У Рівному розкажуть про постання українсько-єврейської ідентичності

1509 0

Ми у соцмережах:

У Рівному розкажуть про постання українсько-єврейської ідентичності

Книгарня «Є» та видавництво «Критика» запрошують рівнн на презентацію книжки Йоханана Петровського-Штерна «Анти-імперський вибір. Постання українсько-єврейської ідентичності».

Подібно до представників будь-якої іншої упослідженої етнічної групи, єврейські еліти модернізувалися, інтегруючись у панівну культуру, найчастіше – державну або імперську. Вони вибирали німецьку мову в Чехії, французьку в колоніях Північної Африки, російську на теренах Наддніпрянщини, Слобожанщини та Південної України.

Видана англійською мовою у 2009 році в Yale University Press книжка пропонує важливу поправку до цієї моделі. Тут ідеться про євреїв, які обрали собі інтеграцію в бездержавну неімперську культуру – в націонал-демократичне середовище пригніченого сколонізованого народу.

На прикладі життя і творчості Грицька Кернеренка, Івана Кулика, Раїси Троянкер, Леоніда Первомайського і Мойсея Фішбейна – п’яти письменників і письменниць останнього століття, які виросли переважно в ідишемовному та російськомовному середовищі, але зрештою прийшли в українську літературу, автор пропонує розглянути мовний і культурний вибір, супротивний щодо звичаїв єврейської інтеграції, імперського асиміляційного вектора і традиційного вибору на користь самозбереження.

Йоханан Петровський-Штерн – народжений у Києві американський і український історик, філолог, дослідник культури, есеїст і перекладач. 2001-го захистив докторську дисертацію з новітньої єврейської історії в Брендайзькому університеті (Волзем, Масачусетс). Професор єврейських студій на історичному факультеті Північно-Західного університету в Чикаґо.

Нині Петровський-Штерн досліджує та викладає ранньомодерну і модерну історію євреїв, проблеми українсько-єврейських стосунків і слов’янсько-єврейських літератур, історію єврейського містицизму та кабали.

Презентація книги запланована на 18.30 14 червня, наступного четверга у книгарні «Є», що на вулиці Короленка,2 у Рівному. Вхід вільний.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також