Вшанували героїв Гурбенського бою

1310 0

Ми у соцмережах:

Вшанували героїв Гурбенського бою

На третій день Великодня в урочищі Гурби, що на Здолбунівщині, відбулося традиційне вшанування загиблих вояків УПА - героїв Гурбенської битви. Участь в урочистих заходах до 74-ї річниці цих героїчних подій взяли керівники Рівненщини, депутати обласної ради, громадські діячі та політики.

Для жителів Здолбунівщини, а також тих, хто особливо шанує історію визвольного рух, стало доброю традицією відзначати третій день Великодня саме в урочищі Гурби, що на території Будеразької сільської ради. Уже понад десять років поспіль сюди приїздять з родинами та привозять на екскурсії школярів. Пам’ять про трагічні, але водночас знакові сторінки нашої історії, бережуть і представники молодіжної організації «Пласт».

Цьогоріч після Божественної літургії в головному храмі Свято-Воскресенського чоловічого монастиря відбулася панахида за полеглими героями УПА. Голова обласної ради Олександр Данильчук та голова облдержадміністрації Олексій Муляренко після хвилини мовчання поклали квіти до Пантеону Слави Героїв Гурбенського бою. На території урочища традиційно проходить «Гурбифест». Гостей частують кулішем і трав’яним чаєм, проводять екскурсії музеєм-криївкою УПА. Підприємство «Рівнекнига» представило книжкові новинки, зокрема й історико-краєзнавчої літератури.

Традиція вшановувати героїв битви під Гурбами саме у Великодні свята – невипадкова. Саме на Великдень 23-25 квітня 1944 року на кордоні сучасних Рівненської та Тернопільської областей, відбулася найбільша битва за участю УПА в історії Другої світової війни. Бойові дії точилися між селами Антонівці та Гурби. У відкритому бою зійшлися 5 тисяч українських повстанців із 30-ма тисячами бійців Червоної армії та НКВС. В ніч на 25 квітня основній тритисячній частині повстанців вдалося вийти з оточення, відтак більшість відділів УПА зберегли зброю та боєздатність. Однак втрати серед українських повстанців нараховувалися сотнями. До цього часу не вдалося встановити, скільки саме бійців загинули. Історикам і краєзнавцям вдалося віднайти заледве триста прізвищ гурбенських звитяжців. Роботи з пошуку останків призупинили.

За часів сучасної незалежної України Урочище Гурби стало місцем паломництва тисяч патріотів. Тут розташований Свято-Воскресенський чоловічий монастир. Кілька років тому завершилося будівництво головного храму монастиря. А зводити Пантеон Слави розпочали 2006 року, сьогодні там перепоховані знайдені останки вояків УПА і солдатів армії НКВД. Через рік – у 2007 році – в урочищі встановили колону зі скульптурою Божої Матері. Сьогодні ж за головним храмом меморіалу розташована криївка воїнів Української Повстанської Армії, відкрита для всіх охочих торкнутися героїчної історії Рівненщини та України. 

За повідомленням прес-служб обласної ради та ОДА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також