У міської лікарні хочуть забрати шість відділень. Називають це оптимізацією

2200 0

Ми у соцмережах:

У міської лікарні хочуть забрати шість відділень. Називають це оптимізацією

У центральній міській лікарні Рівного уже років з 50 існує шість відділень, які мають обласний статус. Це дозволяє лікувати там пацієнтів не тільки з Рівного, а й з районів, які приїжджають до обласного центру, сподіваючись отримати кращу медичну допомогу. Однак днями чиновники побачили проблему в обласному статусі цих відділень. Вочевидь, не на хвилі реформ виникли розмови про оптимізацію роботи міської лікарні і можливу передачу цих відділень в обласну лікарню.

Віктор Іськів, начальник управління охорони Рівного:

— Фінансування відділень коштує близько 19 мільйонів гривень. Із цих шести — два відділення унікальні, яких більше ніде немає. Йдеться про нейрохірургічне та інфекційне. У першому роблять складні операції на головному та спинному мозку. Якщо говорити про друге, то в кожному районі є інфекційні відділення. Але наше, міське, набагато краще. Тому більшість хворих їдуть до нас. Хочу заспокоїти людей — допомогу й надалі надаватимуть усім. Просто зараз вирішується питання фінансування самих відділень.

Олег Карпяк, голова бюджетної комісії міської ради:

— Раніше до Рівного надходила медична субвенція з державного бюджету. Окрім цього, місто додавало кошти на утримання обласних відділень у міській лікарні. Тепер після зміни статусу медичні заклади стали комунальними неприбутковими підприємствами. Виникає питання, чи міська лікарня самостійно витягне фінансування цих відділень.

Сергій Паладійчук, секретар Рівненської міської ради:

— Обласні відділення обслуговують в тому числі й мешканців області. Було б справедливо, якби з обласного бюджету нам виділяли субвенцію на утримання цих відділень. А зекономлені два десятки мільйонів гривень, які місто в рік витрачає на це, ми б спрямували на покращення матеріально-технічної бази у міських відділеннях, умов перебування пацієнтів тощо.

Юрій Осіпчук, міський депутат, начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА:

— Обласні відділення у міській лікарні Рівного — це короткострокова проблема. Розумію, що в міста обмежений бюджет. Але після реформування, з 2019 року не буде різниці між обласною та міською лікарнями. Медичні заклади будуть конкурувати між собою за надання послуг, які купуватиме у них держава. Куди буде йти більше пацієнтів, туди й держава виділить більше фінансування. Маю великий сумнів, що обласна рада виділить субвенцію місту. Можливий варіант лише юридичної передачі цих відділень обласній лікарні.

Галина Кульчинська, заступник міського голови:

Це питання, на мій погляд, якось підозріло несподівано і дуже дивно виникло. Досі не було проблем із фінансуванням цих відділень. Кошти на медичні заклади завжди виділяли з медичної субвенції, розмір якої визначався з розрахунку на кожного рівнянина. Субвенції ніхто не скасував. То чому не можна робити цього й надалі? Кажуть, тому, що медичні заклади змінили статус і стали підприємствами. Але за законом заклади охорони здоров’я можуть бути як бюджетними установами, так і комунальними некомерційними підприємствами, яким і є центральна міська лікарня.

Те, що в структурі міської лікарні є відділення з обласним статусом, то це практика, яка існує ще з 70-80-х років. Її використовують в усіх обласних центрах. У Рівненській центральній лікарні таких відділень є шість: доросле і дитяче інфекційне відділення, гепатитний центр, щелепно-лицьове відділення, центр ортопедії та нейрохірургічне відділення. Саме Рівне за бюджетні кошти впродовж багатьох років купувало в ці відділення спеціальне обладнання, а міська лікарня власним коштом навчала лікарів. Тепер нам нав'язують думку, що це обладнання потрібно переносити в обласну лікарню…

На мою думку, не слід цього робити. Треба дочекатися 2020 року, коли розпочнеться реформа вторинного рівня медицини, яка й знівелює цю, як дехто висловлюється, проблему із статусом відділень. Тим паче, що завдяки реформуванню первинної медичної ланки вивільняються бюджетні кошти, які досі витрачали на її фінансування.

Мені здається, що дискусії про необхідність передати кудись відділення міської лікарні, які мають обласний статус, мають трохи інше коріння. Адже з реформуванням вторинної ланки значення обласних управлінь охорони здоров’я буде втрачено (обласне управління очолює Юрій Осіпчук. — Ред.). Ніякі чиновники не будуть впливати на розподіл медичних грошей: ні міські, ні обласні управління охорони здоров’я. Мабуть, тому ведеться така маніпуляція, щоб встигнути до 2020 року перетягнути медичні кадри та обладнання з міста в інші структури. І, відповідно, мати більше коштів, адже реформуванням передбачено, що на той час вже послуги лікарень для пацієнтів оплачуватиме Національна служба здоров'я України.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також