Успішна молодь Рівного: хто вона?

3156 0

Ми у соцмережах:

Успішна молодь Рівного: хто вона?

Минулих вихідних в обласній бібліотеці відбулася зустріч молоді зі своїми успішними ровесниками. Дійство пройшло у форматі “Живої бібліотеки”. Тобто усі присутні могли поставити гостям будь-яке запитання. Таких “живих книг” було чотири: Мар'яна Зелінська, Сергій Яковишин, Оксана Крошна та Ольга Боровець. Захід організовувала соціал-демократична платформа Рівного.

До слова, по-науковому покоління, яке народилося у часових рамках з 1981 по 1999 рік, називають “міленіалами” або ж поколінням “Y”. Воно дуже відрізняються від попередніх та має свої як сильні, так і слабкі сторони.

З негативних — несамостійність та намагання досягти всього і одразу, а з позитивних — толерантність і вміння контролювати свій час.

“Міленіали” за день роблять більше фотографій, чим зробили їхні попередники за усе ХХ століття. Це покоління ще називають стартаперами. Адже міленіали не бояться започатковувати власний бізнес. А у час цифрових технологій, як відомо, варто мати лише хорошу ідею. Гроші ж на неї можна зібрати за лічені дні на сайтах “Кікстартер” чи “Бумстартер”.

 “Школярка з Голлівуду”

Життя 12-річної Ольги Боровець з Рівного два роки тому круто змінилося після того, як вона отримала роль в обласному драматичному театрі. Тоді театру була потрібна привітна та сонячна дівчинка для ролі Поліанни в однойменній виставі. Ольга зацікавила продюсера під час кастингу тим, що під час проб залишалася собою.

- З шести років я займалася модельною та акторською майстерністю, - розповідає Ольга. – Якщо під час картингів я зажата, то роль граю неприродно. Тому намагаюся постійно залишатися собою. Ціле літо щодня я ходила на репетиції, які тривали по шість годин. Спочатку ми вичитували та розбирали текст, а через два тижні уже відігрували різні епізоди на сцені. Після прем'єри у Рівному я їздила з виставою й іншими містами. Найчастіше це була Західна Україна.

Минулого літа дівчинка відвідала Голлівуд. Там вона була на чемпіонаті талантів серед молодих артистів. Серед півтори тисячі учасників з усього світу вона зайняла друге місце з акторської майстерності.
Ольга має багато хобі: займається плаванням, грає у футбол, теніс, дефілює на модних показах і танцює хіп-хоп.

Найголовніша порада від шестикласниці своїм ровесникам: “Коли ти чогось хочеш, то світ дасть тобі шанс реалізувати свою мрію. Головне – над нею працювати та не сидіти склавши руки”.

“Думка про каву була послана з неба”

28-річний рівнян Сергій Яковишин має освіту юриста і весь час готувався бути полісменом. Деякий час служив у внутрішніх військах. Однак зрозумів, що не зможе змінити наскрізь корумповану систему та брати хабарі.

- У мене було багато комплексів, - розповідає Сергій. - Я боявся людей, мені було важко заводити розмову. Однак у жовтні 2012 року я йшов через парк і в голову прийшла думка про каву.

Хлопець зі звичайної сім'ї довго не міг реалізувати свою мрію. Коли розповів рідним про те, що хоче зайнятися власним бізнесом, то не отримав підтримки. Звільнившись з поліції, він пішов працювати на “Нову пошту”. Однак і там довго не затримався.

У жовтні 2014 року у Рівному біля 12-ї школи відкрили першу мобільну кав'ярню. Саме туди він пішов працювати. В Інтернеті дивився відео, як правильно готувати капучино та каву. Роботодавець побачив його завзяття та зробив головним менеджером.

- Тоді я добре вивчив, що таке кавовий бізнес, - додає Сергій. – Отримував хорошу зарплату, розміром вісім тисяч гривень на місяць. Знімав квартиру в малосімейці на Дундича, мав маленьку дитину. Треба було бути зовсім несповна розуму, щоб усе кинути та відкрити свою справу. Як зараз пам'ятаю: у перший місяць роботи ми з товаришем заробили всього 500 гривень, а боргів було море. Другий місяць також був збитковим. Тоді ми знайшли третього партнера, який дав гроші на ще одну кавовому точку. Десь у той період мені прийшла в голову ідея зробити мобільні кав'ярні цікавими, на базі якогось старовинного автомобіля. На розгляді було дві марки:“Barkas” та “NYSA”. Вирішили зупинитися на “Баркасі”. Ідеї про школу баристів, велику мережу автомобілів та продаж франшизи прийшли поступово.

Головна порада Сергія: “Не зраджуй самому собі”.

“Солодка королева”

У свої 24 Мар'яна Зелінська  почала пекти торти і струдлі на замовлення. Дівчина не помічала, що працювала днями й ночами. Сили давали позитивні відгуки клієнтів.

Кулінарної освіти вона не мала, бо вчилась на економіста. До свого захоплення кулінарією дівчина працювала всюди, де могла влаштуватися. Навіть продавала пластикові вікна.

Назбиравши трохи грошей на нову техніку, вона написала свій бізнес-план. Завдяки державній програмі отримала більше десяти тисяч гривень і пройшла спеціальні курси у Києві.

Для того, щоб започаткувати власний бізнес, з братом взяла кредит. Зараз Мар'яні 28 років і вона є співвласницею найпопулярнішої кондитерської в Рівному – “Морквяна Мар'яна”. Каже, що таку назву взяли для того, щоб показати, що солодощі можуть бути корисними.

Має у підпорядкуванні близько 40 осіб. Найбільше клієнтів залучають завдяки соціальним мережам.

“Філолог в IT”

Оксана Крошна володіє кафе “Home” у Рівному. Воно більш відоме як антикафе. Бо там потрібно платити не за замовлення, а за час перебування.

Окрім того, Оксана, хоч і навчалася на філолога, нині працює в ІТ-компанії та управляє колективом. Публіці у бібліотеці розповідала про робочі стосунки між людьми та як сформувати дієву команду.


Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також