У найстаріших місцях Рівного проведуть екскурсії

2666 0

Ми у соцмережах:

У найстаріших місцях Рівного проведуть екскурсії

Щонеділі о 13.00 працівники обласної бібліотеки проводитимуть у Рівному пішохідні екскурсії.

На них можна глибше пізнати історію міста. Місця, де проводитимуть екскурсії:

У назвах вулиці – історія міста. Екскурсія вул. Драгоманова.

Прогулянка однією з найстаріших вулиць Рівного – вулицею Драгоманова – дасть чітке уявлення про міський стиль, який панував сто років тому. За своєю історією вулиця була Гімназійною, Директорською, Сенаторською, Пироговською, Бандурського, Шлосштрассе, Калініна. Вулиця пролягає на місці колишнього палацово-паркового ансамблю володарів міста князів Любомирських та висадженого їм на втіху тополевого саду. Тут збереглися будинки колишньої чоловічої гімназії, Повітової каси хворих, Оранжереї князів Любомирських. У роки Другої світової війни у приміщенні краєзнавчого музею розміщувалася резиденція Еріха Коха – гауляйтера рейхскомісаріату Україна.

Парк культури і відпочинку ім. Т. Г. Шевченка. Таємниці князівських володінь.

Парк культури і відпочинку ім. Т. Г. Шевченка – пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення (звання присвоєно у 1970 р.). Загальна площа – 32 га. У парку зібрана цінна колекція рослин місцевої і світової флори. Всього понад 160 видів дерев і чагарників. Для тих, хто пройде екскурсійними стежками парку відкриються цікаві факти з історії його створення, сучасного стану та проектів оновлення. Пунктирний маршрут нашої екскурсії: палацово-парковий комплекс князів Любомирських, постаті Станіслава і Фредеріка Любомирських, фільварок на «Гірці», Великі Торги Волинські, пам’ятні знаки та скульптури, каскад штучних водойм, рослинний світ, розкопки рівненського підземелля.

Театральна площа. За лаштунками історії

Театральна площа розташована на місці залишок поселень XV–XVI ст. У ХІХ та на початку ХХ століття на цьому відрізку головної вулиці Рівного були готелі, ресторани, перукарні, майстерні. Перші поверхи займали магазини. У ХХ столітті вона встигла зазнати бомбувань і підривів, бачила розстріли і помпезні паради. Нею ходила польська поетка з єврейським корінням Зузанна Ґінчанка, у 1941–1943 роках розміщувалась редакція газети «Волинь», де працювали відомі українські письменники Улас Самчук та Олена Теліга. Про усі таємниці Театральної площі можна дізнатися під час пішохідної екскурсії.

Екскурсія вулицею Симона Петлюри.

Однією з найбільш цікавих історичних вулиць м. Рівне є вулиця Симона Петлюри. Мало кому відомо, що з кінця XIX століття ця невеличка вуличка перейменовувалася шість разів. І лише одиниці знають, що нею протікало русло річки Устя. На екскурсії ви дізнаєтеся, де знаходилися театр Зафрана, фотоательє Гальперіна, повітове староство та ознайомитеся з найстарішими будовами вулиці, де нині розташовані Національний банк України, Будинок вчених, Обласна бібліотека для дітей.

Історія однієї вулиці: вулиця Замкова - мандрівка крізь віки.

Замкова – одна з найстаріших вулиць Рівного, а її історія сягає самих початків нашого міста. Екскурсія-мандрівка розпочинається з середньовічної історії Рівного: з озера у парку Молоді. Мешканці міста, які полюбляють відпочивати та прогулюватися в ньому, й гадки не мають, що тут, серед колись широких рівненських ставків, понад півтора століття тому розкинувся небачений палацово-парковий ансамбль. Екскурсанти мають можливість дізнатися багато цікавого про замки та їх власників, побувати на місці розкопок замку-палацу князів Любомирських, оглянути будинок, в якому в 1912 р. була відкрита перша приватна електростанція князя Станіслава Любомирського, відчути гордість за наше місто біля чудового пам’ятника Марії Несвицькій.

Легенди палацу Любомирських.

Запрошуємо мешканців та гостей міста на пішохідну екскурсію вулицею Замковою, під час якої ви зможете поринути у світ середньовічного Рівного. Ви почуєте легенди замку-палацу князів Любомирських, романтичні історії кохання, таємниці Лебединого озера, спогади і враження очевидців тих часів. Також Ви маєте нагоду прогулятись чудовим парком «Лебединка» та побувати на місці розкопок палацу Любомирських.

Сакральні споруди центру міста.

Екскурсійний маршрут пролягає найцікавіші сакральними об’єктами нашого міста та розповідає про їхнє створення, діяльність і нищення. Об’єкти екскурсії: Колона Божої Матері – рівненська святиня та духовний оберіг міста, побудована після страшної епідемії чуми, що забрала життя мільйонів європейців у 1770 році, знищена радянською владою у 1952 р. і відбудована в часи незалежності; Свято-Воскресенський кафедральний собор – православний храм у центрі міста, побудований у неоруському стилі наприкінці ХІХ ст. і перетворений у музей атеїзму в радянський час; дивовижної краси 26-метрова дзвіниця, зруйнована комуністами у 60-ті ХХ ст. та будинок Єпархіального управління і Рівненської духовної семінарії; старовинний неоготичний костел Св. Антонія (нині Зал камерної та органної музики), що пережив нелегкі часи і має цікаву історію та у підземеллях якого були поховання князів Любомирських.

Вулиця 16 липня.

Найдавніша вулиця міста, первісна назва якої, ймовірно, – Острозька. З плином часу та із зміною влад у місті, вулиця змінювала свої назви: Директорська, Юзефа Галера, Ленінська, Кенігсбергштрасе, Комуністична, з 1991 р. – 16 липня. Вулиця розпочинається колоною Божої Матері та завершується будинком, побудованим у стилі модерн (у місті їх два – Будинок вчених, та будинок № 83 на вул. 16 липня). В усі роки на вулиці вирувало активне життя, була вона й центром шкільної освіти та кузнею національного духу (тут були розміщені Рівненська українська гімназія, українська народна школа імені гетьмана Івана Мазепи), у 1930-х рр. у будинку № 18 видавався дитячий журнал «Сонечко». Екскурсанти також обов’язково зупиняться біля пам’ятника художнику та вчителю Георгію Косміаді, творчий доробок якого лише нещодавно повернувся до Рівного.

Вулиця Шкільна.

Екскурсійний маршрут проходить однією з найдавніших середньовічних вулиць міста – Шкільною. Вона зображена на плані міста 1765 року, а перша письмова згадка про неї датується 1629 роком. Мандруючи Шкільною, ви дізнаєтесь про походження назви вулиці, її дещо хаотичну забудову, колоритний уклад життя її мешканців, цікаві факти біографії людей пов’язаних з її історією, зокрема про засновницю міста М. Несвицьку (Рівненську), польського вченого та педагога Якуба Гоффмана, фундаторку першого костелу Беату Острозьку, про видатних єврейських релігійних, політичних та громадських діячів. На вулиці збереглися унікальні старовинні будинки та культові споруди. У минулому Шкільна – головний осередок єврейського релігійного життя міста.

Історія найстарішого єврейського кварталу Рівного.

Шкільна – одна з найдавніших вулиць міста, яка заселялася євреями та була головним осередком єврейського релігійного життя. Вона виникла ще у часи середньовіччя та згадується в акті обстеження міста 1629 року. Тут знаходилася більшість синагог та молитовних будинків міста. При синагогах діяли школи, тому вулиця і отримала назву Шкільна. На цій вулиці розміщувався міський суд, функціонувала єврейська лазня та знаходились офіси більшості єврейських громадських організацій та партій. За всю свою довгу історію вулиця лише один раз змінювала свою назву: в часи німецької окупації носила ім’я Бориса Грінченка. Поступово вулиця зникає з історичної карти міста.

За попередньою домовленістю екскурсії проводяться і в інший, зручний для екскурсантів час (платно). Замовлення екскурсій за телефоном: +38 067 360 74 27 або (0362) 263585.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також