У Клевані перепоховали Чарторийських (ФОТО)

6601 2

Ми у соцмережах:

У Клевані перепоховали Чарторийських (ФОТО)

Сьогодні, 5 травня, у селищі Клевань під Рівним відбулася непересічна й історично важлива подія – перепоховання решток князів Чарторийських. Це відомий польський рід, який у XVII і подальших століттях чимало зробив для розвитку Рівненського краю. На перепоховання приїхали 25 нащадків відомого роду з Польщі. «РВ» побувало в епіцентрі подій.

Перепоховання проходило у Благовіщенському костелі у Клевані. Храм, що є цінним експонатом католицької архітектури, якому вже кілька століть, був збудований на кошти князів Чарторийських. За їхніх часів Клевань був розвинутим містечком, тоді як Рівне швидше нагадувало село.

Рештки князів Чарторийських були віднайдені археологами Охоронної археологічної служби України саме в цьому костелі у чотирьох криптах, що під храмом.

Розкопки почалися торік за фінансування обласної адміністрації та з дозволу Інституту археології України.

-     - Знайшовши захоронення, ми припустили, що це особи знатного роду, - пояснив завідувач відділу реставрації Рівненського обласного краєзнавчого музею Олексій Войтюк. – Адже в костьолі зазвичай ховали представників князівської родини або меценатів храму. Зараз проводяться аналізи кістяків, але судячи з одягу, це останки князів. Звичайно, сказати точно, що це саме останки князя Юрія Чарторийського чи Ізабелли Чарторийської, ми не можемо. Ми висовуємо гіпотези і шукаємо в підтвердження їм документи, проводимо аналізи. Це комплекс різних даних, щоб однозначно сказати, хто це такий.

Процедура перепоховання розпочалася з богослужіння, під час якого владика, єпископ Віталій Скомаровський та інші священнослужителі говорили промови та читали Святе письмо, молилися та співали псалми разом з прихожанами, в тому числі поляками. Наприкінці отець освятив труни і їх спустили в крипту під вівтарем храму.

У крипту від храмом опустили всього 15 трун із 18 останками князів Чарторийських, в тому числі дітей (згідно з католицькими звичаями рештки дітей можна ховати в одній домовині). Крипта буде ще деякий час відкрита, тож преклонитися перед родом меценатів та помолитися за їх упокій може кожен охочий.

-          Наступний крок після перепоховання – проведення ДНК-тесту, - розповідає голова правління фонду «Спадок. XXI століття» Інна Львівська, ініціаторка розкопок. - Родина проживає не тільки в Польщі, також є нащадок в Австралії. Він своїм коштом готовий провести цей аналіз та реконструкцію відтворення обличчя на основі антропологічних досліджень, в ході яких дослідники повністю вимірюють параметри черепної коробки останків князів. Біля кожного поховання стоятиме портрет представника роду, як він виглядав за життя.

Хтозна, може, один з князів виглядав так, як тепер його нащадок, який приїхав сьогодні помолитися за його упокій.

 - Це вже четвертий раз, коли наша родина прибуває до України, - розповіла докторка біохімії Барбара Чарторийська.  – Завдяки контактам з настоятелем цього храму в Клевані ксьондзом Юрієм, дізналися про таку урочистість і, власне, вирішили в складі родини приїхати на ці урочистості. Це таїнство, в якому ми сьогодні брали участь, є дуже важливим для спочилих в криптах цього храму. Оскільки ми маємо розуміти, що не важливо, як давно вони померли. Їхні душі живі і маємо молитися за них, щоб вони отримали спасіння.

Отже, для історії: 5 травня 2018 року селище Клевань Рівненського району відвідали 4 покоління Чарторийських, 25 представників роду, для того, щоб урочисто перепоховати своїх славних предків.   


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також