Скільки ще жити «ринку Дикого»?

10319 0

Ми у соцмережах:

Скільки ще жити «ринку Дикого»?

«Ринку Дикого», який вражає своєю циганською архітектурою усіх, хто прибуває до Рівного залізницею з боку Здолбунова, загрожує небезпека. Міська влада та інші люди прозоро натякають власникам, що їхній час минає. Чи залишати ринок на місці, де мала бути спортивна школа та парк відпочинку, чи будувати там щось нове — вирішуватимуть депутати міської ради, яких обиратимуть цієї осені. Поки ж містом ширяться найнеймовірніші чутки. Особливо після того, як власники ринку на вулиці Замковій оголосили про будівництво на його місці житлового кварталу. 19 березня на закритій «карантинній сесії» міська рада вирішила обмежити термін договорів оренди міської землі під «ринком Дикого» вереснем 2022 року. Що буде потім?

Олена Нездюр: Це наш сімейний бізнес, тому ми будемо відстоювати свої права

Олена Нездюр, керівниця ринку Дикого:

— Проти нас останнім часом розгорнули брудну інформаційну кампанію. Подавали петицію до міської ради, щоб ринок закрили. Потім були якісь підставні люди, які поширювали про нас негатив у соціальних мережах, причому в досить агресивній формі. Зараз ми за цим лише спостерігаємо, адже не знаємо, до чого це призведе. Думаю, що це усе робиться на чиєсь замовлення, бо таких ситуацій, коли на нас виливають бруд, стало щось занадто багато. Почала з’являтися інформація, що замість ринку може з’явитися житлова забудова. Скажу чесно: до мене з такими пропозиціями ніхто не звертався. Особисто у мене таких планів немає. Хоч мене насторожив той факт, що міська рада створила прецедент, продовживши термін оренди основних земельних ділянок, на яких знаходиться ринок, лише на два з половиною роки. Коли це зробили, то секретар міської ради Сергій Паладійчук сказав на сесії, що це правильне голосування. Він проштовхував термін оренди 2,5 року зі словами: «Так, наступна каденція міської ради зможе прийняти радикальне рішення по ринку Дикого». Час покаже, що це все означає.

На жаль, викупити цю землю ми не можемо, бо вона знаходиться за «червоними лініями». Згідно із законом капітальна забудова там неможлива — до залізниці має бути санітарна зона. Звісно, що з порушеннями можливо усе зробити, а без порушень це нереально. Всі інші земельні ділянки я уже викупила. Ринок ще має власників, є колектив підприємців, які хочуть торгувати. Це наш сімейний бізнес, тому ми будемо відстоювати свої права.

Сергій Паладійчук, секретар міської ради Рівного:

— Наступна каденція депутатів матиме час вивчити питання ринку та прийняти об’єктивне рішення. Розмови про те, що менший строк оренди — це тиск на власників ринку, повна дурня. Уже були випадки, коли міська рада продовжувала термін оренди землі на два роки. Ми навіть дали більше — 2,5 року. Якщо керівництво ринку хотіло на довший термін, то це їхнє бажання. Їхнє основне завдання — створювати такі умови, щоб заробляли дрібні підприємці. Те, що на ринку треба наводити лад, ні для кого не секрет. В першу чергу потрібно створювати місця для самих підприємців, що там торгують. Щодо забудови, то це зробити нереально без бажання самих власників ринку.

Володимир Хомко, міський голова:

— Ринок — це приватна власність. Можливо, проти них і ведеться якась брудна кампанія, але це уже їхнє питання. Мене цікавить життєдіяльність міста, а не приватна власність. Щодо майбутнього ринку, то свою позицію я уже висловив: в найближчі кілька років ніхто ринок не перенесе. На ринку Дикого працюють кілька тисяч торговців та ще кілька десятків тисяч рівнян отоварюються. Усі розмови про те, що його можна перенести за межі міста, абсурдні. Лише дурний може таке запропонувати. Як пенсіонеру добратися на кінець міста?!

Ігор Ковалець, голова постійної комісії з питань підтримки підприємництва:

—Якщо відкинути всю цю полеміку, що власниця ринку хотіла продовжити договір оренди на п’ять років, а їй дали на два, то стає зрозуміло, що так навіть ліпше. Власниця ринку має в оренді кілька ділянок, які є суміжними. Їхня оренда у різний період завершується. Було вирішено підвести усі ділянки під один термін, щоб власниця ринку змогла потім спокійно продовжити їхній термін оренди. Зараз вона ходить до міської ради приблизно раз у півроку, а так буде мати спокій на кілька років. Усі розмови про майбутню забудову абсолютна дурниця. Так само як і про відкриття для проїзду громадського транспорту вулиці Здолбунівської. Дорогу на вулиці, на якій стоять торгові ряди, будував покійний власник ринку за власний кошт.

Від редакції:

Змушені поправити депутата Ковальця — вулицю Здолбунівську збудував не Дикий. Її збудували рівненські євреї ще до другої світової війни. Коли ж для поважного депутата міської ради історія Рівного розпочинається із «ринку Дикого», то не варто дивуватися не завжди зрозумілим пропозиціям та непідтвердженим чуткам.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також