У Рівному створили кластер, щоб виховати IT-молодь

11973 0

Ми у соцмережах:

У Рівному створили кластер, щоб виховати IT-молодь

Сім IT-компаній Рівного, які працюють у софт індустрії, тобто розробляють різноманітні програми та ігри, об’єдналися в IT-кластер. Планують залучити до кластера усі не тільки софт, а й хард компанії, які працюють у місті, бо переконані: IT-галузь має велику перспективу у Рівному, але потрібно об’єднатися, аби втримати спеціалістів.

IT-галузь в Україні стрімко розвивається. У Рівному працює близько 20 компаній, які мають приблизно 1000 працівників. Проте щороку галузь зростає на 30%, а кількість вакансій збільшується на 45%. У Рівному розрив між попитом на спеціалістів і їх кількістю дуже великий.

Торік IT-компанії допомогли створити на базі Національного університету водного господарства та природокористування IT-спеціальність. Активно рекламували навчання на ній у школах, проте результатом були дещо розчаровані: школярі не вірять, що у Рівному можна здобути хорошу освіту та побудувати стрімку кар’єру у цій сфері.

IT-кластер намагатиметься подолати цей стереотип та залучити якомога більше спеціалістів у Рівне. Зокрема, кластер проводитиме різноманітні заходи для молоді та впроваджуватиме освітні програми. Як кажуть, все для того, щоб сформувати у Рівному «правильну молодь», бо вважають, що у нашому місті можна і рости, і реалізувати себе. Бо студенти, які здобувають IT-освіту, залишаються переважно працювати там, де навчаються.

- Ми об’єдналися, щоб популяризувати IT-сферу, створювати комфортні умови для розвитку спеціалістів, - зазначає голова правління створеного IT-кластера та директор девелоперського відділу компанії «SoftServe» Сергій Сидорчик. - Ми представляємо різні компанії, але маємо щирі і гарні стосунки. Бачимо, як розвиваються IT в інших містах, а тому щоб не відставати, створили це об’єднання.

Кластер планує працювати і над розвитком концепції розумного міста. Одна з ідей – впровадження у транспорті Рівного карткового проїзду.

В IT-кластері, зазначають засновники, раді будуть бачити усі рівненські компанії. Кожна буде рівноправним співзасновником. Спільна робота, переконані, дозволить досягти рівня, коли Рівне асоціюватимуть з IT-індустрією. А це – додаткові робочі місця (за підрахунками, один IT-спеціаліст допомагає створити чотири робочі місця в інших галузях), розвиток бізнес-центрів у Рівному, а також туризму, що приведе, зокрема, до повноцінної роботи рівненського летовища.

До речі, завтра у Рівному стартує хакатон – змагання молоді зі створення програмного забезпечення для ігор, напрацювань концепції розумного міста та пошук IT-рішень для бізнесу.   

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також