Тепло покидає Рівненщину

1147 0

Ми у соцмережах:

Фото Mykyta Ant

Останні дні жовтня на Рівненщині запам’яталися різкою зміною температур. Адже в один момент небо затягнули темні хмари, а затяжні дощі принесли з собою крижане повітря. Однак як тільки рівняни почали діставати з полиць зимовий одяг, то надворі знову потеплішало. Кліматологи кажуть: маємо останні теплі дні, після яких відчуємо, що зима близько.

Василь Троцюк, кліматолог:

— Цей рік є екстремальним. Оскільки було дуже тепле літо, то відбувалося велике випаровування води з океану. Повітряні маси, які сформувалися в Атлантиці, дуже великі. Настільки, що одна їх частина перебуває за північним полярним колом, де черпає холодне повітря. Через те, що початок повітряної маси завжди теплий, а хвіст — холодний, то цим і пояснюється постійне коливання температур, яке ми відчували протягом року. Лише нещодавно стовпчик термометра показував вночі температуру повітря 0, –1 градус. Однак згодом вона піднялася до +10 градусів.

Мінлива погода на Рівненщині протримається ще тиждень. Але протягом усього цього часу температура повітря буде постійно опускатися. Вдень температура повітря буде триматися на позначці +10–12 градусів, а вночі +3–5 градусів. Ставатиме все більш прохолодно. Перший сніг з дощем варто очікувати уже в середині листопада. Звісно, що він швидко розтане, бо ще буде не надто холодно.

Деякі кліматологи стверджують, що цього року надто суворої зими не буде. Пояснюють це впливом теплої течії Ель-Ніньйо, яка прокинулася у світовому океані. Але я з ними не погоджуюсь, бо ця течія має великий вплив на погоду лише для Америки та Африки. Для наших широт вплив цієї течії має дуже опосередковане значення. В українського народу є повір’я, що чим тепліше літо, тим холодніша зима. Оскільки цього року було надто спекотне літо, то взимку будуть низькі температури: 10–15 градусів морозу. На теплу й безсніжну зиму, як торік, сподіватися не варто.

Богдан СЛОНЕЦЬ


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також