рівного, які не мають патологій та хочуть народжувати у нас, ми приймаємо лише за наявності вільних місць. Заяви від рівнянок я розглядаю без будь-яких грошових відносин. Ця послуга не платна, бо платних послуг у нас наразі немає. Кожна жінка може підтвердити: я запитую про покази для пологів у закладі третинного рівня. Жінки, які мають покази, народжують у нас безвідмовно, тим, хто не має, відповідаю, що можемо їх прийняти, якщо будуть місця.

Із медикаментами у нас є проблема — це лягає на плечі пацієнток. Але ми шукаємо джерела фінансування, щоб жінкам не доводилося купувати витратні матеріали. Чекаємо результатів реформи, коли кошти будуть ходити за пацієнтом, тоді пологи повністю оплачуватиме держава.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також