Сонячні батареї, картини на фасаді та килими у під’їздах

1485 0

Ми у соцмережах:

Ігор Мічуда

З чим рівненські ОСББ підходять до свого ювілею. Більше половини будинків у Рівному вже об’єдналися та взяли на себе відповідальність за своє житло. Тепер вони мають чималі успіхи – сонячні батареї на даху, які підігрівають воду, чисті та охайні підвали, гарні фасади будинків і керамічне опалення. Такий прогрес став можливим завдяки роботі організації, біля джерел створення якої п’ять років тому стояло всього кілька людей – ради голів ОСББ. Об’єднавшись, люди самостійно знайшли спільну мову з владою, домовилися з монополістами та до непізнаваності змінили свої багатоповерхівки.

Ігор Мічуда, колишній голова Ради голів ОСББ:

— У 2013 році в Рівному на базі будинків не було створено багато ОСББ. А ті, що функціонували, не могли домовитися ні між собою, ні з владою. Ця реформа була новою для людей, і її відверто не розуміли. Через це я, як тодішній голова Асоціації будівельників Рівненщини, запропонував головам ОСББ об’єднати свої зусилля. На першому засіданні ради були представники всього 27 ОСББ, а на друге прийшло уже вдвічі більше. У людей було багато сумнівів. Розмови про те, що у будинку можна зробити автономне опалення, в голів ОСББ викликали жах.

Житлово-комунальний фонд міста тоді був, м’яко кажучи, не в найкращому стані. Управлінцям будинків доводилось КамАЗами вивозити сміття з підвалів та прибирати трупи безхатьків. І це лише для того, щоб повністю замінити прогнилі труби. Бо раніше не можна було навіть відремонтувати кран в одній квартирі, потрібно було відключати воду в цілому будинку. Про таке, як прибудинкові прилади обліку тепла, які зараз є звичною для всіх справою, тоді не можна було й мріяти.

Але там, де є господарі у будинках, ситуація поступово змінювалася на краще. Зараз ми маємо вже півтисячі ОСББ, і можна побачити, як місто змінюється в кращий бік. Це добре видно по заасфальтованих прибудинкових територіях та новеньких фасадах будинків. Деякі багатоповерхівки навіть оздобили свої фасади «вишиванками». Нещодавно я бачив голову ОСББ будинку на вул. Пушкіна, 40, то він заварює внутрішній сміттєпровід та обкладає плиткою сходи у під’їзді. Дошки ж оголошень біля під’їздів цього будинку забиті пропозиціями про купівлю там квартир. І це — показник. Усі хочуть жити в таких хороших умовах. Адже людина прекрасно розуміє, що в неї не виникне проблем з електрикою, ліфтом, під’їздом і прибиранням.

У нас у місті вже є перша дев’я­ти­поверхівка на вулиці Черняка, 38, яка використовує електричне опалення, а на будинку на вулиці Тихій, 7 стоять сонячні батареї. Навіть є такі будинки, де у під’їздах килими лежать. Хоч бувають і камені спотикання.

Наведу приклад, як люди проґавили своє щастя. Кілька років тому голова ОСББ в багатоповерховому будинку вирішив, що не потрібно постійно ремонтувати дах, легше знайти інвестора. Ідея була геніальна: залучити інвестора, який надбудував би мансардний поверх. Інвестор зголосився усе гарно зробити та відремонтувати за свої гроші ліфт. За це він би отримав шість елітних квартир у мансардному поверсі, який сам би й спорудив. Але після зборів мешканців будинку голова ОСББ потрапив до лікарні. Адже з 80 мешканців шестеро були проти. Більше того, з цих шести двоє мешкали на дев’ятому поверсі, їх там постійно заливало. Але через такий дурний спротив нічого не вийшло.

Якщо ж говорити про Раду голів ОСББ, то зараз — це потужна сила. Почитайте новини. У них як не зустрічі з міським головою, секретарем ради, начальниками різних управлінь, то різні семінари і тренінги. Цього року вперше створено групу голів ОСББ, які навчаються та наприкінці цього року отримають дипломи магістра з будівництва. Для них створили спеціальну програму із спеціалізації «управління будинком». У нашому місті є голови ОСББ, які одночасно обслуговують до десяти будинків. Таких людей можна прирівняти до невеликих управляючих компаній. Мені жаль тих людей, які ще досі не створили ОСББ. Раджу їм визначитися нарешті та перестати страждати від бездіяльності жеків та управляючих компаній.

Галина Похильчук

Галина Похильчук, секретар Ради голів ОСББ:

— У 2012 році нам, як головам ОСББ, було дуже важливо організуватися та ухвалювати якісь спільні рішення. Особливі проблем у нас виникали з такими монополістами, як газова служба, теплова, «Рівнеобленерго», водоканал та ін. Вони не хотіли нікого чути. Коли говорили їм, що ви маєте зробити це й те, то вони розводили руками і кивали, мовляв, будинок — це наша власність. Віднікувалися, коли піднімалися тарифи, але гроші за комунальні послуги з людей збирали справно. Також була дуже погана комунікація з міською радою.

За п’ять років роботи наша організація стала передовою в Україні. Наші представники входять в одну з робочих груп Кабінету Міністрів України, яка стосується регіонального розвитку. Крім того, наш голова Роман Алексєйчук є співзасновником Всеукраїнської ради голів ОСББ.

На даний час наша організація бере активну участь у всеукраїнських форумах, де себе презентує та рекламує наше Рівне. У нас надзвичайно великі досягнення в муніципальних програмах з термомодернізації та сталого розвитку. Наш офіс працює в будинку за адресою: вул. Тиха, 7. Там ми надаємо консультації, як створити ОСББ, з чого почати, як прийняти будинок, як написати кошторис і провести перші збори. Даємо зразки будь-якої довідки і навчаємо. Завдяки такій консультативній роботі за цей рік було створено 50 ОСББ, а у 2017 році — більш ніж 300.

Анатолій Овчинніков

Анатолій Овчинніков, голова ОСББ, який обслуговує п’ять будинків:

— Проблематикою ОСББ я переймаюся уже близько десяти років. До цього ніколи не планував займатися житлово-комунальним господарством. Думав, що для цього у мене бракує знань, адже маю торговельну освіту. Перше ОСББ створили тоді, коли люди не були задоволені існуючим становищем та роботою жеку. Хоча через мою роботу в мене було мало часу, але я зрозумів, що лише виконую рішення громади.

Добре утеплити будинок нереально, якщо люди цього не хочуть. Яскравим прикладом цього є будинок на вулиці Генерала Безручка, 20. Він бере участь у програмі сталого розвитку із заміни труб. Але у підвалі немає до чого приєднатися, бо коли замінюють труби, то їх потрібно приєднати до стояків. Останні за 50 років просто згнили. Однак буває, що до загальної мережі потрібно приєднуватись через квартиру, люди відмовляються це робити. Нібито вони зробили ремонт, проте який толк з дорогого ремонту, якщо весь будинок знищується.

У рівнян немає уявлення, що будинок — це складна інженерна споруда. Якось один голова ОСББ облаштував біля будинку дитячий майданчик. Усі люди ходили та його хвалили. Незважаючи на те, що в їхньому будинку тече дах на два поверхи та у підвалі по коліна води. Чомусь всі живуть уявним благополуччям. Тому коли ремонтують дах, то за це мають усі платити, навіть ті, хто мешкає на першому поверсі. Те ж саме і з ліфтом. В нас люди не звикли відповідати за своє житло. Вислуховував нещодавно докори однієї жінки, яка вимагала, щоб до неї прийшли сантехніки. Її борг перед громадою становить кілька тисяч. Безумовно, сантехнік прийде, проте треба виконувати свої зобов’язання.

Коли заходиш на сайт з продажу нерухомості, то там першим рядком зазначають, чи створено в будинку ОСББ. Порівняємо два будинки: на вул. Мельника, 4 та Мельника, 6. В одному будинку продавали трикімнатну квартиру за 45 тисяч, а в іншому — за 22 тисячі доларів. Виходить, що де є управлінці, там дорожчають квартири.

Олексій Муляренко

Олексій Муляренко, міський депутат, голова Рівненської ОДА:

— Дуже важливо було на першому етапі працювати та роз’яснювати людям. Адже у нас все нове чомусь сприймають дуже насторожено. Роз’яснювати було потрібно, як поводитися голові ОСББ та що першочергово робити. Рада голів ОСББ є надзвичайно важливою організацією, яка взяла на себе ці просвітницькі функції. Тому якщо порівнювати Рівне й інші міста, то у нас здобутки набагато кращі. Зі свого боку, ми, як міські депутати, ухвалили кілька муніципальних програм, які дозволяють утеплити будинок, замінити вікна, комунікації та ін.

Сергій Васильчук

Сергій Васильчук, заступник міського голови Рівного:

— Перша програма, яка в місті стимулювала створювати ОСББ, запрацювала у 2004 році. На жаль, тоді не всі хотіли брати участь у цій програмі. Хоч і було дуже смішне співфінансування — 10% на 90%. Працівники міської ради мусили ходити по квартирах і переконувати людей брати участь у муніципальній програмі сталого розвитку. Зараз у Рівному функціонує дві програми. І відсотки співфінансування там уже 35 на 65. Але участь у двох програмах беруть аж 170 будинків. Люди прекрасно розуміють, що це їм потрібно. Приміром, якщо утеплення вашого будинку коштує 10 тисяч доларів, а вам хтось дає 5 тисяч, то ви цілуватимете йому руки. Так і тут. До того ж, утепливши будинок, його мешканець починає на 30% менше платити за тепло. У будинку, де я мешкаю, люди здали по 800 гривень та встановили прилад обліку тепла з регулятором. Так його вартість окупилася за три місяці.

Загалом Рівне цього року витратило на програми із співфінансування понад 50 мільйонів гривень.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також