Віддайте за дитину гроші!

1681 0

Ми у соцмережах:

Віддайте за дитину гроші!

Дев’ять рівнянок вже відсудили у держави 28 тисяч гривень.Отже, незважаючи на складність процедури «вибивання» з держави грошей, на успіх все-таки можна сподіватися. А взагалі суди Рівненщини завалені позовами матерів — жінки вимагають гроші, які вони недоотримують по догляду за дітьми. Загалом рівненським мамам, які звернулись до суду, держава не доплатила понад 4 мільйони гривень.

Причина «судового буму» вже звична — невідповідність «гуманних» законів фінансовим можливостям держави. Крайніми у цій ситуації по всій Україні, в тому числі і в Рівному, виявилися працівники управлінь праці та соцзахисту. Як відомо, для молодих матерів по догляду за дітьми віком до трьох років передбачена щомісячна допомога, не менша від мінімального прожиткового мінімуму. Та через брак бюджетних грошей жінки отримували раніше і продовжують отримувати тільки 130 гривень на місяць. Рік тому Конституційний Суд України визнав, що таке обмеження є неконституційним. І почалося… — З минулого року до нас почали надходити численні судові позови, — розповідає начальник Рівненського міського управління праці та соціального захисту населення Віра Мельник. — Ми ж виявилися заручниками цієї ситуації, оскільки виплачуємо допомогу в тому розмірі, що надходить до нас з держбюджету — не більше і не менше. Відтак, ми змушені були оскаржувати рішення судів. Сьогодні у нас є півтори тисячі таких позовів — до судів звернулися майже всі рівненські мами. Приблизна сума недоотриманої ними допомоги становить чотири мільйони гривень. Щоправда, ця цифра ще не остаточна. Щомісяця юристи управління подають звіти по сумах, які вимагають матері до компенсації, та кількості судових позовів перед Кабміном. Адже уряд — це кінцева інстанція, від якої залежатиме, отримають жінки заборговані їм державою кошти чи ні. — Якщо необхідні гроші будуть передбачені в Держбюджеті на наступний рік, — продовжує пані Мельник, — ми їх виплатимо. Деінде гроші ми взяти не можемо. Загалом, це не єдина стаття видатків, що декларується на одному рівні, а через брак коштів її фінансування значно менше. Подібна ситуація і по чорнобильських виплатах. Мені також відомо, що є подібні проблеми і в Пенсійному фонді. Вже десять років поспіль бюджетом обмежується виплата тих чи інших допомог. Хронічно бракує грошей. Щоб виплатити всі ці допомоги в повному обсязі, не вистачило б ще двох держбюджетів. Те, що декілька матерів таки домоглися додаткових виплат (а цьому передували арешти рахунків управління соцзахисту виконавчою службою), за словами пані Мельник, ніяк не вплине на процес отримання виплат іншими матерями. Вони як отримували грошову допомогу, так і продовжують отримувати її регулярно. Цього місяця — дещо із запізненням, але це, каже начальник управління, пов’язано із затримками у Мінфіні. І все ж пані Мельник впевнена — недоотримані жінками гроші колись-таки будуть. Адже вона сумнівається, що при голосуванні за бюджет наступного року в когось з депутатів підніметься рука недодати коштів дітям. Інша справа, що матері отримуватимуть їх не всі і одразу, а поступово. В тих обсягах, які будуть передбачені на ці потреби в державному бюджеті.

Влад ІСАЄВ.

Коментарі Микола Герасимчук, в.о. голови Рівненського міського суду: — За півроку до нас надійшло понад півтори тисячі таких заяв. Більшість з них вже розглянули на користь жінок. Ще кілька місяців тому до нас щодня надходило по 5-7 заяв. Зараз їх менше. Я пояснюю це тим, що чимало заяв ми вже розглянули, а ще тим, що перші позивачі покладали на вирішення цього питання великі надії. Коли ж зіткнулися з тим, скільки часу цей судовий розгляд займає, трохи зневірилися. В міському суді ми розглядаємо ці справи оперативно. Там і суми до компенсації невеликі — півтори-дві тисячі гривень кожній мамі, але по процедурі, доки рішення наберуть чинності, вони мають пройти апеляцію. Львівський апеляційний адміністративний суд, який розглядає ці справи, обслуговує одразу кілька областей. Зрозуміло, що стільки справ швидко розглянути вони фізично не в змозі. Тому і відтягується строк набрання чинності постанов нашого міського суду. Марія Лук’янова, заступник начальника головного управління юстиції у Рівненській області — начальник відділу Державної виконавчої служби: — У нашому провадженні є понад 100 таких справ. Всі вони — і з міста, і з області — надходять до відділу Державної виконавчої служби головного управління юстиції. Загальна сума до стягнення по цих справах становить понад півмільйона гривень. Справи вже пройшли всі судові інстанції та підлягають виконанню. Але виконати їх ми не можемо. Хоч ми й арештували рахунки в управлінні праці та соцзахисту населення, однак грошей на них для стягнення немає. Отже, як тільки гроші надійдуть з держбюджету на ці рахунки — ми їх стягнемо.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також