Спека: правила життя

1189 0

Ми у соцмережах:

Спека: правила життя

Літо цьогоріч видалося напрочуд спекотним. Як поводитися в таких умовах, щоб не зашкодити своєму здоров’ю?

Сховайтеся в тінь, а краще в приміщення з кондиціонером, якщо у вас з'явилися такі симптоми, як головний біль, запаморочення, втрата апетиту, нудота, надмірне потовиділення, судоми, прискорене дихання і сильна спрага. Якщо температура тіла піднялася до 40°C, негайно зверніться за медичною допомогою.

Найбільш вразливими до спеки є літні люди, діти, хворі на діабет і ті, хто працює на відкритому повітрі. Оскільки в спекотну погоду організм більше пітніє, дуже важливо відновлювати рівень втраченої рідини. Але спрага не є найкращим показником того, наскільки організм зневоднений, тому намагайтеся пити навіть тоді, коли вам цього не дуже хочеться.

Утримайтеся в спеку від кофеїну та алкоголю, оскільки вони мають сечогінний ефект і тільки збільшують зневоднення. А також намагайтеся не їсти жирної й важкої їжі, насиченої вуглеводами і білком, оскільки для її перетравлювання організм виробляє більше тепла.

Доречними в літню спеку будуть продукти з високим вмістом води — огірки, салат, селера і диня поповнюють запаси рідини. А ще, як стверджують вчені, охолодити організм допомагають пряні й гарячі страви.
Якщо ви відпочиваєте в країні з жарким кліматом, намагайтеся протягом перших кількох днів не займатися активними розвагами і більше часу проводити в приміщенні. Дайте час своєму тілу акліматизуватися.
Займаючись спортом на свіжому повітрі, обов'язково прислухайтеся до свого тіла — воно підкаже, коли тренування варто припинити. І не забувайте пити багато води, адже в спеку організм піддається більшим навантаженням, ніж у звичних умовах. І щоразу, коли починаєте погано почуватися на вулиці, ховайтеся в тінь або в кондиціоноване приміщення.

У спеку постарайтеся заховати від сонця максимум шкіри, щоб не обгоріти. Віддайте перевагу одягу з натуральних тканин світлих кольорів (темні притягують і утримують тепло) і вільного крою, який буде легко пропускати повітря. Головні убори також обирайте з бавовни і льону: вони добре вбирають піт і «дихають».
Постільна білизна та одяг для сну теж повинні бути з легких натуральних матеріалів.

Щоб повітря в кімнаті не нагрівалося, закривайте вікна щільними шторами або жалюзі, а також відключайте непотрібні електричні прилади.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також