Театральне братовбивство: про рівненську прем’єру "Земля"

1932 0

Ми у соцмережах:

Театральне братовбивство: про рівненську прем’єру

На День театру, 27 березня, у рівненському драмтеатрі показали прем’єру – виставу «Земля». П’єса – за мотивами однойменного роману Ольги Кобилянської про трагічне протистояння двох рідних братів у боротьбі за успадковану від батьків ділянку.

Негативну роль у виставі – молодого Сави, який убив свого брата Михайла, посварившись з ним за землю, - грає Станіслав Лозовський.

- Такий образ цікавіший, адже позитивний персонаж завжди бореться лише зі злом, а негативний – і з добром, і зі злом у собі, - каже актор. – На те, що Сава став братовбивцею, є причини. І, насамперед, їх варто шукати в дитинстві. Він захищав своє право бути улюбленим сином, право на власну любов до дівчини, на спадок. Фактично у творі показано не конфлікт за землю, а конфлікт з батьками.

Такої  ж думки дотримується і Галина Цьомик, яка зіграла матір двох братів:

- Проблема батьків і дітей – вічна, тому ця роль мені так подобається. Мені хочеться донести до глядачів думку, що своїх дітей потрібно любити в дитинстві. Бо Сава – це недолюблена дитина, на яку не звертали уваги, сконцентрувавшись на тому, щоб нажити статків, землі. Зараз ми бачимо те саме: зосередившись на бізнесі, люди втрачають найдорожче – дітей.

Вистава, яку режисує Олександр Олексюк, сповнена символізму, що у своїх декораціях та костюмах відобразила художниця-постановниця Алла Лактіонова.

Наприклад, центр сцени встелений чорною тканиною, яка уособлює собою землю. Костюми створені за мотивами традицій буковинського краю, де й відбуваються події.

Особливої уваги заслуговує чудовий весільний капелюх на одній із танцівниць театру.

До речі, роман Кобилянської написаний на реальних подіях. Відомо, що Сава після усіх подій емігрував до Канади. А нащадки обох братів продовжували судитися за землю.

Дарина ГУЗЕНКОВА.

Довідка РВ:

Наступний показ вистави "Земля" - 1 квітня, у неділю. Опісля - 28 квітня. Квитки, які можна придбати онлайн, - від 30 до 100 грн. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також