Вода і карантин

925 0

Ми у соцмережах:

Андрій Карауш

У відеопроєкті газети «Рівне вечірнє» «Про головне» взяв участь Андрій Карауш, керівник комунального підприємства «Рівнеоблводоканал». Директор запевнив, що карантин не вплинув на водопостачання осель, натомість своїми обмеженнями позначився на роботі колективу підприємства та розрахунках споживачів за надані послуги. Андрій Карауш розповів також про проєкти, які дозволять покращити послуги, що надає підприємство рівнянам, — карантин частково відтермінував їхню реалізацію, але не скасував.

— Розкажіть, будь ласка, як карантинні обмежувальні заходи вплинули на роботу підприємства?

— Карантин ніяк не вплинув на забезпечення рівнян водою — водопостачання відбувається 24 години на добу, стабільно, якісно. А от на роботі колективу позначився: частина людей перебувала вдома, а тих, хто працював за графіком, забезпечили засобами захисту, постійним контролем, температурним скринінгом. У разі якихось аварійних ситуацій викликали людей, які працюють в аварійних бригадах, вони ліквідовували пошкодження. До речі, простій ми оплачуємо у розмірі не дві третини, як передбачено законодавством, а повним окладом. Просто формально людина перебуває в умовах домашнього чергування чи дистанційної роботи.

— А на відносини між підприємством і споживачами карантин якось вплинув? Маю на увазі розрахунки.

— Так, і дуже суттєво. Торік за 6 місяців роботи розрахунки споживачів були на рівні 98%, а цьогоріч — лише 82%. Крім того, березень взагалі був провальний з платежами — лише 67%. Тариф на водопостачання і водовідведення розрахований так, що покриває лише витрати, які є суттєво необхідними. Він не є розвитковим і в ньому не закладено значного прибутку. Тому від розрахунків споживачів залежить ефективність роботи нашого підприємства — бо за ці кошти виплачується і зарплатня людям, і електроенергія, і витрати на пальне та запчастини, необхідні матеріали та, зокрема, реагенти. Дорого, зокрема, обходяться й послуги «Рівнеазоту» з очищення каналізаційних стоків з Рівного.

— До речі, про очисні споруди. Відомо, що є плани збудувати у Рівному власні очисні споруди за фінансової підтримки Європейського інвестиційного банку. Яка ситуація зараз?

— Ми продовжуємо співпрацю з Європейським інвестиційним банком, де основним об'єктом є будівництво очисних споруд каналізації міста Рівне. Приїзд представників банку відбувся до введення обмежувальних карантинних заходів, і ми встигли опрацювати інформацію, виконати підготовчі роботи і згодом, уже в дистанційному режимі, експерти завершили підготовку звіту по тих завданнях, які були передбачені цією грантовою угодою.

Ми зареєстрували нове повідомлення про початок процедури оцінки впливу на довкілля, а також звернулися до Міністерства фінансів стосовно підтвердження фінансової спроможності обслуговувати цей кредит. Як тільки отримаємо ці два документи, то повний пакет документів разом з технічною та тендерною документацією, передамо безпосередньо на тендерний комітет Європейського інвестиційного банку. Якщо він погодить, то вже у вересні зможемо підписати перший субкредитний договір.

— І після цього можливий початок будівництва очисних споруд?

— Згідно з графіком, будівництво очисних споруд розпочнеться не раніше 2022 року. Але це комплексна програма, яка передбачає інші попередні заходи. Наприклад, придбання машини-робота для діагностування стану мереж, новітньої установки для повірки лічильників, що значно збільшить продуктивність праці і дасть змогу ефективно виконувати ці функції.

— Помітно, що під час карантину вимушено змінився формат роботи із споживачами — на дистанційний. Ви спілкуєтесь із рівнянами і поширюєте важливі повідомлення та роз’яснення через соцмережі та інші месенджери. Нещодавно оголосили про запуск роботи оновленого особистого кабінету споживача…

— Карантинні заходи лише прискорили ці процеси. Уже працює повністю оновлений особистий кабінет, у який можна зайти з сайту або, наприклад, через QR-код зі свого смартфона. Дуже простий алгоритм реєстрації. Тобто це телефон і пароль, який будете знати тільки ви. Входите, і бачите всі параметри свого споживання: показники лічильника, коли ви проводили оплату, яка у вас заборгованість, яке середнє споживання. Тобто ми максимально зробили так, щоб людина могла онлайн без особистого контакту вирішити через кабінет всі питання. Внесли показник, заплатили, отримали квитанцію — все. Тобто система досить чітка й прозора.

Крім того з 1 липня ми оновили пряму лінію кол-центру: Телефон 0-800-219-218 — багатоканальний, дзвінки безкоштовні з всіх телефонів, у тому числі стаціонарних. За цим номером можна передати показники, взнати будь-яку інформацію, записатись на повірку, уточнити все, що стосується роботи водоканалу.

— До речі, наш читач запитує, чому стан особового рахунку в особистому кабінеті на сайті водоканалу оновлюється лише раз на місяць десь у 20-х числах, споживач не має актуальної інформації, бо вона не синхронізується з базою водоканалу. І це не дуже зручно для споживача. Чи плануєте щось змінити?

— Ну, раз є таке запитання, то ми, звичайно, подумаємо. Але поясню, чому немає онлайн. Тому що база даних — це насамперед персональні дані, фінансово-розрахункові дані, і вони потребують захисту. На жаль, на сьогодні ті технічні потужності, які є у водоканалі, не дозволяють в онлайн-режимі забезпечити відповідний ступінь захисту. Ми є підконтрольною організацією, і ця інформація захищена законом. Тому на сьогодні ми не можемо сповна виконувати безпекові заходи щодо роботи в онлайн. Хоча, повторю, за телефоном кол-центру можна, наприклад, уточнити, чи пройшла оплата. До того ж ми дублюємо це в рахунках, які продовжуємо розносити щомісяця в скриньку кожного абонента.

— Із введенням цього багатоканального телефону, чи залишилась можливість телефонувати на інші номери, ті, що були раніше?

— Цей багатоканальний номер телефону не скасовує інших — вони вказані на титульній сторінці рахунку. Це телефони абонслужби, диспетчерської, телефони гарячих ліній, куди передавати смс-показники, адреса електронної пошти — будь ласка, користуйтесь інформацією з рахунку, який є актуальним на поточний місяць.

— Маємо ще запитання, яке стосується повірки лічильників: у вас є така послуга, але незручно, треба приходити самому спочатку в службу, щоб заяву написати і в касу заплатити. У приватних зручніше: відразу все вдома і оплата, і повірка. Чому в себе на водоканалі так не зробите?

— Поясню. У водоканалі і в приватних компаній чи підприємців, які надають послуги повірки, різні системи її здійснення. У нас — стаціонарна установка і для того, щоб лічильник повірити, треба його зняти і повірити на цій установці. У приватників — мобільні переносні повірочні установки, і вони дозволяють повіряти лічильники в домашніх умовах. Ці апарати дорогі, водоканал не має можливості придбати такі переносні установки. Але водоканал не претендує на монополію щодо повірки лічильників. Для нас це є додатковим видом діяльності, ми працюємо в ринкових умовах, і я впевнений, що на сьогодні водоканал дає найнижчу ціну повірки.

До речі, у планах співпраці з Європейським інвестиційним банком передбачено придбання повірочної установки, яка дозволить велику кількістю лічильників повіряти дуже оперативно.

Стосовно довіри до підприємців, які надають послуги повірки, то потрібно вимагати від них сертифікат на повірку установки і повний комплект документів у тому числі і з відміткою Держстандартметрології.

— У себе на сторінці у Фейсбуку ви нещодавно закликали рівнян звертатись напряму до вас із проблемами, пов'язаними з роботою підприємства. Чи були вже звернення, і приклади вирішення проблем?

— Я започаткував таку нову можливість спілкування із споживачами тому, що на мою особисту сторінку, відколи почав її вести, почало надходити від рівнян дуже багато запитань, які стосуються саме роботи водоканалу. Питань маса. І я розумію, чому їх так багато. Тому що відбулася зміна законодавства два роки тому.

Новий закон про житлово-комунальні послуги вніс дуже багато питань, які не врегульовано. Цей закон, основний його постулат, говорить про те, що все, що є в будинку, — це власність спільну його мешканців. Відповідно, люди несуть спільну відповідальність за експлуатацію та утримання. Тому багато питань стосується саме тих відносин, де раніше були жеки.

Усі говорили, що жеки погані, що вони нічого не роблять, а коли жеки зникли… Добре, якщо вони трансформувалися в реальні управляючі компанії. А якщо не трансформувалися? Тоді у всіх питаннях споживач залишився сам на сам. Відповідно, і маса запитань.

У нашій діяльності так само дуже багато моментів. Наприклад, договори. Для того, щоб укласти договори за новим законом, ми повинні отримати від споживачів, від загальних зборів ОСББ або колективу протокол про обрану модель. Якщо немає такого протоколу, люди не погоджуються, то питання зависає. Ми по факту надаємо послуги, але договірних відносин у нас немає.

— Терміни законодавчо було визначено до травня?

— Так, але у зв'язку з карантином терміни перенесли. Втім, це питання залишається невирішеним. Питання облаштування комерційного обліку — держава так само передала на вирішення мешканцям. Але я впевнений, що люди не були готові до цього. Можливо, нам раціональніше було б створити окрему програму для облаштування цих лічильників. Легше проконтролювати одного, ніж 1500 будинків, на які треба встановити ці лічильники і де має бути згода всіх мешканців або їхньої переважної більшості. І таких питань маса. Плюс мережі — вони ж тільки старішають. Тому питання експлуатації, виходу з ладу, ремонтів…

Запитань багато пишуть, але я впевнений, що така комунікація лише допоможе покращити якість своїх послуг. Наприклад, щодо якості води. Тільки десь, можливо, люди помітили, що у крані вода змінила колір чи тиску не вистачає — відразу написали і мають моментальна реакція.

— Були прецеденти. Навіть сам бачив, люди зверталася, виїжджала лабораторія, робили аналізи.

— Це зроблено винятково для того, щоб зменшити час на реагування. Тому що наше основне завдання — це якісна послуга. Щоб вона була якісною, треба усувати такі неполадки дуже оперативно.

Спілкувався Влад ІСАЄВ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також