Сміття поважили. Тариф на вивезення зросте вдвічі

2310 1

Ми у соцмережах:

Сміття поважили. Тариф на вивезення зросте вдвічі

Упродовж тижня науковці важили контейнери із сміттям по усьому Рівному. Виявилось, що відходів набагато більше, ніж сім років тому.

Незабаром буде переглянуто тариф на вивезення сміття у Рівному. Перший крок вже зроблено — рівненське сміття переважили, щоб встановити нові норми утворення відходів, а тоді вже і відповідний тариф на вивезення сміття.

Згідно з постановою Кабміну, у містах сміття має переважуватися що п’ять років. У Рівному ж його востаннє зважували ще у 2010 році. Тоді й було встановлено норми, відповідно до яких кожен мешканець багатоповерхівки в середньому викидає 0,13 кубометра сміття щомісяця, а це 1,56 кубометра на рік.

Ми підписали договір з державним підприємством «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства міста» про розробку нових норм утворення відходів, розповіла Світлана Білик, економіст КАТП 1728. — Свіжі дані нам необхідні для того, щоб сформувати новий тариф не тільки для житлових будинків, а й для адміністративного сектора, магазинів, розважальних закладів та інших.

Протягом семи днів молодший науковий співробітник відділу вищезгаданого інституту Олександр Болотов з допомогою комунальників на спеціальних електронних вагах важив по місту контейнери. На разі робота вже завершена.

— Остаточні результати розрахунків ми передамо замовнику робіт, розповів Олександр Болотов. — Проте вже зрозуміло, що нині чинні в Рівному норми застарілі. Насправді відходів набагато більше. Адже щороку обсяг відходів зростає в населених пунктах на 1%. Нещодавно ми проводили подібні розрахунки в малому місті з населенням 100 тисяч населення. Визначена нами норма для такого міста — 2 кубометри на одного жителя багатоповерхівки в рік.

Начальник міського управління ЖКГ Рівного Ярослав Сахнюк прогнозує, що тариф на основі нових розрахунків зросте як мінімум удвічі. До речі, не виключено, що піднімуть його не тільки КАТП 1728, а й усі підприємства, які займаються вивезенням та утилізацією сміття. Адже науковець Болотов підтвердив, що розраховані інститутом норми — середньостатистичні для усього міста.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також