Старий сільський парк громада захотіла оновити. Лісівники допомогли

2048 0

Ми у соцмережах:

Старий сільський парк громада захотіла оновити. Лісівники допомогли

Мешканці села Бокійма, що у Млинівському районі, вирішили відновити занедбаний парк, який тут був висаджений ще у 1968 році. Ідею селян підтримали лісівники, представники місцевої та обласної влади.

У результаті громада має парк, де тепер ростимуть дерева та кущі, які висадили не тільки мешканці Бокійми — і дорослі, й діти, а й, зокрема, Світлана Богатирчук-Кривко, заступниця голови ОДА, та Віталій Сухович, головний лісівник Рівненщини, а також вихованці Вовковиївського учнівського лісництва.

- Старому парку було уже 50 років, дерева старі, з гнилим корінням, тож їх довелося зрізати. Три тижні різали, адже площа парку — півтора гектара. Всю зрізану деревину, до речі, використали на опалення школи, - розповідає Сергій Павлюк, голова Бокіймівської територіальної громади. - Ідея створення нового парку належить жителям села,, і виношувалася вона давно. Завдяки лісівникам вдалося її реалізувати. Висадили понад 360 кущів та дерев — і клен, і ясен, і дуб червоний, горобину, загалом 13 видів. Запланували також встановити лавочки, викласти алеї з бруківки; буде тут клумба сучасна, освітлення, дитячий майданчик.

Віталій Сухович, начальник обласного управління лісового господарства, розповів, що традиційно відбувається Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу - в твоїх руках», цьогоріч вона проходить під гаслом «Ліси і населені пункти».

І так збіглося, що саме Бокіймівська територіальна громада звернулась до ДП «Млинівський лісгосп», обласної організації Товариства лісівників з проханням допомогти їм у закладанні нового парку.

Лісівники з радістю підтримали ініціативу, допомогли саджанцями і практичними порадами. А для популяризації роботи лісівників, більшого інформування про їх роботу, виховання екологічної культури у громадян долучитися до участь у заходах в рамках Акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» запрошують усіх охочих.

Для прикладу в одному з них у селі Хотин на території Клеванського державного лісогосподарського підприємства взяли участь вихованці місцевого учнівського лісництва, пластуни, активісти зі Спілки велосипедистів Рівненщини та чиновників.

Саме тут проходить туристичний маршрут за проектом “Медове коло”, яким опікується облдержадміністрація. На жаль, через масове всихання соснових насаджень тут довелося провести суцільну санітарну рубку. Однак минулорічні зруби спільними зусиллями засадили молоденькими дубами, соснами та модринами.

До речі, туристичний маршрут «Медове коло», який пролягає біля цієї ділянки, об’єднає п’ять районів Рівненщини, більше 30 сільських та селищних рад і займатиме 300 кілометрів основного маршруту.

- Оскільки ми садимо ліс на цьому маршруті, то у такий спосіб вже реалізовуємо проект “Медове коло”, - зауважив Олексій Муляренко, голова облдержадміністрації, який разом з Володимиром Пилипчуком, головою Рівненської райдержадміністрації, долучився до цієї акції.

Загалом, як повідомив Віталій Сухович, цієї весни лісогосподарські підприємства Рівненщини вже посадили лісові культури на понад 3,8 тис. гектарів, це майже 45 млн штук маленьких саджанців дерев.

Лілія ДАНИЛЬЧУК.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також