Смердітиме, якщо не замінити воду?

2637 0

Ми у соцмережах:

Смердітиме, якщо не замінити воду?

Намагання чиновників «освіжити» воду в штучному озері на Лебединці виявились неуспішними. Планувалось, що завдяки водообміну, який забезпечить свердловина біля водоспаду та аераційний фонтан, озерна вода буде більш насичена киснем.

Але озеро знову «зацвіло» і почало смердіти. Тобто кілька сотень тисяч гривень із бюджету виявились витраченими марно. Один фонтан хіба що здатний освіжити у спеку перехожих у парку.

Дмитро Стефанишин, професор кафедри гідротехнічного будівництва НУВГП:

— Один аераційний фонтан не вирішить проблеми. Їх там потрібно кілька. Скільки саме, це уже можна сказати після проведення досліджень. Ідеальним було б комбінувати заходи з очищення води. Найкращий варіант — це викачати стару воду з озера та набрати туди нової. Адже за ці роки вода в озері надзвичайно забруднилася. Влада думала, якщо наситити її киснем, то це вирішить проблему. Але виходить усе навпаки, бо забруднювачам також потрібен кисень для того, щоб відбувалися процеси розпаду. У світі використовують певні реактиви для окислення забруднювачів у воді. Але думаю, що дешевше буде просто оновити воду. Якщо її не оновлять, то наступного літа буде те ж саме. Бо щороку концентрація забруднювачів у ній тільки збільшуватиметься.

Ярослав Сахнюк, начальник управління ЖКГ:

Замінювати воду в озері не плануємо. Там немає шлюзу, щоб її випускати. Спроектований лише перелив до Усті, якщо її забагато. Плануємо встановити ще один аераційний фонтан. Він знаходитиметься у воді. Його ще називають плаваючим. Стан води в озері погіршився, можливо, через те, що деякий час аераційний фонтан не працював — виявились технічні несправності. А від намірів встановити аераційні фонтани на Усті біля «Авангарду» та кафе «La Riva» не відмовляємось — їх уже майже підключили.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також