В Острозі відкрили виставку про життя польських татар

1678 0

Ми у соцмережах:

В Острозі відкрили виставку про життя польських татар

У Національному університеті «Острозька академія» діє виставка «Традиції і сучасність татар – польських мусульман».

Двадцять стендів знайомлять відвідувачів з історією татарської спільноти на польських землях, специфікою їхньої культури та релігії, татарськими звичаями та традиціями, а також сучасним становищем спільноти.

Виставка презентує історію однієї з найменших етнічних груп у Польщі, яка проте мешкає на території держави уже шість століть.

За словами директора музею Острозької академії Анастасії Хеленюк, виставка має непересічне значення для культурно-історичного життя Острожчини, носить просвітницький характер, адже нагадує про життя татар, які відіграли помітну роль в історичному становленні Острога.

На стендах у фотоформаті презентовано історію польських татар, їхні культурні, релігійні особливості. Таким чином кожен відвідувач може у легкій та доступній формі відкрити для себе нову сторінку історії.

Цікаво, що експозиція комбінувалася із використанням матеріалів із різних польських музеїв. У подібному трактуванні вони представлені вперше.

Виставка дає широке уявлення про буденне життя, світоглядні особливості татар, тому однозначно сприятиме міжрелігійній та міжкультурній толерації, зазначає голова Центру ісламознавчих досліджень Острозької академії, відомий український сходознавець Михайло Якубович.

Переглянути виставку охочі можуть у приміщенні наукової бібліотеки університету упродовж місяця. 

Організаторами виставки стали Польський інститут у Києві, Музей історії Національного університету «Острозька академія» та Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку.

Виставка є спільною ініціативою Міністерства закордонних справ Республіки Польща, Мусульманського релігійного товариства в Республіці Польща та Підляського музею у Білостоці, повідомила РВ Вікторія Назарук.  

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також