В Олексія Муляренка почалися проблеми

2714 0

Ми у соцмережах:

Під час сесії обласної ради

Обласні депутати, схоже, знайшли ефективний спосіб шантажувати голову Рівненської ОДА Олексія Муляренка. Уже другу сесію поспіль з’являється проект рішення про недовіру п. Муляренку, що змушує його активніше йти на поступки та домовлятися з депутатами. Бо ж навіть сам факт, що питання про неефективність його роботи розглядатимуть публічно на сесії, неприємно вражає амбіції Олексія Муляренка. А окрім цього, ложку дьогтю днями додало НАЗК, заявивши на всю країну, що голова Рівненської ОДА порушив закон.

Проект про недовіру Олексію Муляренку і клопотання перед президентом про його звільнення на останню сесію подав депутат-радикал Олександр Ширяєв. Причому його позиція не відповідала інтересам фракції Радикальної партії, яка входить у коаліцію з БПП.

Група радикалів, зокрема, активні Олександр Ширяєв і Володимир Ковальчук, та деякі позафракційні з «батьківщинівцями» затіяли свою гру — і нова більшість почала розхитуватися.

У липні Олексію Муляренку продемонстрували, що за бажання у сесійній залі можна знайти голоси на будь-яке рішення. Так, депутати підтримали проект Володимира Ковальчука про виділення 25% від перевиконання власних доходів до обласного бюджету на потреби депутатів та їхніх округів. Якщо порахувати, то на кожного депутата виходило б по кілька десятків тисяч гривень (за кращих часів — по кілька сотень тисяч) на рік, але для ОДА, яка відповідає за розподіл бюджету, це втрата кількох мільйонів гривень.

На останній сесії 7 вересня липневе рішення про 25 депутатських відсотків скасували. Але для того, щоб БПП добрати достатню кількість голосів, довелося переголосувати і домовлятися із «Батьківщиною». Фактично голова цієї фракції Микола Кучерук продемонстрував, що «Батьківщина» «знову у грі» — з її вимогами також доведеться рахуватися.

Для Олексія Муляренка, який ще на початку року називав усунення з посади голови облради «батьківщинівця» перемогою, такий крок вимушений. Співпраця із силою Юлії Тимошенко — не найкращий аргумент на користь Олексія Муляренка у відносинах з Адміністрацією президента. Чутки про те, що п. Муляренка можуть звільнити, досі поширюють. І хоч навряд чи у президента є змога за кілька місяців до березневих виборів знайти заміну, ризикувати Олексію Муляренку — ні для чого.

Тим більше, що не встигла обласна рада розібратися із минулим сесійним засіданням, як на наступне від вчора вже екс-радикал Володимир Ковальчук подав новий проект рішення про недовіру голові ОДА. Такий крок — не так через образу за скасоване рішення про 25% з бюджету, як через кулуарні домовленості депутатів. На минулій сесії, розповідають серед обранців, питання про недовіру Олексію Муляренку було неактуальним, а ось на наступну, що буде за півтора-два місяці, цілком ймовірно, до збирання голосів повернуться.

— Обласна рада — це орган місцевого самоврядування, який реалізовує інтереси територіальних громад. А не представників ОДА та її голови, який хоче зробити з депутатів маріонеток, — пояснює свою позицію депутат Олександр Ширяєв. — Він активно втручається у розподіл обласного бюджету, кадрові питання. А я ніколи рабом не був і не хочу, щоб депутатам вказували, що робити. А без погодження з ним питання не проходять на сесіях. Мене, як самостійну фігуру, яка відстоює інтереси виборців, це дратує. ОДА — це орган виконавчої влади, який має виконувати делеговані облрадою повноваження, тобто вони мали би нас слухати, а не навпаки, як зараз. Коли подав проект рішення про недовіру, побачив, хто є хто. Частина депутатів злякалися.

Причина, втім, радше не у переляку, а у тому, що голову ОДА частина обранців таки підтримує, а окрім того, йому вдалося ситуативно знайти спільну мову із фракційними лідерами та виконати хоча б частину їхніх забаганок. А чим ближче до виборів 2019-го, тим більше їх буде.

Тим паче, що тиснуть на голову не лише з облради, а й з Києва. Звільнення голів РДА на Рівненщині, як подейкують, розпочалося неспроста. Першим у списку звільнених опинився голова Володимирецької РДА Володимир Хоружий. На черзі, за нашими даними, керівник ще одного північного району, який входить в округ нардепа-мільйонера Василя Яніцького. Пан Яніцький, подейкують, хоче поставити на вакантні посади своїх людей.

Окрім як розбиратися з політичними проблемами, п. Муляренку знову доведеться судитися. Сьомого вересня на сайті НАЗК з’явилося повідомлення, що у декларації голови Рівненської ОДА за 2015 рік виявлено ознаки правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення. У згаданій частині йдеться про подання завідомо недостовірних відомостей у декларації. Передбачене покарання, якщо суд підтримає висновок НАЗК, — накладення штрафу від 1000 до 2500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17–42,5 тис. грн.).

Які саме недостовірні відомості голова ОДА вніс у свою декларацію — на сайті НАЗК поки не вказано, не подано і матеріали до суду. Але нагадаємо, що п. Муляренко торік вже мав проблеми з адмінправопорушенням — до суду на нього подав департамент боротьби з економічними злочинами, наполягаючи, що голова ОДА порушив вимоги закону про сумісництво посад, коли взяв участь у загальних зборах свого підприємства «Сталь-М». Суд Олексій Муляренко у цій справі виграв, і до адмінвідповідальності його не притягнули.

Олексій Муляренко усе це коментує так:

— Як я розумію, розслідування НАЗК стосується е-декларації, яку я подав за 2015 рік у 2016-му. Це було якраз тоді, коли тільки запрацював реєстр електронних декларацій, тому не дивно, що виникало багато запитань, ніхто не знав, як правильно, не було досвіду. Наразі не зрозуміло, про яку саме помилку в заповненні йдеться, адже я досі не отримав ніяких офіційних документів, не маю висновку. І сам чекаю якісь деталі.

Можливо, будуть й інші звільнення голів РДА, але це залежить лише від роботи самих голів, від ефективності, результативності. Наразі не можу назвати чийогось прізвища. Але час покаже.

Щодо проекту рішення про недовіру, то, по-перше, це не позиція Радикальної партії в облраді. Як мені відомо, керівництво фракції, навпаки, не поділяє поглядів цих двох осіб (Олександра Ширяєва та Володимира Ковальчука. — Ред.). На жаль, ці депутати, маючи можливість і повноваження подавати справді корисні для громади проекти рішень, замість того, щоб спрямувати свої зусилля на розвиток і вирішення проблем, використовують цей інструмент задля самопіару. Запропонувати висловити недовіру насправді можна будь-кому, але ж це зовсім не означає, що це приведе до якогось результату, зате привід поговорити з’явиться. Припускаю, що у такий спосіб вони маніпулюють громадською думкою задля привернення до себе уваги. Але їм варто пам’ятати, що обласна рада — це не майданчик для реалізації особистих інтересів, а місце роботи на користь жителів області.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також