Виключно «за» мирне врегулювання конфлікту у Птичі

1152 0

Ми у соцмережах:

Виключно «за» мирне врегулювання конфлікту у Птичі

Поставити крапку у міжконфесійному конфлікті, який кілька років розділяє жителів села Птича, що у Дубенському районі, мають намір учасники XIV виїзного засідання Експертної ради з питань свободи совісті та діяльності релігійних організацій Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України

Нещодавнє загострення ситуації у цій громаді спонукало провідних релігієзнавців, філософів, науковців та управлінців України зібратися саме у Рівному. На зустріч також запросили представників обох конфесій УПЦ та УПЦ КП, аби заслухати позицію кожної сторони та виробити спільне рішення.

Перший заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк озвучив позицію обласної ради так:

-   Рівненська обласна рада як орган місцевого самоврядування - категорично проти силового вирішення такого роду конфліктів. Незважаючи на те, що серед депутатів обласної ради є представники різних релігійних поглядів та конфесій, обласна рада в цілому закликає жителів Рівненщини до діалогу та порозумінняю. Не в компетенції обласної ради вирішити питання щодо арешту майна тієї чи іншої релігійної громади. Водночас законне та мирне вирішення такого питання мають забезпечити відповідні судові органи.

Сергій Свисталюк також наголосив, що Рівненська обласна рада у питаннях релігійного характеру завжди займала виключно демократичну позицію, закликаючи жителів області дотримуватися християнських цінностей у вирішенні конфліктних питань.

Нагадаємо, що Рівненщині офіційно зареєстровано майже 1600 релігійних організацій, переважна більшість з яких - православного віросповідання. Зокрема, 650 належать до УПЦ, 350 представляють УПЦ КП.

Щодо ситуації в селі Птича, то сьогодні під час першого пленарного засідання Експертної ради в обласній державній адміністрації, учасники зібрання розглядали можливість почергових богослужінь у храмі, який став причиною тривалого конфлікту. Дійти спільної думки експерти, представники релігійних громад та місцева влада спробують під час другого пленарного дня - 24 квітня.  Члени експертної ради планують зустрітися з представниками релігійних громад УПЦ та УПЦ КП безпосередньо у селі Птича.  


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також