Води річки Стир вистачає для роботи РАЕС на повній потужності

1556 0

Ми у соцмережах:

Води річки Стир вистачає для роботи РАЕС на повній потужності

На Рівненській АЕС на повній потужності працює три енергоблоки з чотирьох. Енергоблок №3 РАЕС з грудня 2017 року по серпень цього року перебуває у тривалому планово-попереджувальному ремонті для проводження його терміну експлуатації.

Рівненська АЕС – найбільший в області споживач води з природних джерел. Електростанція має право без збитку для природи брати з річки Стир води обсягом 73,164 млн. м3 в рік. Аналізуючи динаміку забору води за останнє десятиліття, фактично РАЕС забирає менше від дозволеного обсягу. Кожен куб річкової води використовується в системі охолодження Рівненської АЕС до ста разів.

Нещодавно у ЗМІ з’явились повідомлення про нестачу води для стабільної роботи енергоблоків РАЕС та вимушеного зменшення їх потужностей. Цю  інформацію прокоментував заступник головного інженера з загальностанційних об’єктів Федір Кислицин.

- Сьогодні заяви про зменшення потужності РАЕС через нестачу води безпідставні. Для планового поповнення втрат в технологічному циклі РАЕС води у річці Стир цілком вистачає. Звісно, у періоди літньої засухи буває низький рівень води у водозаборі, в зимовий період спричинити зниження її рівня можуть зажори льоду, тому на випадок виникнення такої ситуація, розроблено відповідний план заходів, - зауважив п..Кислицин.

Для забезпечення надійної роботи насосів водозабору, РАЕС спорудила тимчасову дамбу, яка у періоди маловодності підтримує необхідний рівень води. Варто зазначити, що відповідні служби мають своєчасно реагувати та вчасно прочищати русло річки Стир не лише від барж, що заважають судноплавству, а й від зажорів взимку.

У якості превентивного заходу, РАЕС розглядається питання спорудження гідропідпірної споруди, нині проводяться перемовини з владою Маневицького району про виділення підприємству 1,5 га землі для побудови штучного обвідного каналу.  За словами Федора Кислицина, гідротехнічна споруда повинна забезпечити необхідний рівень води для роботи насосів берегової насосної станції.

- Для будівництва гідроспоруди необхідно звести обвідний канал – штучне русло, у якому річка буде прямувати під час будівництва чи ремонту споруди. Крім того, гідроспоруда не впливатиме на судноплавство, пропуск риби чи рівень води у Стиру. Нині дефіциту води немає, рівня річки Стир вистачає для нормальної роботи енергоблоків на 100% потужності, - підкреслив Ф.Кислицин.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також