Вдала, що хвора, і розчулила волонтерів

3372 0

Ми у соцмережах:

Вдала, що хвора, і розчулила волонтерів

Марії Іванчик із Клеваня кілька місяців вдавалося обдурювати волонтерів. Донька військовослужбовця симулювала, що онкохвора, аби їй збирали кошти. Понад 150 тис. грн., які пожертвували люди, думаючи, що рятують життя дівчині, вона поклала на депозит. Тепер студентку можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Шахраї Торік 18-річна Марія Іванчик, яка навчається у Луцькому базовому медичному коледжі, і справді захворіла на рідкісне захворювання. Після операції на апендицит лікарі виявили у студентки так званий червоний вовчак, хворобу, за якої імунна система починає атакувати організм, сприймаючи здорові клітини за вірус. Оскільки батько дівчини воює на сході, допомагати родині зібрати кошти на лікування почали волонтери. Зокрема, рівненський «ДАР», який всюди розповсюджував інформацію про збір коштів та підключив благодійні фонди. Прогресування червоного вовчака зупинилося. Проте за деякий час дівчина написала волонтерам, що у неї лікарі виявили рак і вона знову потребує чималих коштів. Вікторія Шинкаренко, координатор волонтерської групи «Допомога армії — Рівне»:

— Якби вона звернулася по допомогу у будь-який благодійний фонд, то там би прискіпливо перевірили всі документи, поспілкувалися з лікарями, а тоді розпочали збір коштів. Ми цього не зробили, бо вже знали Марію. Ніхто й не міг запідозрити, що вона блефує. Вже давно функціонує онлайн-чат, в якому — представники різних благодійних організацій, лікарі. Усі вони знали про те, що Марія хворіла на червоний вовчак, допомагали їй і перейнялися, коли вона повідомила про рак крові. На прохання лікарів скинути показники своїх аналізів дівчина почала надсилати документи, які, як потім виявилося, підробляла. Після того, як почали збирати кошти, лікарі помітили, що аналізи, які надсилає Марія, не можуть бути реальними. Я ж засумнівалася, коли Марія опублікувала фото, що вона під крапельницею і поруч обладнання, якого я ще в жодному українському онковідділенні не бачила. А потім ще й написала, що їй потрібна пересадка щитовидної залози, хоча таких операцій взагалі не роблять. Дівчина
Марія Іванчик
Минулої неділі волонтери таки поїхали до Луцька, де нібито мала лікуватися Марія, і з'ясували, що у лікарні її не було. Тоді призначили зустріч із дівчиною. Коли та зрозуміла, що її викрито, вдала, що знепритомніла. Лікарі «швидкої» підтвердили, що дівчина симулювала, але волонтери таки повезли її до лікарні, щоб перевірити, чи вона має рак. Усі аналізи були у нормі. Коли ми почали телефонувати батькам, ті спершу найняли адвоката і хотіли подавати до суду на мене. Тепер вже просять вибачення, кажуть, що шоковані вчинком доньки, і обіцяють, що перекажуть кошти на рахунок онкохворого Максима Гаврилюка, чиї аналізи використовувала Марія, аби зробити підробку для себе. Ми звернулися до поліції, і депозитний рахунок матері, на який Марія перекинула зібрані волонтерами кошти, арештували. На картці у них 176 тис. грн., 113 тис. грн. з яких Марія поклала ще у грудні! Окрім того, є 40 тис. грн. зібраних коштів на іншій картці та 14 тис. грн. готівкою, які збирали студенти коледжу. Марія каже, що їй порадила піти на такий обман подруга, яка ніби й підробляла документи (причому досить професійно), але дівчина відмовляється називати її ім'я. Марія ще молода, і я б не хотіла її засуджувати. Але червоний вовчак у Марії — хвороба, яку вилікувати повністю неможливо, потрібно проводити постійну терапію, що коштує немалих грошей. Але тепер благодійні фонди навряд чи погодяться допомагати дівчині.
Сергій Волков, заступник начальника ГУНП в Рівненській області:
— Наразі слідчі вилучили документи, які підтверджували хворобу дівчини, та перевіряють роль кожного члена сім'ї у шахрайських діях. Вирішується питання про відкриття кримінального провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також