Всі хворі — в одному реєстрі

1332 0

Ми у соцмережах:

Підписання угоди

Відтепер людина, що має серцево-судинне захворювання, буде внесена в єдиний для Рівненської області електронний облік, доступний мережі медичних закладів регіону. Тож якщо вона потрапить до однієї з лікарень в стані загострення, лікар зможе одразу переглянути її діагноз та інші дані й оперативно призначити лікування. Це стало можливо завдяки проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», який реалізовується в Рівненській області.

Обласне управління охорони здоров’я в рамках проекту підписало договір з компанією «ВалТек» на постачання серверного та мережевого обладнання для Центру обробки даних, а також понад 300 одиниць комп’ютерної техніки для створення робочих місць лікарів. Це дозволить ввести в дію єдиний електронний медичний реєстр хворих на серцево-судинні захворювання в області, що буде доступним більшості медичних закладів регіону. Згідно з умовами договору обладнання мають доставити на Рівненщину протягом трьох місяців.

За словами начальника обласного управління охорони здоров’я Юрія Осіпчука, запровадження даного реєстру суттєво покращить якість надання медичної допомоги пацієнтам лікарень, а також допоможе лікарям більш точно встановлювати діагноз.

— На сьогодні через відсутність єдиного реєстру пацієнтів часто виникають ситуації, коли лікарі, приміром, районних лікарень, не мають змоги ознайомитися з історією хвороби пацієнта. Через це часто втрачається дорогоцінний час, а точність діагнозу знижується. Особливо це актуально при лікуванні серцево-судинних захворювань, коли критичною може стати кожна хвилина, — пояснив Юрій Осіпчук.

Програмне забезпечення для функціонування реєстру в області розробляє одна з кращих ІТ-компаній в Україні — ТОВ «Елекс», зазначив керівник групи впровадження проекту Світового банку на Рівненщині Сергій Рибачок. Таке програмне забезпечення разом з обладнанням, за його словами, дозволить об’єднати практично усі медичні заклади регіону в єдину електронну мережу.

— На сьогодні в нашій області не існує єдиної системи обліку хворих. Кожна лікарня має свою, власну систему, яка не комунікує з іншими системами. Тому розробляючи рівненський компонент проекту Світового банку, ми передбачили створення єдиного реєстру пацієнтів, хворих на серцево-судинні захворювання. Він дозволить об’єднати практично усі лікарні області в єдину мережу та надасть доступ лікарям з районних лікарень та серцево-судинного центру до інформації, якою оперують сімейні лікарі та лікарі амбулаторій, — розповів Сергій Рибачок.

Впровадження єдиного реєстру хворих на серцево-судинні захворювання — це тільки один з етапів проекту Світового банку, який реалізовується на Рівненщині. Нагадаємо, завдяки грантовим коштам для Рівненщини було закуплено найновіші карети швидкої допомоги, відкрито сучасний серцево-судинний центр та забезпечено стентами для проведення операцій після інфарктів, а також іншим необхідним обладнанням. Окрім того, для сімейних лікарів та спеціалістів інших сфер регулярно проводяться поглиблені навчання, спрямовані на покращення надання населенню медичних послуг. А незабаром група рівненських лікарів сімейної медицини поїде на навчання до Литви. Також за кошти Світового банку набиратися досвіду до Ізраїлю поїдуть рівненські кардіологи.

Дарина ГУЗЕНКОВА. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також