Як будується Рівненська область

2062 0

Ми у соцмережах:

Як будується Рівненська область

«Так, як зараз, не будували ніколи раніше», — таке часто можна почути, коли мова заходить про будівництво шкіл, лікарень, дитячих садків, спортивних об’єктів, які є основою добробуту і комфорту для людей. Здавалося, б це питання взагалі не повинно стояти на порядку денному. Дикунством видається, що в ХХІ столітті ми переживаємо, чи знайдеться для дитини місце в дитсадку і чи не завалиться стара сільська школа. Але якщо роками цим ніхто масштабно не займався, то нині доводиться надолужувати, причому швидкими темпами й у всіх напрямах одночасно.

Відомо, що доробляти чи переробляти чиюсь роботу — справа не з приємних: то проект застарів, то кошторис вже не актуальний, то на покинутій недобудові вже й дерева поросли… Останнє, до речі, — про школу в Горбакові, яку почали зводити ще у 1987 році. Школу в селі Шпанів запланували ще у далекому 1986 році. Будівництво терапевтичного корпусу ЦРЛ в смт Рокитне тягнулося з 2004 р. Всі ці довгобуди об’єднує те, що завершили і здали в експлуатацію їх у 2017 році!

Нині по всій території Рівненщини ведуться будівельні роботи. Децентралізація, кошти ДФРР та з обласного бюджету і субвенція з державного дають змогу спрямовувати значні фінанси на рівномірний розвиток сіл і селищ — чи то в центрі області, чи на її окраїні. Обласна держадміністрація є замовником робіт, організовує, контролює та забезпечує злагодженість всіх цих процесів. Тож саме голову ОДА Олексія Муляренка розпитали про те, що і де будується в нашій області.

Про соціальну інфраструктуру

Олексій Муляренко зауважив, що на посаді голови він трохи більше двох років, і за цей час його команда завершила або розпочала роботи на 112 об’єктах:

— Я маю на увазі лише школи, дитячі садки та медичні заклади. А скільки всього іншого! Наприклад, плануємо в цьому році закінчити реконструкцію очисних споруд в Березному, завершуємо інтернат у Мирогощі, в Рівному на вулиці Жоліо-Кюрі триває реконструкція приміщень під центр для бездомних — думаю, він буде найкращим в Україні.

Що стосується навчальних закладів, то збудувати шість шкіл за такий короткий термін — це не просто, але, як виявилось, можливо. За умови, якщо розумно розпоряджатися грошима, інвестувати їх у наших дітей і творити справді новий освітній простір! Нині вже не треба, як раніше, покладати надії лише на місцевого депутата, який мав «вибивати» ці кошти в Києві. Тепер зовсім інакше — працює система, державні програми. У наших планах — завершення школи в Степангороді, а також будівництво нової школи в с. Озерці. Багатодітне Старе Село на Рокитнівщині отримає нові сучасні класи, завершується реконструкція ЗОШ в Корнині, ще низка проектів на стадії розробки. І це все стало можливим завдяки децентралізації та сплаченим українцями податкам.

Одночасно тривають роботи і у п’яти дитсадках. Наприклад, планується до 1 вересня завершити садок у селі Залав’я Млинівського району.

Не забуто і медичні заклади: торік облаштовано в Клевані Республіканський центр лікування та реабілітації наслідків нейротравм для вояків, відкрито в Рівному серцево-судинний центр, збудовано п’ятиповерховий корпус лікарні в Рокитному.

Наступний, без сумніву, найбільший і найважливіший наш проект — добудова корпусу обласного онкологічного диспансеру. Його розпочали ще 20 років тому! Нині, коли до Рівного на лікування їдуть з усієї країни, коли в рік проводиться до 5 тисяч операцій, — необхідність його беззаперечна. Плануються додаткові поліклінічне та хірургічне відділення. Проектують їх фахівці, які розробляли документацію і на перинатальний центр, і на спорткомплекс на Макарова. Щойно буде готова документація і експертиза, будівельники розпочнуть роботи, адже на цей об’єкт цьогоріч в обласному бюджеті, завдяки розумінню депутатського корпусу облради, заклали 10 мільйонів гривень.

Про спортивні об’єкти

Нині в Україні є багато державних програм, які допомагають будувати в районах спортивні комплекси, стадіони, міні-футбольні поля чи спортивні зали. Загалом, зауважує голова Рівненської ОДА, за два роки введено в експлуатацію і тривають роботи на 125 таких об’єктах:

Зараз у райцентрах зводимо 7 спортивних комплексів, 3 стадіони, 24 міні-футбольних поля зі штучним покриттям, спортивні й тренажерні майданчики із сучасним обладнанням, і ще багато об’єктів на стадії проектування чи в планах. Ми хочемо, щоб по всій області діти змалку мали можливість займатися спортом, і могли це робити в безпечних умовах та в сучасних спортивних закладах.

Не меншої уваги потребує і спорт вищих досягнень. Рівненщина щорічно делегує до складу збірних України найкращих спортсменів, які гідно представляють область і дають нам підстави пишатись нашими земляками. Але тривалий час у Рівному не будували спортивних споруд, і доходить до парадоксу — райони невдовзі матимуть сучасніші зали, ніж обласний центр. А тим часом наші команди виступають у чемпіонатах України в ігрових видах спорту — баскетбол, футзал, регбі. Проводяться також змагання з гандболу, волейболу, гімнастики та ін.

Центральна споруда ДЮСШ №4 вже не відповідає сучасним вимогам, тому доводиться іноді відмовлятися від проведення змагань високого рівня. Ще в 2009 році почали виготовлення документації на спортивний комплекс обласної дитячо-юнацької спортивної школи у Рівному. До нього мають перейти всі секції з комунального закладу ОСДЮСШОР. А це 743 учні, 35 тренерів, 4 спортивні відділення: баскетбол, пляжний волейбол, легка атлетика і теніс. Нині для занять вони використовують спортзали двадцяти різних шкіл — про які зручності та якість підготовки може йти мова?

Крім того, спорткомплекс буде сам заробляти на своє утримання. Трибуни на 3 тисячі глядацьких місць і велика зала будуть використовуватись на умовах оренди для проведення концертів чи виставок. Наші фахівці порахували видатки та очікувані доходи й дійшли висновку, що комплекс буде окупним і зароблятиме додатково кілька мільйонів на рік.

Є вся документація на цей об’єкт, експертиза і, що головне, — державна підтримка, кошти. На сьогодні обласний бюджет передбачив 5 млн. грн. Ще 15 мільйонів субвенції маємо отримати за новою державною програмою будівництва палаців спорту. Мінмолодьспорту відібрало всього 6 проектів в Україні, і наш — в тому числі. Суттєва підтримка є від Державного фонду регіонального розвитку. Нещодавно комісія Мінрегіонбуду остаточно погодила проекти об’єктів, які будуватимуть на Рівненщині за кошти ДФРР, і перше місце в цьому списку посідає спорткомплекс на вул. Макарова. На нього з ДФРР передбачили 30 мільйонів гривень.

Отож потрібно відкинути всі сумніви і діяти, поки є вікно можливостей. Саме це ми зараз і робимо. При цьому керуємося не емоціями, а розрахунками. Наша команда — це досвідчені люди, це управлінці, які ухвалюють рішення і втілюють їх, а не залишають комусь «хвости». Ми бачимо результат своєї роботи, бачимо, як реагують люди. Ми звикли до критики, адже відомо, що не критикують тільки того, хто нічого не робить, а це не про нас.

Записала

Галина КОТУЛЬСЬКА. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також