Собачому притулку — собаче ставлення?

1789 0

Ми у соцмережах:

Собачому притулку — собаче ставлення?

Майже рік організований ентузіастами притулок для собак незаконно займає територію Рівного. Відкладене міськими депутатами на додаткове вивчення питання про виділення під притулок землі на вулиці Млинівській не розглядається уже більш як півроку. Тим часом жінки, які організували це собаче пристанище, з жахом чекають зими і відчувають все більшу скруту. Адже утриманців у притулку більшає, а допомоги чекати ні від кого.

В надії на отримання дозволу на землю жінки ще навесні перевезли тварин на вулицю Млинівську. Зайняли тут невеличку територію, оскільки не знали, який саме шматок їм дістанеться під притулок. Територія, зайнята собаками, досі не огороджена, хоч начальник міського управління житлово-комунального господарства Юрій Собчук і обіцяв допомогти. Але сітка огорожі лежить складена, бо допомоги не надійшло. — Щоб огороджувати, треба знати, яку територію ми можемо зайняти, — пояснює одна з організаторів притулку Кіра Муравенко, — та й на саме встановлення потрібні гроші. Нині ми зайняли лише близько 200 кв. метрів. Розташували на них собачі буди та вольєри. У нас 69 собак, з яких понад 30 — цуценята. А людей, які їх утримують, — усього п’ятеро. Нам не вистачає коштів, щоб годувати таку кількість тварин, лікувати їх. Ми тратимо на утримання притулку свої пенсії, а Аліса Мамчур взагалі продала з дому для цього уже все, що можна. Допомоги чекати ні від кого. Лише одна фірма Рівного — «Олександрійські джерела» — нам допомагала якось грошима на придбання м’яса для собак. У п. Собчука, до якого ми зверталися, одна «пісня»: постріляти тварин — і все. Обурює й ставлення мешканців міста до притулку. Приміром, телефонували до нас двоє: один в управлінні культури працює, друга — викладач музики в Інституті культури. Пропонували семеро щенят. Ми погодилися їх забрати за умови, що вони зроблять для них будку, дадуть хоч трохи грошей на утримання. Ті ніби погодилися, а ми повірили їм, все-таки інтелігентні люди. Уранці знайшли під притулком семеро підкинутих щенят, причому таких маленьких, що їх потрібно із соски годувати. І що можна сказати про людей, які їх підкинули? Тільки на щеплення для цуценят потрібна вакцина, вартість якої 100 гривень. Де їх узяти? Жахливу протидію відчуваємо і з боку розташованої поруч фірми. Її працівники на очах у нас роздавили одного собаку, не раз викликали гицлів. Навіть не знаємо, як бути далі. Адже йде зима. Притулок розташований над кар’єром. Собак з будами дощем, снігопадом може знести у нього. На годівлю не вистачає коштів, тож хоч бери і виганяй тварин. Адже куди ми вже не зверталися — і до голови облдержадміністрації Віктора Матчука, і до секретаря міськради Юрія Торгуна, а все безрезультатно. На День захисту тварин у нас у притулку було повно людей: журналістів, представників організацій захисту тварин, студентів. Двоє з гостей обіцяли нам зв’язатися з міжнародними організаціями захисту тварин, але так нічого і не зробили. Раніше я вірила, що справа з організацією притулку зрушить з місця, а нині я у відчаї й не знаю, що робити.

Коментарі Юрій Собчук, начальник управління житлово-комунального господарства: — Ці люди до мене не зверталися, бо їм ще не відвели землі під притулок. Коли буде відведена земля, тоді ми зможемо надавати їм допомогу, шукати спонсорів. Олексій Хмилецький, перший заступник міського голови: — На найближчій сесії міськради, можливо, вже у листопаді, ми розглядатимемо питання про виділення землі під притулок. Нині всі документи перебувають в управлінні земельних ресурсів. Затримка з вивченням питання про виділення землі виникла через те, що ніде в законодавстві не зазначено норм площі на одного собаку, тому було проблематично визначити, скільки потрібно на притулок землі. Міська влада збирається в майбутньому допомагати притулку, хоча насамперед, звичайно, дбатиме про мешканців міста.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також