У Рівному нарешті можуть з’явитися власні очисні споруди

1520 0

Ми у соцмережах:

У Рівному нарешті можуть з’явитися власні очисні споруди

Проект їх будівництва вже пройшов необхідне обговорення.

Мова про будівництво власних очисних споруд у Рівному ведеться вже дуже давно. Річ в тім, що переважну більшість стоків обласного центру досі перекачують на очистку за 18 кілометрів від міста - до «Рівназоту». А це лягає додатковими затратами на структуру тарифу.

Власними силами звести очисні споруди ні водопостачальне підприємство, ні місто, ні навіть область не зможуть. Оскільки на це потрібні чималі кошти. Тож знайшли інший вихід із ситуації – фахівці «Рівнеоблводоканалу» подали свої пропозиції на отримання кредиту від Європейського інвестиційного банку в рамках  Програми розвитку муніципальної інфраструктури України, спільно із Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Міністерством фінансів України.

Місцевий проект носить назву - «Комплексна модернізація систем централізованого водопостачання та водовідведення міст Рівненської області в межах балансової належності РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал». До слова, він уже на завершальній стадії, оскільки пройшов громадські обговорення.

Директор РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» Андрій Карауш розповів:

— Це є комплексний проект модернізації систем водопостачання та водовідведення Рівненської області, які знаходяться на балансі «Рівнеоблводоканалу». Він передбачає реалізацію 12 заходів, найголовніший з яких – будівництво очисних споруд в Рівному, які забезпечать повний цикл очистки стічних вод безпосередньо в межах міста. Тобто нам більше не доведеться витрачати кошти на перекачку та очистку стоків, як це робиться досі. Такі проекти згідно з чинним законодавством вимагають комплексної оцінки шкідливого впливу можливих факторів на природне середовище. Тому був розроблений оціночний звіт, в якому детально прописано можливий вплив реалізації кожного заходу на довкілля. Зокрема, на атмосферне повітря, на ґрунти, на води. Після цього він був оприлюднений і кожен охочий мав змогу подати свої пропозиції та зауваження. Тож обговорення ми проводили із врахуванням думки громадськості. 

Під час громадських слухань присутні поцікавились у пана Карауша з приводу інформації, яка останнім часом з’явилась в окремих місцевих ЗМІ про те, що нібито на рівненському підприємстві «Льонокомбінат» були побудовані нові очисні споруди.

— Якби їх будували, - говорить директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Крауш, - то мали би у нас принаймні взяти технічні умови. Цього не було. І взагалі, якщо проаналізувати структуру стоків, які нам скидає підприємство, то жодних змін ми не бачимо. А якби запрацювали там нові очисні споруди, вони мали би бути. 

Після громадських обговорень свій висновок має ще дати Міністерство екології. Саме з цієї причини на громадських обговореннях був присутній представник відомства. Після цього підприємство отримає повний комплект документів для того,  щоб розпочати безпосередньо роботу з банком з підготовки угоди про кредитування.

Тим часом на «Рівнеоблводоканалі» вже готується до приїзду делегації з Європейського інвестиційного банку, яка оцінить стан підготовки проекту. Якщо вона буде позитивною, на реалізацію будівництва виділять 20 мільйонів євро кредиту. Відсоткова ставка при цьому становитиме 3 – 4% річних із пільговим періодом на вісім років. Загалом же, повернути всю суму потрібно буде впродовж 30 років.

Чому такий проект важливий для міста та області, пояснив заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк: 

— Ми не маємо власних коштів у нашому бюджеті, аби втілити такий проект, тому  реалізувати цю програму без залучення інвестиційних коштів — неможливо. Не зважаючи на те, що реалізація проекту дещо розтягнута в часі, бо такі вимоги Європейського інвестиційного банку, ми переконані, що після цього якість послуг із водопостачання та водовідведення суттєво покращиться.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також