Встигнути до дня народження Бандери

1586 0

Ми у соцмережах:

Встигнути до дня народження Бандери

Два роки пролежав у сквері біля входу в парк ім. Шевченка у Рівному гранітний камінь, покладений політичними активістами з написом, що саме тут буде споруджено пам’ятник Степанові Бандері. А цьогоріч міська влада раптом взялася оперативно вирішувати питання, які стосуються зведення пам’ятника. Хочуть встигнути до дня народження провідника ОУН.

Міська рада на сесії 25 січня дала дозвіл на виділення земельної ділянки — 21 сотки у сквері на розі вулиць Бандери-Чорновола при вході в парк ім. Шевченка. А міськвиконком прийняв рішення про оголошення конкурсу на ескіз монумента. Він розпочнеться на початку лютого та завершиться 21 травня. За перемогу в конкурсі автору ескізу дадуть премію 20 тисяч гривень, за друге місце — 15 тисяч, третє — 10 тисяч. Переможців визначатиме експертна група, до складу якої увійшли чиновники та архітектори.

На пам’ятник провіднику ОУН з міського бюджету Рівного збираються витратити цьогоріч 7 мільйонів гривень. Незважаючи на те, що ці наміри влади уже викликали чимало дискусій. Зокрема, багато хто вважає, що насамперед слід звести за бюджетні кошти пам’ятник Героям Небесної Сотні, який ось уже три роки ніяк не можуть встановити за кінопалацом «Україна».

Крім того, під час опитування, нагадаємо, 60% опитаних рівнян висловилися проти встановлення пам’ятника Бандері за кошти міського бюджету і тільки 16% підтримали таку ідею.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:
— Я розумію людей, які висловилися проти встановлення монумента Бандері за бюджетні кошти під час опитування. Тим більше мова іде про політичний пам’ятник. У нас є стільки членів партії, що якби кожен скинувся по тисячі гривень, то був би пам’ятник, і це було б справедливо. До речі, коштуватиме він сім мільйонів. Проте я в цю справу втручатися не буду, хай депутати міськради приймають рішення про виділення коштів. Єдине, що зроблю, — покажу їм результати опитування.
Сергій Паладійчук, секретар міської ради:
— Декілька років тому була ініціатива громадських організацій про вшанування пам’яті очільника ОУН Степана Бандери. Є вже підприємці та громадські організації, які бажають долучитися до фінансування та проектування монумента. Процедура тривала, займе не менше року. Хочемо встигнути до 1 січня 2019 року, коли буде вшанування 110?ї річниці з дня народження Степана Бандери.
Галина Кульчинська, заступник міського голови:
— Можливо, спочатку ми повинні встановити за кошти міста пам’ятник рівнянам, Героям АТО та Героям Небесної Сотні, чиї могили знаходяться на кладовищі «Нове»? Вже третій рік обіцяємо це їхнім родинам! А потім будемо ставити пам’ятники всім іншим.
Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також