«Велюрів» не знайшли, а проданий під час карантину ніж у статистику не увійшов

2107 0

Ми у соцмережах:

«Велюрів» не знайшли, а проданий під час карантину ніж у статистику не увійшов

Попри те, що міністр МВС Арсен Аваков назвав Рівненську область однією з тих, де порушували найбільше карантинні вимоги, насправді ж «тищенків і велюрів» в області не виявили. Поліція склала більше сотні протоколів через дрібні порушення карантину, але частину з них навіть суди скасували. Бо складалось враження, що їх оформляли винятково для статистики. До прикладу, в селі Привітівка Зарічненського району в магазині був проданий столовий ніж. Продавчиню хотіли покарати великим штрафом, адже тоді під час карантину дозволялось торгувати лише харчами. Але жінка щиро розкаялася за необачність, і суд виправдав її. Обіцяні великі штрафи отримали одиниці — бо частину протоколів суди взагалі скасували через їх неграмотне оформлення.

Найбільше покараних — в обласному центрі. Міський суд Рівного уже розглянув близько двох десятків справ про порушення карантину. Здебільшого суд скасовував адміністративні протоколи від поліцейських, адже ті їх неправильно складали. Є випадки, коли суд обмежувався лише попередженням. Таку поблажливість суддя Мар'ян Головчак проявив до пасажира тролейбуса, якого на Соборній упіймали без захисної маски, до пенсіонерки, що торгувала їжею на вулиці Дубенській, продавця магазину автозапчастин «Окта» на вулиці Генерала Безручка та торговця кавою в продуктовому магазині «Меланія».

Однак штрафом у 17 тисяч гривень все ж завершився розгляд чотирьох справ. Поплатився скупник металобрухту на вулиці Будівельників, завідувач ломбарду «Єв.Ро. Фінанс» на вулиці Чорновола, торговець продуктами з автомобіля на вулиці Хмільній, що не реагував на зауваження, та торговець зі складу на вулиці Межовій.

Іван Теліга, т.в.о. начальника Рівненського відділу поліції:

— Правоохоронці Рівного склали близько 80 протоколів за порушення правил щодо карантину. Дуже багато скарг надходило від самих рівнян. Але траплялось, що скарги не підтверджувалися, або коли приїжджала поліція, то заклад швидко закривався — у таких випадках довести провину правопорушника нереально. Були випадки, коли в продуктовому магазині покупцям пропонували каву чи хотдог, а така робота забороняється. Деякі заклади не знали, що їм не можна працювати. Зазвичай після попередження такий заклад закривався. Поліцейські спочатку обмежувалися усними попередженнями. Більш прискіплива робота була уже із злісними порушниками. Наприклад, на центральному продуктовому ринку чоловік торгував з-під прилавка самогоном — двічі його ловили та відібрали більше десяти літрів самогону. Цікава історія була з лазнею, вхід до якої був облаштований із приміщення магазину. Мабуть, її власник думав, що поліція не помітить цю лазню, тому й не припиняв діяльність.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Я вже казав, що у державі має бути дві поліції. Як, наприклад, у Штатах: поліція, яка бореться з убивцями, з хабарниками, яка має бути над ОДА, над міським головою, та муніципальна поліція, що охоронятиме громадський порядок. Відповідний закон давно у Верховній Раді, але його не ухвалюють. У багатьох містах є різні муніципальні угруповання, але вони ж незаконні, у них немає прав. У нас хороші стосунки з поліцією, але проблема у законах. Прийняли закони щодо карантину як для найбільш розвинутого громадянського суспільства. Це як костюм Кличка одягти на маленького хлопчика. Закон має бути відповідати суспільству, має бути «пошитий» на нього.

У районах області подібна ситуація. Більшу частину протоколів із Здолбунова, Острога, Дубна та Костополя суд залишив без розгляду, бо вони були неправильно оформлені або у них не було чітко вказано, що саме порушив конкретний заклад. Більше того, поліцейські не мали свідків, які могли потвердити, що заклад дійсно працював у карантин. Щоправда, на 17 тисяч гривень все ж покарали одну приватну бізнесменку з Острога.

Ще два великих штрафи винесли суди у Вараші, але вони не стосуються торгівлі. У судовому рішенні говориться, що під час карантину чоловік публічно лаявся, чим і привернув увагу перехожих. Той був без маски, на прохання поліцейських повернутися до свого помешкання не реагував, за що тепер заплатить 17 гривень штрафу. Його колега робив схоже, тільки на додачу ще й був п’яним.

Цікаво, що штраф у 17 тисяч гривень присудили й священнику. В селі Хорів Острозького району 26 квітня місцевий отець був з прихожанами на кладовищі, де проводив освячення могил. Сам отець на суді божиться, що нікого не приводив, а лише сказав у церкві, що сам прийде на кладовище, щоб відслужити молебень. Себто прихожани почули це й самі прийшли, а він у тому не винен. Однак суддя в це не повірив.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також