Скільки заплатили фаворитам Коваля?

1423 0

Ми у соцмережах:

Київське товариство «ВВВ Монтаж», яке торік виграло тендерів на понад 110 мільйонів, ремонтувало й дорогу до села Трипутні у Дубровицькому районі

Сотні мільйонів гривень виплатив торік приватним фірмам, які будують та ремонтують соціальні об’єкти та дороги, департамент будівництва Рівненської ОДА. Загалом кошти виплачено близько 30 товариствам, які минулими роками виграли тендери. Проте понад 150 мільйонів отримали лише шість фірм.

Для тих, хто працює із бюджетними коштами, не секрет, що головне — не виграти тендер, а вчасно домовитися із замовником, аби отримувати фінансування. І йдеться не лише про аванс, а й про оперативно підписані акти виконаних робіт, за якими проводять розрахунок уже за фактом зробленого.

У 2020 році обласний департамент будівництва, який контролює будівництво, реконструкцію чи ремонт більшості дорогих об’єктів в області, а також відповідає за ремонт та утримання понад 3000 км доріг місцевого значення, виплатив понад 100 млн грн трьом компаніям, ще трьом — більше 50 млн. Частину з цих підрядників можна назвати фаворитами голови Рівненської ОДА, і ми пояснимо чому.

Найбільше у 2020-му отримало київське товариство «ВВВ Монтаж», де до призначення на посаду голови ОДА працював директором Віталій Коваль, — понад 110 млн грн. Що цікаво, це підприємство було єдиним, якому виплатили більше 1 млн грн (а точніше, близько 30 млн) у першому кварталі 2020 року. Товариство належить сьогодні донеччанину Андрію Калугіну та отримувало кошти від обласного департаменту будівництва за три об’єкти: ремонт дороги до села Трипутні у Дубровицькому районі, ремонт дороги Кам’янка-Велике Поле у Березнівському районі та автошляху Рокитне-Дерть.

Близько 110 млн грн отримало дніпропетровське товариство «Біг Сіті», яке до минулого року мало назву «Стройінвест Інжиніринг» і пов’язане ще з одним дніпропетровським товариством, яке працює на Рівненщині — «Стройінвестом». Обидва почали активно вигравати тендери в області, відколи головою став Віталій Коваль.

Житомирська «Будівельна компанія Случ» торік одержала гроші за щонайменше 13 об’єктів, зокрема, й понад 15 мільйонів — за будівництво школи в Озерцях Володимирецького району

Якщо «Стройінвест» торік отримував кошти лише за будівництво дитсадка на вулиці Коновальця у Рівному (загалом більше 40 млн грн), то «Біг Сіті» освоювало кошти на десятку об’єктів, зокрема, на будівництві басейну (більше 15 млн грн) та мосту у Дубні (понад 10 млн грн), а також кількох місцевих доріг.

ТОВ «СК Стройінвест» зареєстроване у Дніпрі на 34-річного Юрія Кравченка. До літа минулого року засновником товариства був односелець та сусід Кравченка Денис Островський, якого нині називають «смотрящим» за будівництвом у Рівненській області. «Наші гроші» пов’язували Дениса Островського із міським головою Дніпра Борисом Філатовим та бізнесменом і політиком Геннадієм Корбаном. «Група компаній Біг Сіті» у власності Ігоря Ларіонова — бізнес-партнера Дениса Островського.

Трохи більше ста мільйонів одержала житомирська «Будівельна компанія Случ», яка офіційно належить гощанцю Сергію Бондарцю. Неофіційно «Случ» пов’язують з Юрієм Фалком, чиї фірми за часів Порошенка вигравали найбільше тендерів на Рівненщині і продовжують освоювати значну частку бюджетних коштів, які виділяють на будівництво та ремонти в області. «Случ» торік одержав гроші за щонайменше 13 об’єктів, зокрема, за будівництво школи в Озерцях Володимирецького району (понад 15 млн грн), реконструкцію приймального відділення обласної лікарні (більше 25 млн), а також за ремонт місцевих доріг.

Понад 60 мільйонів одержало товариство «Рівнеавтошляхбуд», яке з минулого року більше не належить рівненським бізнесменам. Потужне підприємство, якому не давали змогу попередніми роками вигравати тендери, продали, за чутками, дуже дешево. Власником акцій сьогодні є киянин Микола Титенко, а ось керує підприємством Сергій Комаров, який був у засновниках «ВВВ Монтаж» та чиї контакти і досі вказує «Монтаж», за даними ClarityProject, під час подачі документів на тендери.

Ще одне товариство, яке одержало понад 60 млн грн, — «Архітектурне бюро Янкор», яке будує спорткомплекс на Макарова та торік виграло тендер на утримання доріг місцевого значення у Корецькому, Костопільському, Сарненському та Березнівському районах. За будівництво спорткомплексу «Янкору» виплатили близько 50 млн грн. Належить товариство Яні Лавренчук, проте його також пов’язували із Юрієм Фалком. «Янкор», до слова, першочергово мав будувати дитсадок на Коновальця у Рівному, проте договір з ним розірвали, оголосили новий тендер на новий проєкт, а перемогу віддали згаданим нами дніпропетровцям.

Хоча фірма «Фіалка», яка офіційно належить Юрію Фалку, уже значно менше останніх два роки вигравала на тендерах, вона досі займає потужну позицію завдяки попереднім договорам та торік одержала більше 50 млн грн, зокрема, понад 10 млн грн на будівництво школи у Корнині та близько 20 млн грн — на спорткомплекс у Сарнах.

У межах 20-30 мільйонів торік отримали ще декілька підрядників, зокрема ті, які обслуговують місцеві дороги у різних районах, серед таких — «Спец комплект постач», яке також обслуговує трасу Київ-Чоп та місцеві дороги у південних районах, «Меридіан» (центральні райони) та «Прогрес Девелопмент Компані» (північні райони). Завдяки виграним тендерам на ремонти ФАПів та амбулаторій менше як 40 млн грн отримало «Реноме-Євробуд». А близько 30 млн грн — ще «Опорядрембуд», «Кортакоз», «Красносільське МПП» та «НВП Шляхбуд».

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також