Цілуйте обережно!

1223 0

Ми у соцмережах:

Цілуйте обережно!

Нехай навіть ваш кіт ніколи не залишав межі будинку, а собаку ви миєте після кожної прогулянки — немає стовідсоткової впевненості, що тварини абсолютно здорові.

Медики попереджають, що існує більше сотні хвороб, які вихованець може передати господареві. Інфекції тварин можуть бути вкрай небезпечними для людей. Більшість з них може перебігати у тварини безсимптомно, а ось для людини обернеться серйозними наслідками. Навіть породисті тварини, які були куплені у перевірених людей, можуть бути заражені інфекціями внутрішньоутробно. То чого ж варто побоюватися, цілуючи свого домашнього вихованця?

Токсоплазмоз

Найчастіше передається людям від кішок. Це паразитарне захворювання, яке уражає нервову систему, м’язи, очі та інші внутрішні органи. Особливо небезпечний токсоплазмоз для вагітних, адже він може викликати у плода мутації, несумісні з життям.

Стригучий лишай

Якщо у собаки чи кішки є лишай, то при поцілунку він точно передасться вам чи вашій дитині. Це грибкове захворювання, яке проявляється у вигляді червоних плям на шкірі. Цей вид добре піддається лікуванню.

Феліноз

Бактерії, що містяться в слині й на шкірі тварин, передаються людині через подряпини або контакт зі слизовою кішок і провокують лихоманку, гостру інтоксикацію, висип, алергічні реакції та запалення лімфатичних вузлів.

Орнітоз

Це захворювання найчастіше передається людині від папуг або канарок. Збудником є хламідії, які потрапляють у дихальні шляхи й уражають легені та центральну нервову систему. Часто це призводить до пневмонії й навіть менінгіту.

Пародонтит

На це захворювання найчастіше хворіють собаки, а людині воно передається разом зі слиною тварини. Викликає кровоточивість ясен, зубні болі й навіть випадання зубів.

Щоб уникнути цих захворювань, потрібно дотримуватися деяких правил гігієни: не цілуйте тварин і не давайте їм облизувати ваше обличчя; не годуйте тварин з тарілок, якими користуєтеся самі; привчіть себе і дітей мити руки після кожного контакту з тваринами; регулярно мийте домашніх улюбленців і стежте за чистотою їхніх мисок і лотків; час від часу показуйте тварину ветеринару. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також