Як «закосити» від армії і чим це загрожує

17713 0

Ми у соцмережах:

Як «закосити» від армії і чим це загрожує

Першого квітня розпочався весняний призов. Багато хто не хоче носити погони і придумує для цього будь-які причини. Навесні лави військових поповнять десятки тисяч молодих хлопців. Хтось вважає, що служба зробить з них справжніх чоловіків. Але існує і протилежна думка: армія робить з підлітків інвалідів, якщо взагалі не вбиває їх. Тому частина молоді намагається за будь-яку ціну не потрапити у військо. Найпопулярніший спосіб «закосити» — не піти в армію за станом здоров’я.

Існує довгий перелік захворювань (Додаток 1 до Порядку проведення військової медичної експертизи і медогляду, затвердженого наказом Міноборони від 4.01.1994 р. №2), у якому чорним по білому написано, з якими захворюваннями не беруть в армію за жодних обставин, раз і назавжди, а при яких можна одержати відстрочку. Її дають максимум на рік, але цей термін можна продовжувати «до нескінченності» новими відстрочками. Звичайно, у всіх випадках свою профнепридатність за станом здоров’я призовник повинен довести медичній комісії військкомату. На ній медики перевіряють здоров’я призовника «з всіх боків» — проводять так званий медичний огляд. «Щоб полегшити їм роботу, у військкомат потрібно приходити відразу з усіма довідками, які накопичилися до 16 років, — говорить Володимир Архипенко, лікар, який 12 років очолює військову медкомісію. — Але краще оформити епікриз — витяг з історії хвороби. Це документ, у якому вказуються всі проблеми зі здоров’ям, що є в потенційного новобранця. Якщо лікарі вважають підстави, наведені в цих документах, достатніми, вони винесуть рішення про непридатність до служби або відстрочки, якщо немає — доведеться служити».

Останнє слово за судом Якщо призовника не влаштовує рішення медкомісії, він може оскаржити його в суді. Для цього відразу ж після оголошення рішення військкомату потрібно зажадати в комісії письмову копію рішення. «За законом, вона зобов’язана це зробити, — продовжує Архипенко. — З цим документом призовник може звернутися в суд. У цьому випадку доведеться пройти контрольний медичний огляд лікарями призовної комісії міського рівня. До цього часу призовник повинен чітко знати, які конкретно довідки підтверджують його вимогу не йти в армію, і мати їх на руках. З’ясувати це можна, попросивши свого лікуючого лікаря поклопотатися».

Перехитрити можна Зробити хворим на папері лікарі можуть навіть здорову людину. Головне — знайти «надійного» лікаря. Його профіль може бути різним — у будь-якого вузького фахівця є хвороби, з якими не беруть в армію. «Домовлятися потрібно особисто з лікарем того профілю, за яким будеш «косити», — радить призовник Олександр. — Особисто я «зробив» документи по вегетосудинній дистонії: ось витяг з історії хвороби про те, як я півроку мучився від головного болю від підвищення тиску». За такі турботи лікарю прийнято дякувати. Ціна в кожному конкретному випадку різна. В середньому грамотна відмазка коштує 1000 у.о. Якщо ж намагатися «закосити» самостійно, лікарі швидко виведуть «клієнта» на чисту воду, поповнивши ним лави української армії. «У нас, наприклад був хлопчик, який дурив нас енурезом, — говорить уролог Костянтин Любченко. — Мовляв, прокидаюся, а простирадло щоранку мокре. Таких в армію дійсно не беруть. Ми пішли на хитрість. Дали йому випити звичайної глюкози, а сказали, що це ліки, які діють тільки в тому випадку, якщо в людини енурез. Дії полягали нібито в тому, що ранкового сечовипускання не повинно бути. Вранці простирадло було сухим. А в хворих на енурез такого б ніколи не відбулося — вони нездатні контролювати сечовипускання. І такі хитрощі є в кожного спеціаліста».

Як «косять» від армії й чим це небезпечно Серед методів, якими найчастіше користуються призовники для «закосу» по здоров’ю, можна виділити кілька найбільш популярних. 1. На дистонію При вегетосудинній дистонії періодично підвищується тиск, від чого в людини виникає головний біль. В армію таких не беруть. Суть методу: лікар дає молодій людині ліки, які підвищують тиск (найчастіше — ампулу адреналіну й ампулу атропіну). Якщо випити їх за 15-30 хв. перед оглядом, тиск «стрибає» так, що комісія приходить у шок. Чим це загрожує? Найнеприємніші наслідки експериментів з тиском — крововилив у мозок, очі, інфаркт міокарда, поява серцевої аритмії. 2. На виразку З виразковою хворобою шлунка або дванадцятипалої кишки в армію дійсно не беруть. Але тільки якщо вона супроводжується частими загостреннями — нападами болю в животі, блювотою, домішками крові в калі. Суть методу: є два варіанти. Перший — «придумати» виразку. Лікар дає пацієнтові ковтнути ґудзик на нитці — на рентгені видно тінь, яка нагадує виразку шлунка. Після знімку ґудзик витягують за нитку. Підмішати кров у кал теж не становить проблем. Якщо знадобиться підтверджуюче зондування — теж можна домовитися. Варіант другий — зробити справжню виразку. Для цього призовники жменями ковтають натще аспірин, який роз’їдає слизову шлунка. Зате нікого підкуповувати вже не потрібно — виразка буде дуже натуральна. Чим це загрожує? Якщо перший варіант ніяк не позначиться на здоров’ї, то другий може призвести до болючого шоку, шлункової кровотечі, прориву виразки і запалення очеревини. 3. На «дурку» В армію не беруть тих, хто страждає страхами, нав’язливими станами, шизофренією. Суть методу: купують довідку про якесь психічне захворювання. Заковика — ще потрібно пройти військову комісію і зіграти так, щоб повірили. Перед цим «свій» лікар докладно інструктує, що потрібно говорити і як поводитися: варто «акторові» сказати хоча б одне зайве слово і він «спалиться». Чим це загрожує? Для здоров’я наслідків ніяких, зате з працевлаштуванням можуть виникнути проблеми: в органах безпеки, школах і деяких інших установах вимагають довідку від психіатра.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також