Смачно і корисно

1156 0

Ми у соцмережах:

Смачно і корисно

Давня приказка говорить: одна кропива замінить сімох лікарів. Молода кропива — прекрасна зелень для свіжих салатів, засіб для компресів і лікування ран. А висушену використовують не тільки для зміцнення волосся, а й для лікування багатьох захворювань.

У кропиві міститься безліч корисних речовин і вітамінів. Наприклад, салат з молодої кропиви поповнить запаси вітамінів С в організмі краще, ніж лимон або яблука. А каротину в кропиві більше, ніж у моркві, щавлі або обліписі, тому вона корисна для профілактики очних хвороб. Також кропива покращує роботу серця і судин, стимулює обмін білків і вуглеводів, зміцнює імунітет. Застосовують відвари і настої кропиви при радикуліті, хворобах печінки і сечового міхура, при м'язових болях і для зупинки кровотечі.

Кропиву також використовують у косметології, для нормалізації цукру в крові, при лікуванні ран і опіків. Але вона протипоказана при варикозній хворобі й атеросклерозі. Тому перед використанням обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Для використання кропиви в кулінарії (салати або зелений борщ) слід брати молоді верхні листки рослини. Вони повинні бути цілими, без павутини попелиці, паразитів та ін. Листя кропиви, перед тим як додати в салат або борщ, слід обдати окропом — вона перестане бути пекучою, а потім промити. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також