Таємниці ляльки-мотанки від рівненської майстрині

4962 0

Ми у соцмережах:

Таємниці ляльки-мотанки від рівненської майстрині

Лялька-мотанка — найкращий оберіг для сім'ї, вважає майстриня з Рівного Тетяна Ярощук, яка виготовленням таких ляльок займається уже п'ять років.

Тетяна Ярощук працює у Рівному вчителем фізики та астрономії, але вже збирається на пенсію, бо каже, що є чим зайнятися — хоче більше часу займатись ляльками-мотанками. — Я зацікавилася ними п'ять років тому, — розповіла п. Тетяна. — Вивчала літературу про цей вид народного декоративно-прикладного мистецтва. І врешті сама спробувала. Перші мої лялечки, звісно ж, були незграбними, та я удосконалювала свою майстерність. Сьогоднішні мої ляльки дуже відрізняються від перших. При виготовленні вносила корективи, вдосконалювала техніку. Мені подобається їхня багатофункціональність: це і прикраса інтер'єру, і оберіг, і чудовий подарунок. Моїми ляльками люблять гратися онуки, до речі, всі п'ятеро — хлопчики. Майже всі мої друзі, родичі, колеги їх мають. Вони є в Польщі, Росії, Німеччині, Австралії, Англії. За словами майстрині, є величезне різноманіття ляльок-мотанок. Насамперед вони поділяються на обрядові, обереги та гральні, призначені для діток. У такої ляльки немає очей, тому що наші предки вважали, якщо в неї будуть очі, то може вселитися й душа.

Мотанки (33)

Тетяна Ярощук

— Для її виготовлення дуже часто використовувалися залишки одягу здорової й доброї людини, яка носила його в добрий для себе період життя, - розповідає п. Ярощук. — Особливо цінувалися вживані вишиванки, орнамент яких вже у вигляді ляльки-мотанки був найкращим оберегом для родини. У процесі виготовлення тканину рвали, а не різали. Вважалося, що тріск матерії відганяє нечисть. Будь-яка дія — змотування, скручування, сплітання — несла сакральний зміст. Сам процес був наповнений символізмом. Так, зав'язуючи черговий вузлик, треба було промовляти «на щастя, на здоров'я». Виявляється, ляльку-мотанку не можна колоти голкою та різати ножицями при виготовленні, щоб не порізати та не поколоти долю. А якщо вже конче треба було обрізати якусь ниточку, то при цьому промовляли «відрізаю все недобре й погане». Гарний настрій під час процесу — обов'язкова умова. Також вважалося, що виріб треба було зробити без перерви за один день. Саме тому ляльки мотали переважно взимку, коли польові роботи вже завершилися і в господинь було вдосталь часу.

Мотанки (68)

На виставці ляльок Тетяни Ярощук кожна з них підписана: «Трипільська лялька», «Коза», «Нерозлучниця», «Берегиня», «Дзвіночок», Зайчик» та інші. — Кожна виготовляється по-різному та для різних цілей, — пояснила авторка. — В основі трипільської ляльки ви бачите давній сакральний символ вічності — спіраль. Він — в основі всього сущого, це сама природа. Наша галактика має спіральну структуру, ДНК також. Найголовніша з усіх ляльок — берегиня, головна в домі. На ній нерідко намотували хрест. Вертикальна його складова — чоловіча, горизонтальна — жіноча. Є ляльки, яких дарувати не можна, тільки виготовити самостійно чи купити. Наприклад, лялька «На вдале заміжжя». В неї відсутні ручки, вони просто сховані під фартушком, що означає її смиренність і покірність чоловіку. Цим вона каже про себе, що хоче сім'ї та готова виконати будь-яке бажання свого чоловіка. Також зверніть увагу, що на її шиї пов'язано кілька хусток-краваток, одна на одній. Їх має бути непарне число. Кожна краваточка — бажання дівчини. Наприклад, перше і головне — щоб чоловік її любив, друге — щоб жити в достатку. Скільки бажань, стільки хусточок.

Мотанки (94)

З ляльками-мотанками треба поводитися обережно, наголошує майстриня. Наприклад, з тією, яка має назву «На здоров'я». Її ефективність вона випробувала на власному чоловікові. — Чоловік захворів, підвищилася температура без причини, тож я бігом змотала йому лялечку, — розповіла п. Тетяна. — Дітки в хворобі можуть гратися такою лялькою, а дорослі — тримати в руках, перебирати спідничку чи волосся. Можна класти її під подушку. Так і робив чоловік, і його хвороба минула вже за два дні. Після того мотанку обов'язково треба спалити. Ні в якому разі не зберігайте її в себе, щоб хвороба не повернулася. Взагалі ляльку-мотанку викидати не можна. Якщо вона вже зносилася, вимазалася і втратила вигляд, то її потрібно спалити. Використовувати її вцілілі деталі для іншої ляльки теж не можна.

Дарина Гузенкова


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також