Як і де зареєструвати шлюб?

3303 0

Ми у соцмережах:

Як і де зареєструвати шлюб?

Відповідно до статті 28 Сімейного кодексу України та статті 14 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» для державної реєстрації шлюбу жінка та чоловік особисто подають заяву до органу державної реєстрації актів цивільного стану за їхнім вибором.

 Реєструється шлюб після закінчення одного місяця з дня подання заяви. Подати заяву можуть і представники наречених, якщо вони не можуть це зробити з поважної причини. Але справжність підписів на такій заяві має бути засвідчено нотаріально, а самі представники — мати нотаріально посвідчені довіреності. Відповідно до Сімейного кодексу України особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку — 18 років — на день його реєстрації. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. При поданні заяви про державну реєстрацію шлюбу жінка та чоловік пред'являють на посвідчення своєї особи паспорт або паспортний документ. Заяви про державну реєстрацію шлюбу від громадян України, які постійно проживають за кордоном, приймаються за паспортом громадянина України для виїзду за кордон. А від громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном, — при пред'явленні паспорта громадянина України. Іноземці та особи без громадянства для державної реєстрації шлюбу в Україні повинні пред'явити паспорт або документ, що посвідчує особу без громадянства заявника, та посвідку на постійне чи тимчасове проживання або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України. Особи, які раніше перебували в шлюбі, пред'являють документи, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним. Документи про підтвердження припинення попереднього шлюбу, які передбачені законодавством іноземної держави та видані компетентним органом, повинні бути відповідним чином легалізовані (апостиль). Якщо документи громадян України, іноземців, осіб без громадянства, які є підставою для державної реєстрації шлюбу, складено іноземною мовою, до них обов'язково додається переклад тексту на українську мову, вірність якого засвідчується дипломатичним представництвом або консульською установою України, посольством (консульством) держави, громадянином якої є іноземець, іншим відповідним органом цієї держави або нотаріусом. Якщо подається переклад документів, вірність якого засвідчено згідно із законодавством іноземної держави, в якій їх видано, то він повинен бути легалізований у встановленому порядку. У разі необхідності підтвердження сімейного стану з метою реєстрації шлюбу в іншій державі громадяни України та особи без громадянства, які проживають в Україні, та громадяни України, що проживають за кордоном, подають заяву, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідчено. Одночасно нагадуємо, що відповідно до змін у законодавстві, з 1 жовтня 2016 року під час реєстрації шлюбу свідоцтва про шлюб видаються і чоловікові, і дружині, а не одне на двох, як це було раніше. Окрім цього, у паспортах подружжя не проставляються штампи про шлюб. Також не ставиться штамп про розірвання шлюбу із зазначенням прізвища, імені, по батькові та року народження особи, із якою розірвано шлюб.

Порядок державної реєстрації шлюбу громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства роз'яснила головний спеціаліст Рівненського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рівненській області

Рівненський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рівненській області знаходиться за адресою: м.Рівне, проспект Миру, 14, телефон: (0362) 63-60-27.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також