Тестування в ПТУ: стурбовані не учні, а викладачі

2839 0

Ми у соцмережах:

Тестування в ПТУ: стурбовані не учні, а викладачі

Цього року усі випускники професійно-технічних закладів, які вступали після дев’ятого класу, мають складати зовнішнє незалежне оцінювання. Інакше — не отримають дипломів. Новина про ЗНО наробила переполоху в ПТУ, проте не стільки серед студентів, як серед викладачів.

Цього року випускники ПТУ складатимуть обов’язково ЗНО тільки з української мови. Результати їм зараховуватимуть як державну підсумкову атестацію. Наступного року перелік обов’язкових предметів збільшать: додадуть ще історію України та математику. Втім, ті учні ПТУ, які хочуть продовжити навчання у вишах, можуть здавати й інші предмети, як і випускники шкіл.

Як розповідають у ПТУ, тим, що мають складати ЗНО, учні не надто переймаються. Навіть якщо наберуть 10 балів, їх все одно атестують і видадуть диплом. Єдиний ризик не пройти ДПА — не з’явитися або ж запізнитися на ЗНО. Значно більше переживають викладачі. Після того, як у школах запровадили обов’язкове ЗНО для всіх учнів і результати показали, що школярі знають на менше балів, аніж їм ставили вчителі, у школах почалися перевірки. Тож викладачі профтехзакладів взялися інтенсивно готувати студентів до ЗНО.

Юрій Шарманський, заступник директора ДПТНЗ «Рівненський центр професійно-технічної освіти сервісу та дизайну»:

— Ми у закладі розробили концепцію з підготовки до ЗНО: проводимо додаткові заняття з української мови, розподілили групи учнів за окремими викладачами, які відповідатимуть, щоб усі з’явилися у день ЗНО на тестування. Ті, хто вступав після дев’ятого класу, на останньому курсі уже не вивчають українську мову. Фактично, вони у гірших умовах, аніж випускники шкіл, а завдання на ЗНО будуть одні й ті ж. До речі, запитання з літератури під час оцінювання студентів ПТУ не враховуватимуть. Цього року тестування складатимуть 137 учнів нашого закладу. І тільки 10 з них планують продовжувати навчання. Більшості ж ЗНО взагалі не потрібне, вони за нього і не переживають. Наших учнів ще під час навчання розбирають на роботу, особливо швачок.

Григорій Таргонський, начальник обласного управління освіти:

— Не бачу проблеми в тому, що діти з ПТУ складатимуть ЗНО. Якщо вони хотітимуть навчатися далі у виші, для них ЗНО все одно є обов’язковим. А інші здадуть на найнижчий бал — така й буде оцінка, але диплом все одно отримають. Ми вже давно відійшли від системи навчання, коли дітей відраховували за низькі бали чи залишали навчатися повторно. Дитина може не знати математики, наприклад, але гарно малювати. Або ж навпаки. Для викладачів боятися перевірок нічого. Потрібно дочекатися результатів. Ми, наприклад, з’ясовували торік, чому з тестування з української мови наша область, повністю україномовний регіон, була третьою знизу. Були випадки, що медалісти не підтверджували своїх оцінок. Головне у перевірках було — з’ясувати причину.

Алла САДОВНИК. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також