Вихователька довела, що вона не «аморальна»

5807 3

Ми у соцмережах:

Віта Черешньовська

На Радивилівщині завідувачка дитсадка в селі Бугаївка звільнила виховательку «за аморальну поведінку». Приводом послугували, на її думку, надто відверті фотографії педагога з відпочинку, опубліковані в соцмережі. Вихователька звернулася до суду і довела право працювати в дошкільному закладі. Виконуючи рішення суду, завідувачка мусила поновити виховательку на роботі, але відразу знову підписала наказ про її звільнення.

Віта Черешньовська, вихователька:

— Мої фото в соцмережі цілком пристойні. На них я в купальнику стою біля свого чоловіка або сиджу — всього лиш. Просто завідувачка дитсадка Лариса Музика знайшла привід для звільнення, бо у нас з нею дуже натягнуті стосунки.

До декрету я працювала в цьому дитсадку і разом з іншими співробітниками потерпала від постійних принижень з боку його керівника. Ми поскаржилися в районний відділ освіти на неї. Провели в нашому закладі перевірку, після якої директор слізно благала нас забрати скаргу та вибачалася. Як тільки ми забрали скарги, вона почала мстити кожному з нас. Переконувала батьків писати на нас скарги, шукала приводи, щоб вигнати з роботи. Я пішла в декрет, а коли через три роки спробувала повернутися, мене звільнили за аморальну поведінку. А мою дитину відмовилися приймати в садок, хоча ми стояли у черзі і мали всі підстави надіятись на місце в групі.

Я звернулася до суду, в якому довела, що звільнили мене безпідставно. Проте й вирок суду не допоміг мені поновитися на посаді — директор знову мене звільнила знову ж таки за аморальну поведінку.

Завідувачка дитсадка Олена Музика відмовляється спілкуватися з пресою. Ситуацію прокоментував начальник обласного управління освіти Григорій Таргонський, який пояснив, чому управління на директора впливу не має:

— Я в курсі ситуації і бачив ті фото — звичайні світлини з відпочинку, як на мене. Тим не менше призначати та звільняти з роботи вихователів може тільки керівник дошкільного навчального закладу відповідно до законодавства. Управління освіти стосунку до трудових відносин між керівником навчального закладу та його працівниками не має. Якщо є якісь суперечки чи заперечення — звертаються до суду.

Щодо керівника навчального закладу, то його може звільняти тільки засновник дитсадка. Як правило, це місцевий орган самоврядування. У випадку дитсадка в селі Бугаївка Радивилівського району це або сільська рада, або районний відділ освіти (треба ще уточнити, за яким органом конкретно він закріплений як комунальний заклад).

Якщо вихователька виграла суд за незаконне звільнення, то може розраховувати на грошову компенсацію за увесь той час, поки вимушено не могла працювати на своєму робочому місці та не отримувала зарплату. Ці кошти переказуються їй з бюджету. Проте потім буде подано так званий регресний позов на керівника навчального закладу, і цю компенсацію вираховують з його кишені. Може, якщо завідувачка дитсадка в Бугаївці заплатить виховательці зарплатню за весь період, поки та не працювала і судилася з нею, то й перестане її звільняти.

Дарина Гузенкова. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також