Як бурштин впливає на ЗНО на Рівненщині

3178 0

Ми у соцмережах:

Як бурштин впливає на ЗНО на Рівненщині

Цьогоріч Рівненщина посіла 23 місце серед 25 областей за рівнем проходження ЗНО з української мови та літератури. В області є школи, де 80% учнів не змогли скласти тести. Чиновники пояснили це декількома факторами, серед яких головний — залучення дітей до незаконного видобутку бурштину.

Григорій Таргонський, начальник обласного управління освіти:

— У Рівненській області 12,96% учасників ЗНО з української мови та літератури не змогли подолати нижню межу для проходження тестування. Найгірші результати продемонстрували Рокитнівський, Володимирецький та Березнівський райони, тобто ті, де активно видобувають бурштин. Саме це, кажуть, повпливало на те, що випускники так погано здали тестування. Проте ми вирішили дослідити це питання і для порівняння поглянули на результати проходження ЗНО у Олевському та Маневицькому районах, які належать до інших областей, проте є сусідами наших північних районів. Там теж видобувають бурштин, ще й в більших масштабах. І ми побачили, що учні місцевих шкіл набагато краще здали ЗНО.

Алла Черній, ректор Рівненського інституту післядипломної освіти:

— Ми аналізували причини таких результатів. З'ясували, що у дітей немає мотивації проходити ЗНО. На півночі проживає чимало багатодітних сімей, і дуже часто батьки не планують, що їхні діти вступатимуть у ВНЗ отримувати вищу освіту. Тож і здавати ЗНО немає потреби. Другий фактор — підвищення популярності вступу у польські навчальні заклади, які і дешевші, і ЗНО не вимагають, і буцімто видають потім дипломи європейського зразка, за якими можна працевлаштуватися в Європі. Потрібно розказувати дітям, що все це не зовсім так. Що після закінчення подібних закладів вони в більшості стають офіціантами і продавцями.

Світлана Богатирчук-Кривко, заступник голови РОДА:

— Проблема тут також у тому, що в окремих районах, як от Рокитнівський та Гощанський, є багато малочисельних шкіл, в яких у випускних класах навчається від 1 до 12 учнів. Шість із них не здали ЗНО — от вам і показник у 50%. Висновок — потрібно активізувати створення опорних шкіл та довезення до них учнів. Окрім того, якщо Тернопільська область займає 3 місце зверху за проходженням ЗНО, а Рівненська — третє знизу, то, можливо, проблема ще і у педагогічному складі? Можливо пора приймати кадрові рішення?

Володимир Ковтунець, перший заступник міністра освіти:

— Цього року Рівненщина посіла місце, яке колись належало контра­бандній Одеській області. Там просто бракувало студентів — ніхто не хотів здавати ЗНО. Проте Одесі вдалося подолати цю проблему шляхом дистанційного навчання. Думаю, у випадку Рівненської області, такий показник швидше за все пов'язаний з видобутком бурштину. Хоча знову ж таки: в районах сусідніх областей, де існує така ж проблема, це не завадило випускникам добре скласти ЗНО… Є ще проблема невисокого рівня культури батьків учнів. На мою думку, обласна влада має провести в регіоні соціологічне дослідження і з'ясувати істинну причину такої ситуації із зовнішнім незалежним оцінюванням.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також