Який кордон, такі і хабарі: про затримання рівненських митників

4916 1

Ми у соцмережах:

Який кордон, такі і хабарі: про затримання рівненських митників

Рівненські митники, які працюють на білоруському кордоні, мріють про одне — переведення до пунктів пропуску на кордоні з ЄС. Бо «рух там інтенсивніший». Рівненський митник з «човника», що ввозить з білорусі згущене молоко, марганцівку чи горілку, візьме 40-80 доларів, а львівський чи закарпатський з тих, хто контрабандою перевозить товари з ЄС, — бере 200-400 доларів.

Названі вище суми — не з чуток, а з офіційних повідомлень українських правоохоронців. Якщо користуватися оповідками тих, хто возить контрабанду через український кордон, і навіть тих, хто працює легально, але доплачує митникам, аби ті зробили свою роботу швидше і «без претензій», то і хабарі насправді більші, і ловити митників мали б не раз у півроку, а принаймні щотижня.

На Рівненщині ж, якщо не враховувати останнього випадку цього понеділка, митників-корупціонерів затримували на гарячому, так би мовити, аж у грудні 2015 року — в Удрицьку Дубровицького району. Про гучну тоді справу нині вже ніхто й не пам’ятає. Принаймні ні у ДФС, ні у прокуратурі так і не змогли згадати, заслухав хтось із митників вирок чи ні.

Як і два роки тому, на хабарі на Рівненщині затримали двох митників. Цього разу на митному посту «Прикладники» Зарічненського району, куди у понеділок, 26 лютого, зранку поїхали працівники СБУ, військової прокуратури та відділу внутрішньої безпеки рівненської ДФС.

За офіційним повідомленням, заступник начальника поста Володимир Раковець та головний державний інспектор Валерій Кондратюк з шостої до восьмої ранку отримали від мешканців Зарічненського району 80 доларів та 2400 грн.

Ті, хто давав хабар, намагалися провезти через кордон «товари підакцизної групи та товари народного споживання». Що за загадкові товари — правоохоронці чомусь не називають, заявляючи, що це таємниця досудового розслідування.

У суді, коли митникам обирали запобіжний захід, прозвучало, що перевезти незаконно намагалися ліки. 

Зазначають тільки, що нічого нелегального не було — тільки надмірна кількість товару, за який «човники» мали би сплатити мито до державного бюджету. За словами завідувача організаційно-аналітичного сектора відділу внутрішньої безпеки територіальних органів ДФС у Рівненській області Володимира Мамая, офіційний платіж обійшовся б контра­бандистам приблизно на 50-% більше, аніж хабар для митників.

Затриманим у «Прикладниках» митникам у середу суд обрав запобіжний захід: заступника начальника відправили у СІЗО на два місяці (з можливістю внести заставу у понад 80 тис. грн), а інспектора - під домашній арешт. 

Притягнути їх до відповідальності мають за частиною 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (отримання неправомірної вигоди), що передбачає 5–10 років ув’язнення.

Якщо, звісно, вирок таки оголосять. Нещодавно українські суди митника, який, відповідно до заяв правоохоронців, вимагав кілька десятків тисяч доларів хабара, всього лише… оштрафували.

А затриманий Володимир Раковець, до прикладу, відповідно до його декларації, або «брав мало», або вдало вміє приховувати доходи. Бо офіційно у нього з дружиною-пенсіонеркою тільки 10-річний ВАЗ-11183, 25-річне самохідне шасі, невелика квартира у Рівному та земельна ділянка у селі Морочне Зарічненського району.

У відділі внутрішньої безпеки ДФС кажуть, що мають скарги на корупцію і на інших митних постах області, а таких загалом на Рівненщині є сім. Проте затримання найближчим часом, найімовірніше, не буде. Новий керівник Рівненської митниці Іван Іванов збирається  поміняти місцями керівників постів, що начебто зменшить корупцію.

До слова, досі триває службова столична перевірка Рівненської митниці щодо розмитнення транспортних засобів.

Саме через неї у грудні було відсторонено від виконання обов’язків начальника митниці Андрія Чаборая, а керівника митного поста «Рівне Центральний» Олександра Вакульчика рекомендували звільнити.

Щодо пана Чаборая, то він написав заяву на звільнення сам. Останній його офіційний робочий день — 7 березня, коли вийде з відпустки. Іван Іванов від грудня виконує обов’язки начальника Рівненської митниці. Щоб стати начальником, йому ще доведеться пройти офіційний конкурс. Хоча зазвичай результати таких конкурсів відомі ще за кілька тижнів до їхнього проведення.

Володимир Мамай, завідувач організаційно-аналітичного сектора відділу внутрішньої безпеки територіальних органів ДФС у Рівненській області:

Ми отримали кілька звернень від громадян зі скаргами на корупцію у «Прикладниках». На підставі них було відкрито кримінальне провадження. Під час документування, яке тривало з 29 січня, зафіксували низку фактів злочинної діяльності затриманих митників. Вони вимагали та отримали за цей час у загальному понад 10 тис. грн. неправомірної вигоди.

Але під час документування виникли форс-мажорні обставини. Іван Іванов хотів зробити ротацію особового складу митних постів. Це могло звести нанівець нашу роботу, тому ми попросили керівника Рівненської митниці відтермінувати кадрові зміни, щоб ми затримали службовців. Хоча сама ротація має позитивний характер — вона розрубує вузол корупції. Люди на новому місці не встигають швидко завести корупційні зв’язки.

Окрім того, документування фактів корупції ускладнюється тим, що люди, які незаконно намагаються пронести через кордон товари, не хочуть співпрацювати зі слідством. У середньому вони дають митникам від 40 до 80 доларів, залежно від кількості товару. Це менше, аніж мали би сплатити мита. Тому домовлятися з митниками їм, так би мовити, економічно вигідно. Як на мене, щоб побороти корупцію, затримань недостатньо — потрібно підняти соціальний рівень населення.

Кричущих фактів корупції на рівненському кордоні останніми роками, як-от перевезення тракторів без розмитнення, як було колись, ми не фіксували. Якби був кордон з Євросоюзом, рух би був жвавішим, а так економіки України та Білорусі майже однакові.

Іван Іванов, в.о. начальника Рівненської митниці:

Коли мене призначили, поставили два завдання: боротися з корупцією та збільшувати доходи до бюджету, щоб, зокрема, частину коштів можна було спрямувати на ремонт доріг у нашій області. Я і надалі працюватиму з власною безпекою ДФС та іншими правоохоронними органами, щоб викорінити факти корупції на Рівненській митниці. До мене уже приходив підприємець зі скаргою, що начальник одного митного поста вимагає хабар, але писати офіційно заяву підприємець відмовився, бо сказав, що боїться. Тому подібні випадки й документувати важко.

Щодо начальника митного поста «Прикладники» (Василя Карпенюка. — Ред.) буде проведена перевірка. Якщо його участь не буде доведена, він отримає догану. В іншому випадку потрапить під слідство. Він мені доповідав, що не знав про ці моменти і був проти призначення свого заступника. Я збирався під час ротації призначити його керівником митного поста «Удрицьк».

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також