«Свічка» в ямі: У Рівному неподалік річки Усті зводять 14-поверховий будинок

1718 0

Ми у соцмережах:

«Свічка» в ямі: У Рівному неподалік річки Усті зводять 14-поверховий будинок

Такі високі будівлі ще називають «свічками», і їх небагато у Рівному. Забудовники назвали його найвищим у районі гідропарку. Будують цю «свічку» на вулиці Бандери, неподалік мосту, але його юридична адреса — Драгоманова, 27.

Будувати у такій безпосередній близькості до води компанії «Стоград» дозволив у 2016 році заступник начальника управління архітектури Сергій Поліщук. Цю компанію пов'язують з колишнім секретарем міської ради Юрієм Торгуном. Насамперед ми намагалися у забудовника дізнатися, наскільки надійний буде дім, але відповіді так і не отримали.

Віталій Герман, заступник міського голови з питань будівництва та архітектури: — Об'єкт абсолютно законний. Він пройшов державну експертизу. Зараз навіть в озері можна звести житловий будинок, було б тільки бажання.

Володимир Хомко, міський голова: — Наше місто зоноване на відповідну поверховість. Відповідно до генерального плану, цей об'єкт може бути настільки високим. Але потрібно враховувати ще й те, що будинок знаходитиметься в ямі. Тому збоку по висоті він нагадуватиме дев'ятиповерховий будинок. Скажу, що у Рівному не видано жодних містобудівних умов, які суперечать генеральному плану.

Андрій Григорчук, доцент кафедри промислового, цивільного будівництва та інженерних споруд НУВГП: — Мені, як кандидату наук, був цікавий цей об'єкт. Тому я його вивчав. Сам будинок знаходиться у зоні можливого підтоплення. Тому потрібно забивати 13-метрові палі, які не створюють навантаження на поверхневий водонасичений ґрунт. Їх буде потрібно приблизно 600 штук. Облаштовувати палі потрібно методом статичного вдавлювання. Якщо ж будинок збудують на суцільній фундаментній плиті, то є ризик затоплення сусідніх будівель. Потрібно також провести заходи з гідроізоляції фундаменту. Мають бути облаштовані дренажні колодязі та насоси на випадок виходу річки з берегів. Ще потрібні датчики вимірювання вологості, система відеоспостереження. Неподалік цієї будови знаходиться дорога і міст. Для безпечності мосту треба передбачити таку технологію, коли раптом зруйнується одна з опор, то будинок має не падати, а ставати на землю. Але ця технологія затратна для забудовників.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також